Sveits må være et land av giganter

Roger Federer er ikke den beste idrettsutøveren i Sveits i år heller. Ikke nest best heller. Førsteplassen gikk til skihopper Simon Ammann, som vant to OL-gull i Vancouver. Ammann vant kåringen Credit Suisse Sports Awards. Jeg har ikke klart å finne ut om det er journalister eller publikum som har stemt. Noen som vet?

Uansett hva man sier om Simon Ammann, er tennis en mye større sport enn skihopping. Federers fem titler (deriblant ATP-sluttspillet og Australian Open) er etter min mening i en annen divisjon enn Ammanns skihopping. Her flyr han nedover bakken:

[picappgallerysingle id=»9542935″]Tennis spilles i hele verden, med unntak av Afrika. Skihopping er et europeisk fenomen. Jeg har ikke antall utøvere i de to idrettene foran meg, men vil tro at det er utrolig mange flere tennisspillere i verden enn det finnes skihoppere.

Men okei, to OL-gull på snøen er sånt som sveitserne (og vi nordmenn) elsker. Fjorårets forbigåelse av Federer var mye verre. Da Federer vant to GS-titler og spilte finale i de to andre, kåret sveitserne utforkjører Didier Cüche som årets idrettsmann.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

16 kommentarer

 1. Ikke ulikt Norge med andre ord. Bjørndalen & co drar inn priser år etter år, samtidig som vi har verdens beste sjakkspiller.
  Selv om slike kåringer gjelder for ett kalenderår klarer nok ikke juryene å se bort i fra utøvernes prestasjoner for tidligere år. Sånn sett er Federers prestasjoner i 2010 et stykke unna hva han gjorde i f.eks 2006 og det brukes kanskje mot ham?

  Personlig synes jeg Cancellara burde vunnet prisen.

 2. Det er jo ingen tvil om at Federer er blandt tidenes idrettsutøver igjennom tidene. Men det blir jo litt kjedelig hvis han skal vinner den prisen hvert år. Tenker på de andre som driver med mindre idretter og presterer i OL og andre konkurranser.

 3. Det er jo ingen tvil om at Federer er blandt tidenes idrettsutøver igjennom tidene. Men det blir jo litt kjedelig hvis han skal vinner den prisen hvert år. Tenker på de andre som driver med mindre idretter og presterer i OL og andre konkurranser.

 4. Hørte et intervju med Amman for ikke lenge siden der han selv pekte på at Federer er den største idretsutøveren i Sveits. Ser at Federer kom på tredjeplass, og Cancellara på sjetteplass. Hvem som stemmer har heller ikke jeg greid å finne ut av.

 5. synes det er latterlig at ikke federer fikk prisen. Hvordan er det mulig????????

  Cancellara burde ihvertfall ikke få den. Ingen som doper seg fortjener utmerkelser. Sykkelsporten er bedrageri!!!!

 6. synes det er latterlig at ikke federer fikk prisen. Hvordan er det mulig????????

  Cancellara burde ihvertfall ikke få den. Ingen som doper seg fortjener utmerkelser. Sykkelsporten er bedrageri!!!!

 7. Jepp, rare disse kåringene her. Er ikke lett å forstå seg på den. Tennis er den desidert største induviduelle idretten i verden, rett og slett. Jeg har ikke tall, men både alpint, ski og sykkel blekner sammenlignet med nåløyet og vanskelighetsgraden ved å bli en god tennisspiller. Jeg tror mange ikke aner hvor vanskelig det er. Troverdigheten overfor sykkelsporten er også svak.

  Godt poeng, Cezar.

 8. @Knut
  Sjakk er etter min mening ingen idrett. For at noe skal være en idrett, mener jeg en av forutsetningene er at det er din personlige innsats med kropp og hjerne som avgjør utfallet. Magnus Carlsen kunne vunnet like mye om en annen person flyttet brikkene for ham, på Carlsens instruksjoner.

  Roger Federer ville derimot ikke vunnet noe som helst dersom han hadde stått for instruksjonene, og jeg for gjennomføringen på banen.

 9. @Åsmund
  Det er selvsagt diskutabelt hvorvidt sjakk er en idrett, men Magnus Carlsen var nominert til årets navn under idrettsgallaen. Når juryen først velger å nominere en sjakkspiller kan de ikke overse ham med begrunnelsen at sjakk ikke er en idrett.

  Og siden alle idretter med ski på beina har langt færre utøvere enn sjakk er parallellen til Federer vs. Ammann/Cüche slående.

 10. @Knut
  Ja, når Carlsen er nominert som idrettsutøver, må han selvsagt vurderes på linje med de andre i den kåringen. Og da er nok Carlsens prestasjon større enn noen andres.

  Poenget mitt er at det er feil at han er der i utgangspunktet, siden sjakk ikke er en idrett.

Legg igjen en kommentar