Etterlyst: Regelendring

Novak Djokovic får walkover til semifinalen, fordi Fabio Fognini trakk seg med skade etter åttendedelsfinalen mot Alberto Montanes. Jeg tipper Montanes er temmelig pissed for det. Les om italienerens kamp mot Montanes på de offisielle nettsidene.

Kamprapporten fra Fognini-Montanes forteller hvor merkelig denne sporten er:

To the chagrin of the crowd Fognini, serving at 6-7, 15-30, took a lengthy medical time-out.

Høh? En lang time-out midt i et game? Jeg trodde spillerne bare kunne få behandling i pausene. Betyr dette at en spiller f.eks kan be om en skade-timeout midt i motspillerens servegame mens han server for Wimbledon-tittelen? Fognini er to poeng unna å tape kampen, og så klarer han å skaffe seg et forstyrrende skadeavbrekk. Latterlig.

Og videre:

A physio gave Fognini two-minute treatment sessions at each change-over and either the mini-massages worked miracles or the player the other side of the net was more mentally affected by his opponent’s physical woes.

Dette er for teit. Det bør være en kvote for hvor mye spillerne kan få av legehjelp under en kamp.  (Finnes det? Noen som vet?) Et passende tall bør være maksimalt én behandling i en kamp, eller en samlet behandling på fem minutter – det er opp til spilleren å bestemme. Så er det finito. Klarer ikke spilleren å fortsette etter den tilmålte behandlingen? Da har han tapt kampen. Enkelt og greit.

Hvorfor skal en lege hjelpe en halvdød Fognini til å fullføre kampen? Noe av vitsen med sport er at det er den enkeltes fysiske og psykiske helse som settes på prøve. Skader som krampe, svimmelhet osv. skyldes jo ofte at motstanderen har slitt deg ut, og hvorfor skal medisinsk hjelpeapparat bryte inn da?

Kvartfinalene på herresiden er sånn:

 • Nadal-Söderling. Oh yes. Spiller mot hverandre for tredje år på rad i denne turneringen. Svensken er, som det er blitt gjentatt til det kjedsommelige, den eneste som har slått Nadal i denne turneringen. I 2009 var Nadal skadet, og preget av det. (Han spilte f.eks ikke Wimbledon senere den sommeren.) Selv om Nadal ikke er like blendende som før, tror jeg han slår Söderling i tre eller fire sett.
 • Murray/Troicki-Chela. Velkommen til kanonføde-avdelingen. Når jeg skriver dette er Murray og Troicki inne i femte sett, og Chela spilte fem mot Falla i dag. Med andre ord får vi to trøtte kvartfinalister mot hverandre her, og vinneren av dem møter Nadal eller Söderling. Det lukter ikke finale av Murray/Troicki/Chela, med andre ord.
 • Federer-Monfils. Federer slo Wawrinka i tre i sin åttendedelsfinale, Monfils vant 8-6 i femte over Ferrer, og har mindre hvile før kvartfinalen. Monfils må vinne denne i tre sett for å ha en sjanse. Han har publikum i ryggen, men Roland Garros elsker Federer nesten som en av sine egne. Federer tar dette – og han har litt å revansjere etter tapet mot Monfils innendørs i fjor høst.
 • Djokovic – Fognini. Som altså ikke blir noe av, fordi Fognini har trukket seg. Turneringens mest upopulære mann, sånn omtrent. Djokovic er allerede klar for semifinale.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

8 kommentarer

 1. Jeg kan ikke reglene godt nok, men trodde det allerede eksisterte begrensninger som ikke ville tillatt de behandlingspausene Fognini fikk.

  På den annen side mener jeg at når Fognini trekker seg, burde hans plass i kvartfinalen tilfalt Albert Montañés.

  Malapropos: Forunderlig at Fognini igjen skal være innblandet i noe av det mest kontroversielle i Roland Garros. I fjor var han jo med på den famøse mørkekampen mot Monfils – og vant. Virker som en spesiell type. http://on-msn.com/ckQq73

  1. Å ja, mørkekampen. Den husker jeg. Dette er en annen ting som er helt merkelig: At det ikke er noe definivt klokkeslett for når kampene skal være ferdig.

   Kan det være så vanskelig å bare sette et klokkeslett, så slipper vi hele problemet?

 2. Lyset kan sikkert variere endel fra dag til dag så det er gjerne vanskelig å sette et klokkeslett. En dag med mye skyer gjør sikkert at man gi seg litt tidligere enn ved en solskinnsdag.

  1. Det kan ikke være så himla stor forskjell på lyset. Klokka 21 kan de godt slutte, av hensyn til tilskuerne. Det er et pes å ta metroen inn til sentrum og prøve å finne en restaurant der når det begynner å bli seint på kveld…

 3. Jeg har forresten også et forslag til regelendring. Det budre ikke være love å spille i «like drakter». Det er ikke noen big deal, men det kan være litt irriterende når to stykker spiller i nesten nøyaktig samme antrekk. Faktisk litt vanskelig å få med seg hvem som er hvem til tider. I Murray/Troicki kampen var det som om actionhelten og stuntmannen tok et slag tennis før neste scene skulle spilles inn.

 4. Åsmund skrev:
  «Jeg trodde spillerne bare kunne få behandling i pausene»

  Hvis det er en skade kan de få behandling midt i et game.
  Hvis det er krampe må de vente til sidebyttet.

  Folk vil ha det til at det faktisk var krampe men at Fognini fikk overbevist legen om at det var en skade.

  Uansett er jeg enig i at regelen bør endres.

Legg igjen en kommentar