ATP-året 2010: Bredden og toppen kommer fra Spania

Desember ser alltid så forlokkende tom ut. Jeg har store planer om det ene og det andre på tennisbloggen. Dessverre koker det ned til det aller nødvendigste i år også. Vi tar en julepakke på forskudd her: Oversikten over 2010 på ATP-touren. Stikkord: Spania.


Rafael Nadal vant tre Grand Slam-titler, og stilte alle i skyggen i år. Det bør være kjent. Det som er lett å glemme, er at Spania har så mange andre gode spillere. Juan Carlos Ferrero vant tre grustitler. Verdasco, Montanes, Ferrer og Almagro vant alle to titler hver. Dessuten vant Lopez og Garcia-Lopez en tittel hver.

Spania vant 20 av de 65 ATP-titlene i 2010, altså nesten hver tredje tittel. Davis Cup-vinner Serbia får ha meg unnskyldt: Spania er stormakten i herretennis. Her er grafikken som beviser det:

Som nevnt har Spania en stor bredde også, hvor åtte forskjellige spillere vant titler. Det er lenge siden de bare var gode på grus. Her er grafikken som viser hvor mange ulike turneringsvinnere de ulike landene hadde i 2010:

To ting å merke seg i statistikken over:

1) USA er tilbake. De har slitt i noen år, men i 2010 vant både Roddick, Fish og Isner titler. Og hvem var den tredje mestvinnende spilleren på ATP-touren, bak Nadal og Federer? Sam Querrey, USA. Neste steg for Querrey blir å gjøre det skarpt i Grand Slam-turneringene også. Jim Courier overtar et meget godt Davis Cup-lag i 2011. Roddick har allerede sagt han skal stille opp for USA igjen. Etter alt å dømme blir det kvartfinale mellom USA og Spania

2) Kasakhstan! Jeg visste bare tre ting om landet:
a) Vladimir Smirnov kommer derfra
b) Det er stort, blant verdens ti største i areal
c) Den legendariske skøytebyen Alma Ata ligger i landet.
Nå vet jeg også at de er gode i tennis. Kukushkin og Golubev vant hver sin innendørstittel i 2010. Neste år spiller de i øverste nivå i Davis Cup. Når et fjelland som Kashakstan, med 16 millioner innbyggere og ingen rik tennistradisjon (som jeg vet om, i alle fall), kan gjøre det godt i tennis, må det være håp for flere.

Til slutt kan vi se på fordelingen mellom verdensdelene. Europa dominerer dametennisen, og også på herresiden. Historisk sett er det sjelden Australia har vært så svake som de er nå. Hewitt vant én tittel. Afrika har hatt flere brukbare folk de siste ti årene (Arazi, El Aynaoui), men har ingen på det nivået nå. Jeg regner Kasakhstan som Asia og Russland som Europa:

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

1 kommentar

  1. Interessante tall og spennende lesning. Spania er virkelig en herredømmemakt i tennis, og har både en imponerende bredde og ledende spillere. Mener å ha lest at det er det landet med flest ATP-spillere også.

    I ballsport er de kanskje det mest overlegne landet i verden. I basketball, fotball, håndball og tennis dominerer dem, og jeg tror noe av nøkkelen er at de gjør det på sin «spanske» måte. Sin spanske grusstil i tennis og «spanske» eller indirekte «barcelonkse» måte å spille ball på. De har sin egen spillestil og identitet, og alle blir fostret opp i samme stil. Funker der ikke med en gang, prøver de bare enda hardere på samme måte. Og oppskriften er hardt arbeid, vilje og ekstrem ballsikkerhet.

    Tre punkter NTF gjerne kunne skapt en gullkultur av.

Legg igjen en kommentar