Drømmejobben

Å se tennis og føre statistikk om det du ser, høres ut som en grei jobb. Du trenger ikke tenke på hvilken sak du skal skrive etterpå, noe som sikkert er vanskelig for tennisjournalister som ser Nadal vinne en tredjerundekamp i French Open mot en anonym motstander.

David og Rowe (de har visst bare fornavn) er intervjuet på Wimbledon.org, om jobben sin som statistikkførere under Wimbledon. Høres ut som de har hatt en fin vår: De ser kamper og plotter inn hendelsene i form av ess, dobbeltfeil, første- og andreserver, poeng vunnet ved nettet osv. Alt sammen mens de har forflyttet seg fra den ene europeiske storbyen til den andre. Farvel familie, jobb og triste Vestlands-vær, jeg skal sjekke IBM.som for ledige jobber til US Ope….nuvel. Høres ut som et fint liv.

Kampstatistikkene er temmelig detaljerte, men jeg har alltid lurt på en ting: Er dette noe spillerne leser? Sitter Camp Murray oppe og finleser førsteserve-statistikken til motstanderen før en kamp?

Jeg vil tro at det er mye viktigere å se motstanderen spille, for å få en totalopplevelse av hva man har i vente, og plukke opp flere tips enn statistikken kan gi. Altså at statistikkene er mest artig for fansen og media, men mindre viktig for spillerne.

Litt statistikk før Wimbledon kommer skikkelig i gang: Roger Federer er nummer 2 når det gjelder poeng vunnet på førsteserven, nummer 3 når det gjelder poeng vunnet på andreserven og nummer 3 når det gjelder hvor mange prosent av servegamene sine han har vunnet. Det er i returene han sliter: Federer er bare nummer 49 (!) når det gjelder prosentvis utnyttelse av breakpoeng. Med andre ord server han godt nok til å vinne Wimbledon, men han må returnere mye bedre enn han har gjort til nå i 2011.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

11 kommentarer

 1. Åsmund. Der er jeg sikker på du tar feil.
  Tennis er og har alltid vært en «prosent sport». Det terpes og trenes selvsagt på de områder der man scorer dårlig.
  Høy prosent på førsteserve og breakpoints, samt lav på upressede, etc etc, slår selvfølgelig ut på matcher.

  Regner med at spillerne er veldig opptatt av egen statistikk, og å forbedre denne.

  De fleste proffer bruker nok i veldig stor grad motstanderens score, før man lager egen gameplan….er jo viktig å se svakheter hos motstanderen når man forbereder seg….

 2. Åsmund. Der er jeg sikker på du tar feil.
  Tennis er og har alltid vært en «prosent sport». Det terpes og trenes selvsagt på de områder der man scorer dårlig.
  Høy prosent på førsteserve og breakpoints, samt lav på upressede, etc etc, slår selvfølgelig ut på matcher.

  Regner med at spillerne er veldig opptatt av egen statistikk, og å forbedre denne.

  De fleste proffer bruker nok i veldig stor grad motstanderens score, før man lager egen gameplan….er jo viktig å se svakheter hos motstanderen når man forbereder seg….

  1. På en måte tror jeg du har rett, spillerne ser etter svakheter hos motstanderen.

   Samtidig tror jeg spillerne får bedre informasjon av andre ting enn statistikken, som jo ikke forteller om f.eks styrkeforholdet mellom en spillers forehand og backhand. (Selv om jeg har sett dette på noen tv-sendinger, finnes de ikke i kampstatistikkene på nett.) Og statistikken sier ingenting om mentale forhold, hvor hissige spillerne er, eller hvor utålmodige de er etter å avslutte ballvekslinger.

 3. Kanskje det var en slik jobb man skulle hatt. Da fikk man i allefall sett tennis. Har stått på venteliste lenge for billetter til neste års olympiade, men i dag fikk jeg en høflig e-post at jeg ikke var blant de heldige. Men – det fantes selvfølgelig en del firma som solgte pakker med billett, overnatting etc. Det var bare det at de prisene var hinsides. Så det blir vel tenneis på tv da også. Har forresten sett mye god tennis i dag. Først og femst imponerte Nadal. Men kanskje ble jeg like imponert over Berdych. Han lekte seg rett og slett på det grønne gresset i London. Dersom han møter Nadal til en rematch i kvartfinalen så blir det nok en severdig match. Søndag går turen til London, men mitt flotte barnebarn Kjersti synes tennis er kjedelig så vi har ikke billeter men tar nok turen til Murray-Hill om mormor får bestemme litt.

 4. Statistikk er utrolig viktig. Helt fjernt å tro noe annet.
  Se for deg scenariot Nadal-Federer 5-5 i 5 sett, Nadal server på break point. Er nok statistikken, som Federer har lest med coach +++, som tilsier hvor Nadal server. Lettere å returnere, høyner vinnersjanser, mer komfortabel på returen. Kan nok være enig at det ikke teller så mye når det ikke er jevnt tidlig i kampen, men når det begynner å dra seg til er statistikken alt. Hadde kanskje visst det hvis man kunne tennis, å ikke bare skriver om det.

 5. Statistikk er utrolig viktig. Helt fjernt å tro noe annet.
  Se for deg scenariot Nadal-Federer 5-5 i 5 sett, Nadal server på break point. Er nok statistikken, som Federer har lest med coach +++, som tilsier hvor Nadal server. Lettere å returnere, høyner vinnersjanser, mer komfortabel på returen. Kan nok være enig at det ikke teller så mye når det ikke er jevnt tidlig i kampen, men når det begynner å dra seg til er statistikken alt. Hadde kanskje visst det hvis man kunne tennis, å ikke bare skriver om det.

 6. A propos statistikk: Noen som har funnet en bra live-statistikkside under Wimbledon? Vanligvis fungerer http://www.protennislive.com veldig bra; det er enkelt å holde oversikt over poengene i alle kampene og klikke seg inn på statistikken til enkeltkamper. Men under GS-turneringene er det vel IBM som tar jobben. Funket greit under French Open, men finner ikke den samme funksjonen for Wimbledon. Savner å kunne se statistikken fordelt på sett!

Legg igjen en kommentar