Er 16 mulig?

Hvis du tar dette spørsmålet på strak arm, er du god: Hvilken spiller har vunnet flest ATP-titler i en sesong? Spilleren vant 16 titler, og selv ikke Pete Sampras, Roger Federer, Rafael Nadal eller John McEnroe klarte å toppe det.

I dagens fysisk krevende tennis trodde jeg rekorden på 16 var umulig å slå, men Novak Djokovic er i ferd med å motbevise det. Serberen vant sin 9. tittel for året da han vant Masters-turneringen i Montreal mot Mardy Fish. Get this: Djokovic har vunnet ALLE  de fem Masters-turneringene i år.

Hva mer er det å si om mannens tennis i 2011? Dette er helt eksepsjonelt, at Djokovic, så lenge tredjefiolinist bak Federer og Nadal, dominerer sporten på en måte som overgår Nadal og Federers dominans. Det mest imponerende er at han klarte å legge tapet mot Federer i French Open bak seg så raskt, og vant den påfølgende Wimbledon-turneringen.

Nå er det hardcourt som gjelder fram til april neste år, og ingen er bedre enn Djokovic der. Ifølge rapportene var Djokovic ikke på sitt aller beste mot Fish i Montreal, men vant likevel.

Nå flytter ATP-touren seg til Cincinnati, hvor Federer møter Del Potro i andre runde. Merker at jeg er spent på utfallet der. Jeg tror Federers finaletap i US Open i 2009, mot Del Potro, er blant de sureste han har opplevd. Han hadde alle sjanser til å vinne der.

Svaret på spørsmålet i innledningen er Guillermo Vilas i 1977, et år han vant både US Open og French Open, og 16 totalt. Kommer Djokovic til å klare like mange i 2011? Jeg tror det ikke helt, men det er ikke utenkelig slik Djokovic har kvernet ned all motstand i år.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

3 kommentarer

 1. Ekstremt imponerende av Djokovic igjen! Ustoppelig nå, feier over all motstand, og det er stabiliteten som imponerer meg mest. Han er så komplett og behersker alt til det fulle. Det blir rett og slett for bra for motstanderen. Selv de knallharde servene til Fish fikk Djokovic lest seg inn på, og brøyt til slutt ned amerikaneren. Jeg kan for øyeblikket ikke se for meg hvem som skal kunne slå han nå.

 2. Mulig er det jo. I fjor spilte Djokovic 19 turneringer. Spiller han like mange i år kan han således tape tre og likevel tangere Vilas.
  Hittil i år har han vunnet 53 kamper og tapt 1. Kan han slå McEnroes legendariske 82-3 fra 1984?

  Etter finalen i Montreal virker det som om han nærmer seg et tap. Mrk. at ikke en gang Federer har vunnet Masters i Canada og Cincinnati samme år og at vinneren av USO ofte har gjort det dårlig i minst en av dem.

  Djokovic vant forøvrig ikke masters i Monte Carlo i år, men du har rett i at han har vunnet samtlige masters han har stilt opp i.

 3. Det er ikke godt å si når det gjelder Djokovic. Han kan greie det, men han kan også kollapse. Trodde kanskje det ville bli en god match mot Tsonga i Semien i Montreal, men da franskmannen kastet inn håndkleet kunne jeg ikke se annet enn at serberen ville hale i land seieren. Og slik ble det jo.

  Jeg så hele finalen og kan ikke si at Djokovic spilte bra. Og i perioder stønnet og bar han seg slik at den norske kommentatoren trodde han ikke var helt i form eller at han var skadet på noen måte. Men, i motsetning til Fish, spilte Djokovic godt på de viktige poengene. Så mange sjanser til å bryte som Fish hadde, og så klarte han bare en. Det sier også noe om Djokovic sin styrke.

  Blir spennende å se hvordan det går i Miami denne uka. Også spent på Roddick og på Ferrer som ikke var med i Kanada. Mange gode matcher i vente.

Legg igjen en kommentar