Tronskifte?

Det kan faktisk skje: Selv om Rafael Nadal har tre Grand Slam-triumfer innbakt i rankingpoengene sine (French Open, Wimbledon og US Open i 2010), kan Novak Djokovic overta førsteplassen etter turneringen i Roma denne uka.

Det sier alt om Djokovics nivå i den samme perioden, ikke minst hans ubrutte seiersrekke i 2011. For at Djokovic skal bli verdensener, må han vinne Roma, og Nadal må tape før semifinalen. Sannsynlig? Nja. Jeg tror ingen av delene skjer. Djokovic må tape før eller seinere, og Nadal er for god på grus til å tape før en semi.

Det har aldri vært vanskeligere å innta førsteplassen på ATP-rankingen enn nå. Federer holdt den i jerngrep i flere år. Så ble han dyttet ned av Nadals fantastiske resultater. Hvis Djokovic klarer det, er det også takket være ekstremt godt spill, mer enn svikt hos konkurrentene. Si hva du vil om Carlos Moya og Yevgeny Kafelnikov, men da de ble verdensenere på 1990-tallet handlet det mer om å fylle et tomrom på toppen, ikke overlegent spill i klassen som har brakt Federer/Nadal/Djokovic (kanskje) til toppen.

En annen ting med denne topplasseringen: Sampras har rekorden med 286 uker. Så vidt jeg husker, var det ikke noe særlig oppmerksomhet rundt dette da han satte rekorden. Det var høsten 2000, da han hadde sine 10 siste uker. Jeg tror det var på denne tida ATP prøvde å markedsføre dette Champions Race-tullet sitt, hvor det var den beste på årsrankingen, ikke den rullerende 52 ukers-lista, som fikk all oppmerksomhet. (Andre som husker bedre enn meg?)

På vei ned, som det står i overskriften: Andy Roddick på grus er et sørgelig syn i år også, Venus Williams er skadet, det samme er David Nalbandian og Juan Martin Del Potro.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

3 kommentarer

  1. Det er egentlig helt utrolig det som skjer nå. At Djokovic kunne komme på omtrent samme nivå som Federer eller Nadal er ikke så sjokkerende. Men at han kunne være desidert best i en så lang periode er intet mindre enn fantastisk. There’s a new sheriff in town.

  2. @Victor
    Det er klart jeg burde sett den dårlige kampen mot Lorenzi komme da jeg skrev saken. Nadal tapte jo finalen mot Djokovic i Madrid og har bare vunnet to grusturneringer før det. (Ironi slutt)

    Jeg tror som deg at dette bare var en veldig dårlig dag på jobben for Nadal. He´ll be back.

Legg igjen en kommentar