Federer og Nadal. En studie.

Siden 2005 har Roger Federer og Rafael Nadal delt de store turneringene mellom seg. Jeg trodde det ville bli annerledes i år, men det skjedde ikke – tre Grand Slam-titler til Nadal, én til Federer, som også vant ATP-sluttspillet for femte gang. Federer er fem år eldre enn Nadal. Spanjolens karriere så langt tilsier at han kommer til å overgå Federer når karrieren er slutt.


[picappgallerysingle id=»10290738″]
Vi kan først se på spillernes Grand Slam-trofeer. Nadal var raskere ut av startblokkene enn Federer, og har flere GS-trofeer enn Federer hadde på samme alder. Men nå kommer Nadal inn i den alderen hvor Federer vant tre GS-turneringer i året, så maktforholdet kan være annerledes om noen år.

Her er kurvene:

Nadal var i verdenstoppen som tenåring. Det var ikke Federer. Nadal hadde f.eks et helt vanvittig 2005, da han var bare 19 år: Han vant 11 turneringer, blant annet tre på hardcourt. Sånn ser statistikken ut:

Til slutt kan vi se på et annet mål for storhet: Antall uker på førsteplassen av ATP-rankingen. Dette er den sykeste rekorden som Federer innehar etter min mening: Han hadde førsteplassen uavbrutt i fire og et halvt år, fra februar 2004 til august 2008. Jeg har vanskelig for å tro at noen skal kunne gjenta den prestasjonen. Selv ikke Nadal. Sånn er kurvene:

Hva tror du? Svar under.
[polldaddy poll=4229267]

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

7 kommentarer

 1. Alltid vanskelig å spå. For langvarige skader kan endre bildet raskt. Likeså en ny «kanon» som feier dem begge av bannen. Men jeg tror Nadal kommer til å gå hårfint forbi Federer. For akkurat som Federer sikkert måler seg mot Sampras (antall GS, antall uker som nr. 1 osv.) og andre store stjerner, så tror jeg motivasjonen på slutten av karrieren er nettopp det – å slå rekorder.

  Tviler på at motivasjonen kan være penger i snever forstand, for begge to har har mer enn nok av.

  Som rollemodeller er jo Nadal og Federer bra for tennissporten. Ikke noen ess-maskiner, server ikke hardest. Vinner med oppfinnsom, artistisk tennis. Mitt inntrykk er at spillet topptennisen har blitt litt mer variert de siste årene. Flere drop-shots, de går litt mer på nett. Veldig hyggelig at en serve-og-volley artist som Llodra gjør det bra på slutten av karrieren.

 2. Alltid vanskelig å spå. For langvarige skader kan endre bildet raskt. Likeså en ny «kanon» som feier dem begge av banen. Men jeg tror Nadal kommer til å gå hårfint forbi Federer. For akkurat som Federer sikkert måler seg mot Sampras (antall GS, antall uker som nr. 1 osv.) og andre store stjerner, så tror jeg motivasjonen på slutten av karrieren er nettopp det – å slå rekorder.

  Tviler på at motivasjonen kan være penger i snever forstand, for begge to har har mer enn nok av.

  Som rollemodeller er jo Nadal og Federer bra for tennissporten. Ikke noen ess-maskiner, server ikke hardest. Vinner med oppfinnsom, artistisk tennis. Mitt inntrykk er at spillet topptennisen har blitt litt mer variert de siste årene. Flere drop-shots, de går litt mer på nett. Veldig hyggelig at en serve-og-volley artist som Llodra gjør det bra på slutten av karrieren.

 3. @anders
  I tillegg til skader og nykommere er motivasjon en faktor.
  Borg og Wilander er eksempler på spillere som slo igjennom i tenårene men var ferdige som toppspillere i midten av 20-årene.
  Det hevdes også at det er hardere, fysisk og mentalt, for baseline-grindere og holde seg på topp år etter år. Når det er sagt gjør jo Nadal grep for å korte ned poengene og dermed forlenge karrieren…

 4. @Knut
  2010 var i så måte et avgjørende år for Nadal. Han avsluttet jo 2009 med et svakt ATP-sluttspill, og var preget av skader i slutten av forrige sesong. At han klarte å komme tilbake og vinne 3 GS-titler i år, var sterkt.

  Jeg har ventet i mange år på at Nadals spillestil skal ta knekken på ham, men han bare fortsetter å overraske. En fyr som Lendl holdt jo ganske lenge, og han var jo også en maskin.

  Litt av bildet her er at ingen av de nye spillerne ser ut til å ha en god oppskrift mot Nadal.

 5. @Åsmund
  2010 er Nadals klart beste sesong hittil. Spesielt imponerende siden fjorårssesongen var skadepreget og det er sånn sett ikke lett å se hva som kan hindre ham i å ta igjen Federer.

  Men vi har tidligere sett spillere gå på en mental smell etter en kanonsesong, f.eks Mcenroe-84 og Wilander-88. Det stiller seg litt annerledes med Lendl da han (i likhet med Federer) ikke slo igjennom før litt opp i tjueåra mens Mcenroe, Wilander og Nadal slo igjennom som tenåringer. Men felles for gamlegutta er at det kun gikk 5-6 år mellom deres første og siste GS-tittel. Til neste år er det 6 år siden Nadal vant sin første….

  Jeg er til dels enig i at de nye spillerene ikke ser ut til å ha en god oppskrift mot Nadal, men jeg ser frem til neste møte med en skadefri Del Potro. AO kommer nok for tidlig men grussesongen kan bli interessant.

 6. @Knut
  Det virker som Nadal er vaksinert mot distraksjoner. Foreldrenes skilsmisse, egne skader – Nadal kommer tilbake hele tiden. Og er ikke påvirket av kjendisbiten i livet sitt, veldig jordnær og ydmyk. Imponerende fyr. Virker som han er mest motivert av å bli bedre, jmf serven hans i år.

Legg igjen en kommentar