Tvekampen. Eller trekampen?

ATP-tourens gullalder fortsetter: I dag møtes Nadal og Djokovic, 1 og 2 i verden, til finale i Miami. Kampen om førsteplassen i 2011 kommer sannsynligvis til å dreie seg om disse to. Mye avgjøres i grussesongen som er rett rundt døra.

Hvem vinner i kveld? Federer spår Nadal. Steve Tignor spår Nadal. Jeg også. Underlaget i Miami favoriserer Nadal, som får utnyttet forsvarsevnene maksimalt på den trege hardcourten. Djokovic har vunnet sine kamper overbevisende, og har ikke tapt en kamp i 2011. Alle seiersrekker tar slutt en gang, og Nadal skal prøve å revansjere finaletapet i Indian Wells.

Djokovic har vært den beste hardcourt-spilleren siden august i fjor. Semifinalen i US Open mot Federer ble et vendepunkt. Hvordan ville situasjonen vært om Djokovic hadde bommet på en av de to matchballene Federer hadde i den kampen?

Ulempen for Djokovic nå er at touren flytter seg fra hans elskede hardcourt de neste tre månedene. Hvis Djokovic skal innta førsteplassen på ATP-rankingen er han avhengig av en god grussesong. Og/eller at Nadal får et dårligere grusår enn vanlig. Det er i grussesongen Nadal danner grunnlaget for førsteplassen på rankingen. I 2010 vant Nadal Masters-turneringene i Monte Carlo, Roma og Madrid, før han vant French Open uten å tape et sett.

Hvor er Roger Federer i dette bildet? Mye blir skrevet om Federers nedtur de siste månedene. Det virker som Federer nå har ramlet ned til nivået under Nadal og Djokovic. Men disse to er de eneste som har slått Federer i 2011. Hvis Federer klarer å holde dette nivået i 2011, virker tredjeplassen på rankingen sikker.

Regn med at det kommer til å bli mye snakk om Djokovic og Nadal de neste månedene. For Federer må det være en lettelse at noen andre får det sterkeste søkelyset på seg, og at han selv kommer i angrepsposisjon. Federer kommer til å sanke poeng på alle underlag, og vil alltid være en trussel i Wimbledon.

2011 er sansynligvis det siste året Federer har sjansen til å passere Sampras sine 286 uker som nummer én – Federer mangler to uker på å  gå forbi. Jeg tror det fortsatt er en liten drøm han har. Da er det en fordel for Federer at Nadal og Djokovic ikke klarer å etablere seg som en klar ener.

[polldaddy poll=4838023]

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

6 kommentarer

 1. «Djokovic har vunnet sine kamper overbevisende». Det er riktig nok det, men det skulle vel bare mangle mot motstandere som Istomin, Blake, Troicki, K. Anderson og Fish. Nadal på sin side har fått kjørt seg mot sterke spillere som Federer, Berdych og Dolgopolov.

  Djokovic har en voldsom selvtillit om dagen og kan nok dra kampen i land bare på det, slik han gjorde i Indian Wells. Nadal vant første sett og hadde kontroll på kampen, men da Nadal ikke klarte få inn førsteserver (mener å huske han hadde tre game på rad uten en førsteserve – men 100 prosent uttelling på andreservene), slapp han Djokovic inn i kampen igjen. Tror ikke Nadal lar det skje igjen. Nå er jo onkel Toni på tribunen igjen også.

 2. Godt med litt god prematch analyser!

  Jeg tror ogsaa Nadal vinner. Selv om Federer var utrolig svak fredag, saa var Nadal samtidig veldig sterk. Slutter aldri aa overraske meg over hvor paralysert Federer virker mot Nadal. Ok, han har problemer med hoeye backhander, men han maa da skjoenne at han maa gi mer gass paa foerhander for aa kunne slaa gjennom Nadal? Det var slik Berdych tok sett paa Nadal i kvarten, ved aa slaa gjennom Nadal med stor kraft.

  Likevel, jeg tror ikke Federer sine dager er talte. Han er en soleklar nummer 3, og regner med at Nadal vil ha noen skadeavbrekk, og Djokovic vil ikke holde denne formen for alltid. Noen grandslams har Federer igjen i kroppen.

  Nummer 1 paa rankingen virker likevel toeft. Federer har faktisk ikke vaert i finalen i en grand slam siden australia 2010, og han trenger noen gode GS resultater snart for aa sanke ordentlig med poeng (holder ikke aa vinne en atp500 i ny og ne.)

 3. Godt med litt god prematch analyser!

  Jeg tror ogsaa Nadal vinner. Selv om Federer var utrolig svak fredag, saa var Nadal samtidig veldig sterk. Slutter aldri aa overraske meg over hvor paralysert Federer virker mot Nadal. Ok, han har problemer med hoeye backhander, men han maa da skjoenne at han maa gi mer gass paa foerhander for aa kunne slaa gjennom Nadal? Det var slik Berdych tok sett paa Nadal i kvarten, ved aa slaa gjennom Nadal med stor kraft.

  Likevel, jeg tror ikke Federer sine dager er talte. Han er en soleklar nummer 3, og regner med at Nadal vil ha noen skadeavbrekk, og Djokovic vil ikke holde denne formen for alltid. Noen grandslams har Federer igjen i kroppen.

  Nummer 1 paa rankingen virker likevel toeft. Federer har faktisk ikke vaert i finalen i en grand slam siden australia 2010, og han trenger noen gode GS resultater snart for aa sanke ordentlig med poeng (holder ikke aa vinne en atp500 i ny og ne.)

 4. Der var kampen over, og Djokovic vant i tre sett som i Indian Wells. Enten er Nadal mer ustabil enn tidligere eller så holder Djokovic et jevnt skyhøyt nivå – og har en jernhard psyke. Eller kanskje en kombinasjon. Uansett må jeg si at jeg er veldig imponert over Djokovic’ nivåheving siden US Open, som Åsmund skrev om her.

 5. En interessant statistikk fra finalen er at Djokovic hadde bedre uttelling på 2.server (71%) enn 1.server (67%). Tidligere i turneringen lå uttellingen hans på 2.server rundt 50% – i kamper han vant overlegent.

  Jeg tror ikke Djokovics 2.server var noe bedre i finalen enn ellers, men det er kanskje en svakhet i Nadals spill at han i for liten grad forsøker å ta kontroll over poenget direkte fra motstanderens 2.serve? Nadal er ikke like møysommelig i «konstruksjonen» av poeng som tidligere, men de grepene han har gjort for å korte ned ballvekslingene gjelder kanskje mest for egne servegames.

Legg igjen en kommentar