Stosur overskygget sinte Serena

Tennis på tv:
Samantha Stosur – Serena Williams 6-2, 6-3
Finale, US Open

Hekkan, dette var gøy. Jeg hadde egentlig tenkt å droppe damefinalen, for hvor spennende er det å se Serena Williams overkjøre en motstander som er altfor liten for oppgaven? Men okei, et par games skulle jeg alltids se i begynnelsen, for å se hvor ille det kom til å bli.

Svaret: Ikke ille i det hele tatt. Samantha Stosur spilte målbevisst fra første ball, og fikk betalt for både forehanden og serven. Likevel, da hun tok det første settet, satt jeg bare og ventet på at det skulle snu. Serena i New York i en finale – det kunne vel ikke fortsette på denne måten?

Vendepunktet kom i begynnelsen av andre sett, hvor Serena brøt tilbake mot Stosur, og begynte å pumpe seg opp. Det skjedde etter at hun først ble straffet for å ha ropt «Come on!» før Stosur hadde rukket å slå tilbake en knallhard forehand i det første gamet.

Jeg tror ikke Stosur hadde klart å returnere den selv om Serena hadde holdt munn, men dommeren ga poenget til Stosur fordi Serenas utbrudd var en forstyrrelse av spillet. Det er kanskje korrekt, men det kan diskuteres om en Grand Slam-finale er stedet å bruke paragrafen. Hva med Azarenka og Sharapovas eviglange stønn, hvorfor er det godtatt, mens Serena ikke kan rope «Come on!» i ett enslig poeng?

Serena fortsatte å gneldre mot dommeren resten av kampen, og kan vente seg reaksjoner på oppførselen. At det var Serena som skulle ha nervene på høykant i denne kampen, hadde jeg ikke trodd. Utbruddene må ha vært en reaksjon på eget dårlig spill også, ikke bare den ene episoden. Jeg tror nok Serena innerst inne hadde sett for seg en ganske grei match mot Stosur. Det fikk hun ikke.

Anyway, det var her i begynnelsen av andre sett at kampen kunne snudd, men da Stosur klarte å avverge tre breakballer mot seg på 1-2, falt kampen tilbake i sporet fra første sett. Det er ikke ofte jeg ser Serena Williams så plaget av en serve som noen av kickerne Stosur løftet opp i ansiktet hennes. Williams luktet på en mulighet på 3-2, hvor hun hadde 30-30 mot Stosurs serve, men Stosur kom igjen ut av det.

Stosur misbrukte to matchballer på 40-15 i det siste gamet, og jeg tenkte tilbake på Federers semifinale mot Djokovic. Men Stosur hadde mer is i magen enn tidenes beste mannlige spiller, og brøt Serena enda en gang da hun knuste en forehand nede fra eget backhandhjørne ut av Serenas backhandhjørne. Kanon!

Snart kommer spekulasjonene om Stosur kan vinne flere Grand Slam-titler, hvor stor overraskelse denne kampen var i historisk perspektiv og så videre, men akkurat nå er det bare tiden for å gratulere en av tourens beste ambassadører med en velfortjent triumf. Den er enda mer overraskende når vi ser på Stosurs statistikk i finaler – hun har med denne finalen vunnet 3 og tapt 9 i karrieren.

De som vil demonisere Serena etter kjeftinga på dommeren, kan lese denne artikkelen på WTAs hjemmesider:

Williams sat down next to Stosur after the final. «All of a sudden I turned around and she was right next to me, saying, ‘How do you feel? Are you really excited?’ It shows what a nice person she is and what a true champion she is of the sport,» Stosur commented. «To separate the result a few minutes later and come over and congratulate your opponent, I thought was pretty classy.»

(Jeg er på valg-jobbing i kveld når herrefinalen spilles. Hvis dere vil kommentere den, så bare bruk kommentarfeltet under her.)

BBC: Kampen game for game
CNN/Sport Illustrated: Stosurs seier forsterker sportens uforutsigbarhet
Tennis.com: Kamprapport
Tennis.com: Samtastic!

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

3 kommentarer

  1. I vanlige wta turneringer blir visst poenget spilt om igjen ved slike tilfeller. Williams har gjort det en gang før leste jeg på BBC og da ble poenget spilt om igjen. Det bør være like regler for sånt noe. Jeg kan forstå at Williams følte seg urettferdig behandlet men at hun på ny bruker trusler blir i meste laget. Det holder ikke å si at man er i «the zone». Et visst ansvar må man ta for det man sier. Dommeren var tøff og god her selv om det var en kinkig situasjon for alle parter.

    Stosur på sitt beste er vel kanskje den eneste som har spillet til å banke en Serana i god form. Når det er sagt var jeg dum og droppet finalen fordi jeg regnet med en lett Williams seier. Jeg angrer på det i dag.

  2. Fra TENNIS.com:

    «At a 2009 WTA tournament in Doha, Serena did much the same thing against Svetlana Kuznetsova, but Asderaki only had the two replay the point. The WTA has different rules than the Grand Slams».

Legg igjen en kommentar