Den siste australske vinneren

Denne saken handler om Australian OpenHvis du på stående fot vet hvem som er den siste mannlige australieren som vant Australian Open, er du en fullblods tennisnerd. New York Times har en fersk, kul artikkel om mannen.

Det er ikke Pat Cash, Patrick Rafter eller Lleyton Hewitt. Heller ikke Laver, Emerson, Newcombe eller Rosewall.

Hans navn er Mark Edmondson. Han var ranket 212 da han vant AO i 1976, mot John Newcombe, vinner av sju Grand Slam-titler, i finalen. Dette må være en av de største bombene i tennishistorien, helt på høyde med Beckers Wimbledon i 1985, eller Kuertens French Open i 1997. Fra New York Times:

Before the match, Newcombe predicted that Edmondson would be nervous, and the comment inspired Edmondson, who overcame ferocious winds, bouts of gamesmanship and a crowd that favored Newcombe by winning, 6-7, 6-3, 7-6, 6-1.

Bud Collins slår fast i samme intervju:

“No way will something like that happen again,” Bud Collins, the journalist and TV commentator, said of Edmondson’s upset. “The guys at the top have separated themselves from the pack, and it’s a different sport now.”

Det er 35 år siden det gloriøse året 1976, og ingen australier har vunnet siden. Det er ikke like lenge som britene har ventet på en mannlig vinner i Wimbledon (Fred Perry siste, før krigen en gang), men lenge nok for en så stolt tennisnasjon som Australia. Og i går forsvant Lleyton Hewitt mot Nalbandian. Ikke det at han var en vinnerkandidat, men det sier litt om krisen i australsk tennis.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

Legg igjen en kommentar