Skolemester McEnroe

Si hva du vil om John McEnroe, men mannen brenner for tennis. Spesielt den typen tennis som han spilte, med volleyer, touch og offensiv innstilling. Går det an å lære bort McEnroes måte å spille tennis på? Det vil vise seg når McEnroes tennisakademi begynner å utvikle seniorspillere.

New York Times har en – selvsagt – uhyre velskrevet artikkel om McEnroes nye rolle. Hans hovedpoeng er at unge ambisiøse spillere i dag
a) spiller for ensidig tennis fra grunnlinjen
b) mangler et liv utenfor tennisen

Eller som han sier det på hjemmesiden:

John’s passion and belief is that great players can be developed in urban settings, while still having the opportunity to live at home, pursue their educational goals, and participate in a variety of sports and extracurricular activities.

Jeg tror han har rett i alt. Folk trenger ikke sendes til avsidesliggende treningsleire for å bli gode. Overraskende nok har bare Nike kastet seg på McEnroes akademi av de store sponsornavnene. Finnes det noe sterkere merkevarenavn enn John McEnroe i tennis? Jeg tror ikke det, derfor forundrer det meg at ikke flere hiver seg på.

Jeg blir overrasket om en spiller av McEnroes type kommer til å dominere tennis igjen, men bare det å ha et liv ved siden av toppidretten må være stimulerende og hindre at unge spillere blir utbrente eller overtrente for tidlig.

Dette er i alle fall noe å glede seg til: John McEnroe i trenerboksen for sin unge serve- og volleyspiller i Wimbledon-finalen om noen år, med alt det gir av muligheter for følelsesutbrudd. Perfekt TV-materiale.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

3 kommentarer

 1. Åsmund skriver: «Jeg blir overrasket om en spiller av McEnroes type kommer til å dominere tennis igjen» – men er Roger F så langt fra? Var ikke noe av det som brakte Roddick til Wimb. finale at han gikk mer mot nettet? Har det ikke blitt mer bruk av drop-shot de siste årene? Hvorfor kunne en ikke få en fordel ved ikke bare kunne spille grunlinjespill? Husk Federers drop-shot mot Falla!

  Min helt LLodra – 30 år – kom langt både i USO, ble dessverre tatt ut – etter to tie-brake av Raonic i AUSO, slo ut Djokovic og Davidenko, meget jamt mot Søderling i Paris før jul, så helt håpløst er S-V ikke.

  At klassisk S-V spill a la LLodra neppe gir deg GS’er er kanskje riktig, men å ta inn elementer på en kreativ måte kan gi suksess og berike tennisen. Kanskje noe å tenke på i norsk tennis – sikte seg mot en mer variert tennis – kanskje der hvor tennisen er om fem år? Hvor mye drop-shot og volley trenes i forhold til grunnlinjespill i dag? Her kan jo moderne ballmaskiner være til stor hjelp. Kan programmeres til akkurat den typen slag du vil d-s’e og volleye mot. Man kan ikke trene inn de slagene i kamper i motsetning til gl-slag.

 2. Åsmund skriver: «Jeg blir overrasket om en spiller av McEnroes type kommer til å dominere tennis igjen» – men er Roger F så langt fra? Var ikke noe av det som brakte Roddick til Wimb. finale at han gikk mer mot nettet? Har det ikke blitt mer bruk av drop-shot de siste årene? Hvorfor kunne en ikke få en fordel ved ikke bare kunne spille grunlinjespill? Husk Federers drop-shot mot Falla!

  Min helt LLodra – 30 år – kom langt både i USO, ble dessverre tatt ut – etter to tie-brake av Raonic i AUSO, slo ut Djokovic og Davidenko, meget jamt mot Søderling i Paris før jul, så helt håpløst er S-V ikke.

  At klassisk S-V spill a la LLodra neppe gir deg GS’er er kanskje riktig, men å ta inn elementer på en kreativ måte kan gi suksess og berike tennisen. Kanskje noe å tenke på i norsk tennis – sikte seg mot en mer variert tennis – kanskje der hvor tennisen er om fem år? Hvor mye drop-shot og volley trenes i forhold til grunnlinjespill i dag? Her kan jo moderne ballmaskiner være til stor hjelp. Kan programmeres til akkurat den typen slag du vil d-s’e og volleye mot. Man kan ikke trene inn de slagene i kamper i motsetning til gl-slag.

 3. Mye klokt i det McEnroe mener. Å ha noe å falle tilbake på og ha andre interesser minker presset på tennisbanen, og ikke minst bidrar til å koble ut. Hadde vært artig å sett McEnroe i trenerboksen for en toppspiller etter hvert!

Legg igjen en kommentar