Litt statistikk i anledning Wozniackis førsteplass

Caroline Wozniacki ble verdensener på WTA-touren for et par uker siden, som den 20.spilleren siden rankingen ble innført. Det er en god unnskyldning for å kikke litt på statistikken for verdensenerne på dametouren.

Av alle tennisens rekorder tror jeg Steffi Grafs 377 uker på verdenstoppen blir den vanskeligste å overgå. 377 uker, det er det samme som drøyt sju år på verdenstoppen. Jeg kan ikke se for meg at noen slår den rekorden, enten vi snakker om menn eller kvinner. Konkurransen er for tøff, og spillerne, særlig kvinnene, er mer utsatt for skader enn før.

Hyppig rotasjon på tennistoppen kan være et tegn på tøff konkurranse. Eller det kan tyde på det motsatte, at nivået er så lavt at det blir mer som en stollek der oppe i toppen. Jeg ble litt overrasket da jeg så hvor mange av dagens aktive som har vært nummer én: Wozniacki, Jankovic, Venus Williams, Ivanovic, Sharapova, Clijsters, Henin, Serena Williams og Safina. 9 stykk!

Av disse har verken Wozniacki, Jankovic eller Safina vunnet en Grand Slam-tittel, og vinduet har vel lukket seg for Jankovic og Safina. Sammenlign dem med Arantxa Sanchez-Vicario: Hun hadde bare 12 uker på WTA-toppen, men vant 4 Grand Slam-turneringer over en lang karriere (første i 1989, siste i 1998). Hennes ulempe var at hun spilte samtidig som Graf og Seles. En stor og litt undervurdert karriere.

Nei, vi er inne i en traurig epoke på WTA-touren, og det sier jeg med full respekt for Wozniacki. Jeg håper hun etablerer seg som en stabil, langvarig og Grand Slam-vinnende verdensener. Jeg mener, om ti år kommer folk til å kikke på listen over verdensenere og spørre seg: Jelena Jankovic? Dinara Safina? Hvem i donderen var det?

ATP-touren hadde sine døgnfluer på toppen av rankingen rundt årtusenskiftet. Patrick Rafter, Carlos Moya, Yevgeny Kafelnikov og Marcelo Rios fikk noen uker i solen. Men av disse var det bare Rios som aldri vant en Grand Slam-tittel. Av dagens spillere har Federer, Nadal, Ferrero, Roddick og Hewitt vært nummer én, men det er seks og et halvt år siden noen andre enn Federer/Nadal toppet listen. Jeg er spent på hvem som blir den neste. Djokovic? Murray?

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

2 kommentarer

 1. Finalen i Linz ble veldig lite spennende, med 6-1 og 6-2. Patty Schnyder ble feid av banen og hun sa etterpå

  «First and second place it was her performance,» said Schnyder. «She really played great right from the start, taking the ball so early. It put a lot of pressure on me. I had the two double-faults and also in the next game I had two points to make my serve, and then it really went away.»
  Ana Ivanovic har spilt solid i alle kampene i Linz og er forhåpentligvis på vei tilbake til toppen.

 2. Åsmund skrev: «Av dagens spillere har Federer, Nadal, Ferrero, Roddick og Hewitt vært nummer én, men det er seks og et halvt år siden noen andre enn Federer/Nadal toppet listen. Jeg er spent på hvem som blir den neste. Djokovic? Murray?»

  Det kan være fristende å si Murray etter gårsdagens mos av Federer. Tiden løper imidlertid både fra ham og Djokovic. Hvis Nadal holder seg skadefri de neste to årene tror jeg han holder seg som nr.1. Antakelig er det tilstrekkelig å gjøre rent bord i grussesongen, kanskje vinne Wimbledon, og nå QFs og SFs resten av året. Skulle Nadal ryke på en smell ligger veien åpen for Djokovic/Murray. Da holder jeg en knapp på Djokovic, mye fordi han er klart best av dem på grus. Federer tror jeg ikke tar tilbake 1.plassen.

  Men jeg gir Djokovic/Murray to år. Da er de 25 begge to og det er antakelig for seint. Nadal og Federer var begge 22 når de ble verdensenere. Andre enere fra forrige tiår: Hewitt og Safin var 20, Roddick 21, Ferrero 23 og Kuerten 24.

  Neste verdensener etter 2012 tipper jeg er en som i dag er godt utafor topp20. Kanskje på tide med en øst-europeer?

Legg igjen en kommentar