Davis Cup-finalen dag for dag

Denne saken handler om Davis CupFredag, lørdag og søndag 2-4. desember spilles Davis Cup-finalen i tennis. Spania mot Argentina i Sevilla, selvsagt på grus. Et siste sprell før tennisen tar juleferie.

Uansett hvor slitne Ferrer og Nadal er etter ATP-sluttspillet og en lang sesong, vil argentinsk seier være en stor sensasjon. De må sannsynligvis vinne de tre kampene som ikke involverer Nadal for å ta trofeet med over Atlanteren.

Davis Cup er som kjent en nasjonsturnering, hvor hvert oppgjør består av fire singlekamper og en doublekamp. Førstemann til tre seire vinner.

Fredag:
Rafael Nadal – Juan Monaco 6-1, 6-1, 6-2. Ingen bombe, dette. Argentina sparer vel Nalbandian til double, og kanskje en singlekamp søndag?

20.46: Akkurat nå spiller David Ferrer mot Juan Martin Del Potro, kampen er inne i fjerde sett, etter at argentineren leder 2-1 i sett. Denne MÅ Argentina ta for å gjøre oppgjøret noe i nærheten av spennende.

Litt seinere på kvelden: Ferrer vinner! Spania har dette nå.

Lørdag:
Doublekamp, og jeg prioriterer det årlige søskenjulekakebaketreffet. Spania med Verdasco og Lopez fikser vel dette  double? Neiiiida, Nalbandian og Schwank vinner 3-0 i sett! Nadal mot Del Potro i den første singlekampen søndag. Del Potros tøffeste kamp til nå i karrieren, vil jeg si.

Spania leder 2-1 i kamper før de to siste.

Søndag:
Rafael Nadal tok seieren hjem for Spania, etter at Del Potro vant første sett; 1-6, 6-4, 6-1, 7-6 (0). Denne passasjen fra Davis Cup-nettsiden sier alt om hvordan det er å møte Nadal på grus:

The 6-1 first set – so easy on the scoreboard – took a gruelling 61 minutes after del Potro saved four break points in the final game and sealed the set on his third set point with a brilliant crosscourt backhand. The Nadal that had whipped Juan Monaco into shape on Friday was nowhere to be seen, and instead it was the 2009 US Open champion who was the one bringing out forehand winner after forehand winner.

Altså: Et sett hvor Nadal er helt ute av slag, klarer han likevel å forlenge til å vare i over en time. Jiizez.

Rafael Nadal er en av de store i DC-sammenheng. Sist gang han tapte en singlekamp var i 2004, mot Jiri Novak.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

6 kommentarer

 1. Enig. Del Potro tapte til slutt mot Ferrer men uansett måtte finalen ha gått på hard court om Argentina skulle hatt noen sjans til å vinne.

  Om ikke annet er DC en fin anledning til å se double. Det vises jo ikke spesielt ofte på tv.

 2. Jepp, helt enig Knut.

  Akkurat i dette øyeblikk tapte Del Potro for Nadal, ingen overraskelse på grus, til tross for at argentineren ledet 6-1 i første sett. Dermed vinner Spania Davis Cup for femte gang de siste 11 årene!

  1. Jeg så de to første settene. Del Potro gikk ut som Søderling gjorde i FO2009 (den eneste best av 5-settskampen Nadal noensinne har tapt på grus) – knallharde vinnere fra grunnlinja. Det funker bra så lenge antall vinnere klart overstiger antall feilslag. Det er bare det at ingen klarer å holde høy nok kvalitet på denne type spill over 5 sett mot Nadal på grus. Del Potro holdt i halvannet sett.

   Skal han slå Nadal må han korte ned poengene ved å avgjøre flere poeng på nett når han har Nadal løpende fra side til side 5-6 meter bak grunnlinja. Problemet er at han beveger seg for dårlig og de gangene han forsøkte dette ble han gjerne passert fra usannsynlige posisjoner Nadal-style.

   Kudos til Nadal som virkelig var ute å kjøre etter første sett, men girer seg opp og snur det hele der de fleste andre spillere ville ha startet planleggingen av juleferien. En ting å putte på cv’en er at han nå har avgjort en finale i Davis Cup. Ved tidligere spanske seire har han enten bare spilt første dag eller spilt betydningsløse kamper på dag 3.

   Da er det bare å glede seg til neste sesong. I motsetning til mange av spillerne liker jeg Davis Cup. Mye fordi stemningen på tribunen er mer «løsluppen», taktikkeri rundt laguttak og ikke minst den artige vrien med at hjemmelaget kan velge banedekke. Godbitene blant førsterundekampene i 2012 er Sveits-USA (gitt at Federer spiller) og Canada-Frankrike.

   1. Liker også Davis Cup. Synes det er ganske speseielt. Dessverre fikk jeg ikke sett dagens match. Har vært nødt til å nøye meg med å lese referater. Men så begge matchene fredag og dobbelmatchen i går. Liker godt å se dobbel. Nalbandian og Schwank imponerte. Matchen mellom Del Potro og Ferre fredag kveld var en skikkelig rysare.

    Ser på nett nå at Nadal ikke skal spille Davis Cup neste år men konsentrere seg om Grand Slam og OL i London.

   2. Jeg liker på mange måter Davis Cup. Men DC er også blant tennisens store uløste potensialer. Å ha en nasjonsturnering som er spredd over hele sesongen, vil aldri trekke nye fans til sporten slik en Grand Slam-turnering vil.

    1. Sant nok. Men noen arrangementer må vel kunne være til for den etablerte fansen heller enn å måtte legges opp etter å tiltrekke seg nye fans? Det viktigste er å få de beste spillerne til å delta.

     Norge er forøvrig på samme seedingsnivå som Bulgaria i 2012. En kamp mot Dimitrov er vel det nærmeste Federer en norsk spiller kan oppleve og bør vel kunne fenge selv utenfor de mest dedikerte tenniskretser.

Legg igjen en kommentar