Gretten gammal gubbe

Noen ganger er jeg en skikkelig grinebiter. For eksempel da jeg leste Australian Open sin selvpromotering i forrige uke: Australian Open 2012 is shaping up to be the most hotly contested Grand Slam in a decade.

Før det første: Australian Open er den minste av de fire Grand Slam-turneringene i status, så hvis de mener at den overskygger alle GS-turneringer de siste ti årene, er det litt overdrevet. Det er dessuten tre og en halv måned til turneringen begynner, så hvordan kan de påstå allerede nå at den blir «hotly contested»? For alt vi vet kan jo flere av toppspillerne være skadet når moroa begynner i Melbourne. Dessuten: Det er mye fint å si om dameklassen (hvis du er av halvfullt glass-typen), men jeg tør påstå at dagens WTA-tour ikke er en gyllen epoke på damesiden.

Sånn satt den lille kynikeren og gnålte på skulderen min. Helt idiotisk, selvsagt. Australian Open er det som får meg gjennom januar, og klart det blir gøy!

Det fine med internett er at det er lett å finne noen som er enda surere og enda dummere enn meg selv. Jeg trengte ikke lete så lenge, heller. Vi holder oss i Australia: Roy Emerson (12 Grand Slam-titler i single) hakker på verdensener Novak Djokovic, som han mener må bli mer ydmyk.

Respekt for de eldre er et godt prinsipp, men idioti fortjener ingen respekt. I Novak Djokovic har herretennisen fått en verdensener som

 • er morsom
 • snakker flytende engelsk
 • sparker rompe, inkludert de som tilhører Roger Federer og Rafael Nadal
 • har levert en av tidenes beste år på banen
 • vinner på alle dekker
 • kan imitere Maria Sharapova og John McEnroe

Hva mer går det an å forlange? Hva er det Emerson babler om? Så vidt jeg husker, har ikke Djokovic gjort så mye galt på eller utenfor banen i år. Det blir latterlig hvis alle skal kvernes gjennom den samme politiske korrekte maskinen når de blir verdensener. Federer og Nadal har sin stil, Djokovic har funnet sin vei.

Emerson har sett seg lei på denne forferdelige jublingen Djokovic holder på med: There is too much of this chest thumping and roaring when he wins.» Sånt driver man jo ikke med i tennis i 1950-årene, som må være omtrent hvor Emerson henter sitt verdensbilde fra.

Djokovic har mer karisma i lillefingeren enn de tidligere verdensenerne Kafelnikov, Moya og Rios har til sammen, og han er kanonbra for sporten. Hvis Emerson mener at alle verdensenere skal oppføre seg som Jonas Gahr Støre, får han slå av tenniskampene og finne en annen kanal.

Nok om dagens Roy, han var atskillig bedre med racket:

Roy Emerson Tribute Reel from Heath Ryan on Vimeo.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

13 kommentarer

 1. Er egentlig litt enig med gubben. Liker ikke måten Djokovic «jubler» på. Når man jubler skal man vise glede, og ikke bare se ut som en gorilla som skal i krig. Samme med Søderling bl.a.

 2. Jepp, helt enig, Åsmund! Det er viktig med profiler i tennis, og Djokovic skaper idrettsglede! At han skal kritiseres for det blir for meg bakvendt. Han en artist på banen, og det må i mine øyne øyne heller hylles enn å kritiseres. Å se ut som en regnskapsfører i arbeid ved å vinne viktige poeng, tilfaller ikke meg særlig.

  Til forskjell fra for eksempel Nadal, som alltid er litt tilbakeholden og lite spennende i media, er Djokovic en livlig og mer frittalende person – samtidig som han har sine «stunts». Han egner seg rett og slett bedre i media, og derfor har han nok også blitt en enda mer markert profil.

 3. Beklager en del skrivefeil, var helt «sløv» en periode merket jeg. Beklager igjen, håper det kan rettes opp, iallfall at det blir Djoko istendenfor Daniel, hehe 😉

 4. Personlig er jeg noe enig med gamle Emerson og har lite til overs for Djokovic nærmest fanatiske «knyttneve til brystet»-fakter. Når dette så kombineres med et aldeles psycho blikk, bikker det litt over for min del. Imitasjonene hans var i og for seg coole de, men det ble til tider litt mye, heldigvis virker det som om han har roet det litt ned.

  Tennisspillere er først og fremst idrettsmenn og kvinner, showingen kan de med hell overlate til folk som kan dette bedre.

  Greit å være impulsiv, men planlagt impulsivitet virker bare flaut. Når jeg ser Petkovic utføre denne fjollete seiersdansen sin, må jeg innrømme jeg synes det er så flaut at jeg må skru over på en annen kanal.

 5. Personlig er jeg noe enig med gamle Emerson og har lite til overs for Djokovic nærmest fanatiske «knyttneve til brystet»-fakter. Når dette så kombineres med et aldeles psycho blikk, bikker det litt over for min del. Imitasjonene hans var i og for seg coole de, men det ble til tider litt mye, heldigvis virker det som om han har roet det litt ned.

  Tennisspillere er først og fremst idrettsmenn og kvinner, showingen kan de med hell overlate til folk som kan dette bedre.

  Greit å være impulsiv, men planlagt impulsivitet virker bare flaut. Når jeg ser Petkovic utføre denne fjollete seiersdansen sin, må jeg innrømme jeg synes det er så flaut at jeg må skru over på en annen kanal.

 6. Federer trenger ikke spille til publikum for å få dem på sin side. Viser ikke negative følelser på banen, og har begynt å vise mer mer positive følelser. Hvilket publikum liker. Og på sitt beste spiller han fortsatt fantastist. Federer er essensen av en verdensener i tennis!
  Bare jeg som har lagt merke til at Djokovic smiler sjeldnere og applauderer motstander sjeldnere, nå som han er verdensener?

 7. Federer trenger ikke spille til publikum for å få dem på sin side. Viser ikke negative følelser på banen, og har begynt å vise mer mer positive følelser. Hvilket publikum liker. Og på sitt beste spiller han fortsatt fantastist. Federer er essensen av en verdensener i tennis!
  Bare jeg som har lagt merke til at Djokovic smiler sjeldnere og applauderer motstander sjeldnere, nå som han er verdensener?

 8. Tror nok tiden har gått fra noen og enhver. Tror det bare er sunt og riktig at vi har fått en verdensener som er litt mindre konservativ enn det vi har vært vant med de siste 15 årene. Hva med rekrutteringen?

  Jeg tror unger får mye mer lyst til å spille tennis når de ser Djokovic som de helt klart identifiserer seg med på en helt annen måte enn tilfellet var med Federer. Djokovic er kul og han er faktisk en veldig hyggelig og sympatisk person.

  Jeg synes vi skal være veldig glad for at Djokovic har kommet på arenaen, og vi bør nok bli vant til han, for han står for fremtidens tennis og det skulle ikke forundre meg om han vil matche Federer i antall slams. Ajde Nole!

 9. Tror nok tiden har gått fra noen og enhver. Tror det bare er sunt og riktig at vi har fått en verdensener som er litt mindre konservativ enn det vi har vært vant med de siste 15 årene. Hva med rekrutteringen?

  Jeg tror unger får mye mer lyst til å spille tennis når de ser Djokovic som de helt klart identifiserer seg med på en helt annen måte enn tilfellet var med Federer. Djokovic er kul og han er faktisk en veldig hyggelig og sympatisk person.

  Jeg synes vi skal være veldig glad for at Djokovic har kommet på arenaen, og vi bør nok bli vant til han, for han står for fremtidens tennis og det skulle ikke forundre meg om han vil matche Federer i antall slams. Ajde Nole!

Legg igjen en kommentar