En meningsløs turnering

WTA-sluttspillet er ferdig, Clijsters vant, Wozniacki sikret førsteplassen og Elena Dementieva la opp. Et fint punktum for en litt skuffende WTA-sesong, skulle man tro. Men nei! Det skal spilles enda mer tennis, i en turnering som ikke har livets rett.

Vi snakker om Commonwealth Bank Tournament of Champions. De åtte beste i verden spilte i Doha sist uke, hvor Clijsters altså vant. I CBToC spiller de åtte nest beste i verden. Eller, ikke de åtte nest beste, heller. Jeg lar Wikipedia forklare hvordan de åtte velges ut:

This year, the tournament is using a different format from the 2009 Commonwealth Bank Tournament of Champions and the 2010 WTA Tour Championships. The Tournament shall consist of a singles draw of 8 players (including two (2) wild card spots) in a single elimination format to be determined by the WTA. The top six (6) ranked singles players as of the Monday the week priorto the Tournament, who have won an International Tournament singles event during the current Tour Year and have not qualified for entry into the Sony Ericsson Championships singles draw shall qualify for the International Tournament of Champions. The final two (2) alternates in the Sony Ericsson Championships (“Singles Alternates”) are eligible to play the International Tournament of Champions, even if they participate in matches in the Sony Ericsson Championships. In the event any of the top six (6) ranked players do not compete in the International Tournament of Champions, the open spot(s) shall be filled by the next player who would have been accepted in accordance with the above requirements. The Tournament shall be permitted to nominate as Wild Cards up to two (2) WTA Tour players who played at least one (1) International Tournament singles event during the current Tour Year and did not qualify for entry into the Sony Ericsson Championships singles draw.

Klart som glass, skulle jeg tro. Jeg datt av midtveis. Men jeg stusser på et par ting: Et sluttspill som har wild card-plasser, kan umulig bli tatt seriøst. Et sluttspill av denne typen må være en samling av de beste spillerne.

Eller i dette tilfellet: De nest beste spillerne. WTA-sluttspillet samler de åtte beste på rankingen. Hvis det på død og liv skal spilles et sluttspill til, bør det bestå av de neste åtte på rankingen: Spillerne som er 9-16 på rankingen. Hvis noen av disse er skadet, bør man følge rankingen nedover og for å finne erstattere. Det ville gitt turneringen mye mer legitimitet. La oss si at FIFA hadde et par plasser til fordeling i fotball-VM etter at kvalifiseringen var unnagjort, som kunne bli delt ut til lag som FIFA mente hørte hjemme i VM. Det ville blitt ramaskrik av sånt, men i tennis bryr ingen seg.

Jeg vet ikke hvilke grunner som finnes for å ta med Hantuchova og Date Krumm som de to siste spillerne. Var det ingen andre som ville, kanskje? Eller handler det om trynefaktor? Hvorfor er ikke fjorårets finalist Marion Bartoli med, for eksempel? Det må da finnes noen skadefrie spillere som har hatt en bedre sesong enn Hantuchova og Date Krumm?

Jeg følger brukbart med på tennis, og kan ikke si at International-turneringene for kvinner er et begrep som har festet seg. I motsetning til f.eks Masters-turneringene på herresiden, som er et sterkt merkenavn. Jeg regner med at det er en del sponsorpenger inne i bildet her, siden det finnes et eget sluttspill basert på denne International-serien.

Det aller tåpeligste er at denne turneringen holdes etter WTA-sluttspillet. Det blir som å ha bronsefinalen i fotball-VM etter finalen, når alle for lengst har pakket sammen og dratt hjem, mette og leie av sporten for en god stund.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

3 kommentarer

Legg igjen en kommentar