Tre karrierekurver (nei, fire!)

Ett år er lang tid i tennis. Husker du årsslutt 2008? Nadal hadde overtatt førsteplassen etter seieren mot Federer i Wimbledon, og var den store sjefen. Årsslutt 2009? Federer var på topp igjen med to grand slam-titler og to finaler, folk skreiv nekrologer over Nadals karriere. Årsslutt 2010? Nadal tilbake i kanonform, Federer på solid nedtur.

Og i år, hva skal vi si? Djokovic vant tre grand slam-titler, men det virker som bragden har bleknet litt i lys av hans svake høstsesong. Federer og Nadal sluttet også året sterkt på hver sine måter, Federer i ATP-sluttspillet og Nadal i Davis Cup.

Herretennisen var lenge kamp mellom Federer og Nadal. Det er gøy å sammenligne karrierene deres etter alder. Nadal er fem år yngre enn Federer, men har ligget foran Federer-skjemaet til nå.

Det er her det passer med noen gode diagrammer. Jeg må først si at spillernes alder som er oppgitt her, ikke forholder seg til når på året de har bursdag, bare hvilket år de er født.


Først, her er Federer, Djokovic og Nadals grand slam-titler etter når de ble vunnet:

Nadal leder fortsatt på Federer, men må holde koken de neste årene for å kunne overgå Federers 16.Her er antall uker som verdensener:

Dette er en kategori som Nadal skal slite med. Federer har sagt at han fortsatt håper å slå Sampras sin rekord (han mangler ei uke), men jeg tror det blir vanskelig. I så fall må det skje sommeren 2012, vil jeg tro.


Her er oversikten over antall titler totalt. Federer vant faktisk flere titler (4) enn Nadal (3) i 2011. Igjen ser vi at Nadals kurve begynner å flate ut sammenlignet med Federer på samme alder, selv om Nadal ligger foran fortsatt.


Og til slutt Masters-titlene. Dette er de nest største turneringene. Gjevt å vinne, men i en liga under Grand Slam-turneringene i prestisje. Nadal regjerer stort her.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

8 kommentarer

   1. Takker. Jeg trodde Federer lå tettere opptil Nadal for mastersturneringer men han ligger jo tre-fire år etter hele veien.

    Interessant at Federer nå «tar igjen» Nadal i antall turneringsseire. Nadal har jo ikke vunnet noe utafor grus siden oktober i fjor og det tror jeg er en trend som kommer til å fortsette. En av nøklene til å forlenge karrieren er å spille færre maratonmatcher på hard court. Det er nok også medvirkende i hans beslutning om å droppe Davis Cup at de avgjørende kampene antakelig ikke vil gå på grus. Djokovics dårlige høstsesong startet jo med Davis Cup mot Argentina i september.

 1. Det er sånne sammenligninger jeg liker – takk!
  Disse kurvene er en sann fryd å lese, analysere og tolke.
  I ettertid tror jeg at Federer vil komme ut som den største av de to. Tror at Nadal har altfor krevende teknikk til å kunne holde det gående så lenge som Federer. Time will show. I mellomtiden: keep them coming! JE

 2. Det er sånne sammenligninger jeg liker – takk!
  Disse kurvene er en sann fryd å lese, analysere og tolke.
  I ettertid tror jeg at Federer vil komme ut som den største av de to. Tror at Nadal har altfor krevende teknikk til å kunne holde det gående så lenge som Federer. Time will show. I mellomtiden: keep them coming! JE

  1. Mange har jo spådd Nadals nedtur pga teknikken, men hittil har han klart å holde et greit nivå, må det være lov å si. Jeg tror ikke han har vunnet sin siste GS på hardcourt/gras. Om han klarer å ta igjen Federer, er en annen sak. Jeg tror han har minst to-tre French Open i seg.

   Noe av greia er at vi har en generasjon tennisspillere som knapt nok vet hvordan det er å vinne store turneringer. Federer, Nadal og Djokovic har jo lagt fullstendig beslag på titlene de siste årene, med noen små unntak (Del Potro i 2009 US Open). Det skal ikke undervurderes med tanke på framtiden for Federer, Nadal og Djokovic. Nothing succeeds like success, som de sier.

   1. Det er vel ikke bare teknikken men en generelt krevende spillestil (gi alt på hver eneste ball – gjerne 3-4 meter bak grunnlinja) som er bakgrunn for spådommene om Nadals kommende nedtur. Selv om han skulle unngå alvorlige skader er det mentalt veldig krevende å spille slik og stor fare for til slutt å møte veggen. Borg og Wilander come to mind.

    Men du har helt rett i at den nye generasjonen ser ut til å mangle det lille ekstra. Federer ble 22 det året han vant Wimbledon og var historisk sett gammel til å vinne sin første GS. Raonic og Berankis blir 22 til neste år. Young og Nishikori blir 23. Jeg klarer ikke helt å se for meg at en GS-tittel havner her i 2012. Sannsynligheten er nok større for at Murray, Tsonga, Ferrer eller en annen etablert middelaldrende mann vinner sin ene tittel. De «tre store» vil nok derfor fortsette å vinne titler en stund fremover.

    Kanskje på tide å kikke på topp10-spådommene vi gjorde for et år siden Åsmund?

Legg igjen en kommentar