Redningskvinnen

Tennis på tv:
Petra Kvitova – Vera Zvonareva 6-2, 6-4
Gruppekamp, WTA-sluttspillet

Denne saken handler om dametennisEr Petra Kvitova kvinnetennisens redningskvinne? Kampen i dag viste hvorfor det er lov å håpe. Vera Zvonareva så stort sett ut som en pusher. Dette var Kvitovas show.

Kampen begynte med fem strake servegjennombrudd. Hver bruddsjanse ble tatt vare på i starten av kampen. Det er ikke et tegn på kvalitet, men noe skjedde på 3-2 for Kvitova i første sett: Hun lå under 0-30, og det luktet nytt brudd. I stedet hentet hun fram et ess og en forehandvinner, og holdt til 4-2. Det ble starten på en lang, god periode, som varte nesten kampen ut. Zvonerava kjempet seg tilbake til 4-4 i andre, men fikk et nytt minikollaps der.

Det er mye å like ved Kvitova. Serven, selvfølgelig, som regel ut av banen eller ned langs linjen. En keivhendt spiller vil alltid få godt betalt for serven. (Hvordan ville Nadal, McEnroe og Navratilova prestert dersom de var høyrehendte? Diskutér over to øl.)

Kvitova er brukbar ved nettet, men ikke blendende. Backhanden hennes er varierende, og slicen er ingen skjønnhet. Men den funker brukbart. Jeg ble begeistret for Kvitovas forehand, ofte skarpt vinklet ut av banen.

Jeg kom til å tenke på Goran Ivanisevic da jeg så Kvitova i dag: God serve, høy, to hender på backhanden, keivhendt. Kult å se at Kvitova har temperament også – mye hyl etter viktige poeng.

Virker som det er godt med folk på tribunene, og det er kjekt å se etter de nitriste turneringene i Øst-Asia i det siste. Mitt eneste ankepunkt til nå er det grønne dekket på banen. Litt vanskelig å se ballen.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

5 kommentarer

 1. Kan ikke skjønne at kvinnetennisen trenger noen redningskvinne. Selve spillestilen er forholdsvis lik for menn og kvinner. Er problemet at det ikke er en firerbande som deler seirene seg i mellom? Det er jo nok av personligheter, Sjarapova (Sj på norsk), Petkovic, Goerges, Schiavone, Mattek Sands.

  Hva er det kvinnetennisen skal reddes fra?

 2. Kan ikke skjønne at kvinnetennisen trenger noen redningskvinne. Selve spillestilen er forholdsvis lik for menn og kvinner. Er problemet at det ikke er en firerbande som deler seirene seg i mellom? Det er jo nok av personligheter, Sjarapova (Sj på norsk), Petkovic, Goerges, Schiavone, Mattek Sands.

  Hva er det kvinnetennisen skal reddes fra?

  1. (Jeg har alltid skrevet Sharapova på den engelske måten, og kommer til å fortsette med det. Det er nok feil, men pyttsann.)

   Problemet er etter min mening at det ikke er påfyll av stabile toppspillere på damesiden. Jeg håper at Stosur og Kvitova (og Na Li, for den saks skyld, selv om det virker lite sannsynlig slik hun har spilt i det siste) klarer å stanse den trenden.

   For å bygge en stor fanbase, er det viktig at sporten har noen faste fjes som henger med lenge i de store turneringene. Total dominans av en spiller er kjedelig (Steffi Graf), en duell er kjempebra (Evert/Navratilova, Federer/Nadal, McEnroe/Borg), 3-5 stabile toppspillere er også topp.

   Jeg håper Kvitova blir en slik stabil toppspiller.

 3. Ok – ser poenget ditt, men tror ikke dagens ustabile situasjon gjør at fanbasen blir noe mindre av den grunn. Vanskelig – for ikke å si umulig – å måle.

  Som du påpeker så er det som trengs redningskvinnER, 3-5 kvinner som hever nivået gjennom vedvarende rivalisering. Kommer nok.

  Hvis noe plager kvinnetennisen så er det vel heller mangel på variasjon i spillet. For mange og grunnlinjedueller – for lite annet. På herresiden virker det på meg som det er mer variasjon i spillet, litt mer ansatser til serve og volley, vilje til å gå på nett når en ikke må (dvs. på velde korte baller og drop-shots.

  PS: første gang jeg så Sjarapova med Sj (på tennis.no) trodde jeg det var en feil. Vi bør vel holde oss til den alle skjønner hvem det er og sh i starten av ord er lite brukt i norsk, kan ikke komme på et eneste eksempel i farten.

 4. Ok – ser poenget ditt, men tror ikke dagens ustabile situasjon gjør at fanbasen blir noe mindre av den grunn. Vanskelig – for ikke å si umulig – å måle.

  Som du påpeker så er det som trengs redningskvinnER, 3-5 kvinner som hever nivået gjennom vedvarende rivalisering. Kommer nok.

  Hvis noe plager kvinnetennisen så er det vel heller mangel på variasjon i spillet. For mange og grunnlinjedueller – for lite annet. På herresiden virker det på meg som det er mer variasjon i spillet, litt mer ansatser til serve og volley, vilje til å gå på nett når en ikke må (dvs. på velde korte baller og drop-shots.

  PS: første gang jeg så Sjarapova med Sj (på tennis.no) trodde jeg det var en feil. Vi bør vel holde oss til den alle skjønner hvem det er og sh i starten av ord er lite brukt i norsk, kan ikke komme på et eneste eksempel i farten.

Legg igjen en kommentar