Min drømmesesong

Det er en høst-øvelse like fast som fårikål: Klagingen på hvordan tennisåret er sammensatt. Spillerne er slitne. Davis Cup engasjerer bare sånn passelig. Småskadene kommer krypende. Det spilles tennis over hele kloden. Og fortsatt er det mange uker igjen av sesongen.

Det snakkes om et lite spilleropprør på herresiden, men jeg tror ikke det kommer til å skje noe stort med tennisåret. Spillerne er innerst inne mest opptatt av seg selv, og de er bare aktive i en kort periode. For å skape endringer, trengs det engasjement som varer lenger enn de fleste spillerkarrierer.

Tennis er en sport med flere store organisasjoner som deler makten mellom seg, og derfor kommer det neppe til å skje større forandringer i sesongens oppbygning. Men fordi jeg ikke trenger å tenke konsekvenser og hva som er mulig i praksis, presenterer jeg herved:

Åsmunds drømmesesong

Jepp, her er tennisåret slik det hadde sett ut hvis jeg hadde vært tennisens Sepp Blatter.

Januar:
Ferie

Februar:
Først noen små turneringer i Indonesia/Australia/New Zealand, deretter Masters-turnering i Australia. Siste uke: Australian Open.

Mars:
Første uke: Australian Open avsluttes. Deretter begynner grus-sesongen så vidt i Europa.

April-juli:
Omtrent som i dag, grusturneringer, French Open og Wimbledon. Denne delen av sesongen fungerer fint i dag.

Juli-august:
To-tre Masters-turneringer i USA, deretter US Open to første ukene av september.

September-oktober:
To Masters-turneringer innendørs, varierende steder. Må vel innom Asia.

November:
VM i tennis, land mot land i Davis Cup-aktig sluttspill. De åtte beste nasjonene møtes til kvartfinale, semi og finaler. Arrangørsted varierer. Ca to uker.

Desember:
Ferie.

De største endringene fra dagens sesong er at Davis Cup i dagens format utgår, i alle fall på øverste nivå. Jeg ser for meg at nivå to og nedover i DC skal spilles som i dag, med lag som spiller mot hverandre hjemme og borte. Men en samling av verdens åtte beste lag på dame- og herresiden i november, ville vært en kanonavslutning på sesongen. Jeg har tatt vekk ATP- og WTA-sluttspillet.

Jeg har fjernet Masters-turneringene i Miami og Indian Wells på seinvinteren. Etter min mening er de litt feilplassert i oppbygningen av sesongen. Hvis vi legger til grunn av Grand Slam-turneringene er hjørnesteinene i tennisreisverket, mener jeg de andre turneringene bør fungere som preludier til disse. Indian Wells og Miami spilles i dag etter hardcourt-slammen Australian Open, ikke før. Det blir litt feil.

Vel. Det er sikkert noen logiske brister her. Men hva synes dere? Hvordan ville dere satt sammen tennisåret hvis dere hadde all makt?

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

4 kommentarer

 1. Veldig bra regissert sesong! Det kunne ført til flere høydepunkter. Jeg kan skjønne at tennissesongen kan bli i overkant lang for meningmann. Med de endringene her kunne den ha blitt mer intensiv og interessant.

 2. Jeg kunne tenkt meg en noe lengre gressesong med en masters på gress i forkant av Wimbledon.
  Det viser seg vel også at to masters på hc etterfulgt av USO blir for tøft. En løsning er kanskje å gjøre færre masters obligatoriske for spillerne.

  Jeg registrerer at i likhet med deg ønsker flere av spillerne at Davis Cup arrangeres i en samlet bolk. Da går man imidlertid glipp av tradisjonen med hjemmebane og tilhørende valg av underlag, noe jeg synes er fasinerende. F.eks som tidligere i år da USA valgte det raskeste lovlige dekket som var å oppdrive men likevel fikk bank av Spania.

  Jeg synes også at ATP-sluttspillet har livets rett selv om mange spillere er tydelig slitne på den tiden av året. Kanskje det burde flyttes til starten av neste sesong slik som det jo var for endel år tilbake?

  1. Masters i begynnelsen av året: Vil ikke det gi tennissesongen et enda stererkere preg av uendelighet enn i dag?

   Davis Cup/VM måtte selvsagt blitt flyttet rundt år for år. Så kunne arrangørlandet valgt underlag. Med unntak av Spania på grus, tror jeg ikke noe land ville hatt en enorm fordel over andre når det gjelder dekket.

 3. Jeg støtter det nye DC-formatet ditt Åsmund.
  Mitt forslag:
  En uke i februar
  Åttendelsfinaler
  Mandag – To singler
  Tirsdag – En double
  Onsdag – To singler
  Torsdag – Fri
  Kvartfinaler
  Fredag – To singler
  Lørdag – En double
  Søndag – To singler
  Og tilsvarerende for en uke i november med semifinaler og finaler.

  Slik hadde vi bare trengt 2 uker til DC, ikke spredd rundt fra hvor resten av turneringene på ATP er.

Legg igjen en kommentar