Heder, Elena!

Elena Dementieva legger opp, 29 år gammel. Hun har vært med oss gjennom hele 2000-tallet, og WTA blir definitivt fattigere uten henne. Dementieva kunngjorde avgjørelsen etter den siste gruppekampen i sluttspillet i dag.

Dementieva har alltid vært blant de mest hardtarbeidende spillerne, og også en av de mest sympatiske. Du finner en bra oversikt over Dementievas karriere på Yahoo. Den mest talende er denne: I sju av de siste åtte årene har hun endt sesongen i topp 10. Jeg tror ikke så mange andre på touren i dag kan matche den.

Her bude jeg sikkert prøvd å plassere Dementieva i en historisk sammenheng, påpeke at serven hennes stinket og at hun aldri vant en Grand Slam-turnering. Men jeg gidder ikke. Dette er kvelden for å hedre en kanongod ambassadør for sporten, og ønske henne lykke til videre.

Her er Dementievas ord fra avslutningen i Doha i dag:

I’d like to thank all the people from the WTA – it was so nice to get to know all of you and work with you for so many years. I’m going to miss you so much. Thanks to all the players for the amazing experiences, all the years I spent on the court with you. And thanks to all the people around the world for supporting me, and my fan club, I could feel your support no matter where I was in the world. Thank you for your devotion. Most importantly, thanks to my family, especially my mom. You’ve been very supportive, encouraging, inspiring… you were always there for me. It was a long way and we did it together. I love you mom.

It’s so emotional. It’s hard to say goodbye. I’m going to miss you so much.

Vera Zvonareva:

Russia is proud to have you. You’ve been a great inspiration and role model for kids. You’ve done so much, not just for Russian tennis but for Russian sport. The whole country is proud of you.

Kim Clijsters:

We kind of grew up together. I’ve been playing with her since the juniors. It’s nice to see her look forward to something new in her life. She’s been one of the most professional, nicest girls on tour. It will be rare to see another player like her.

Indeed. Takk for innsatsen, Elena![picappgallerysingle id=»10084995″]

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

6 kommentarer

 1. Dette var et sjokk. Jeg kommer absolutt til å savne henne. Hun var på en måte min favoritt blant damene. Stort sett var hun underholdende å se på. Råsterk og atletisk, men faren for at hun fikk litt never var alltid til stede i de store kampene. Men hun har vært ekstremt jevn og god. Jeg hadde håpet hun skulle prøve seg ett år til for å få en Grand Slam. Med litt heldig trekning kunne hun kanskje ha greid det, selv om det er visse spillere hun alltid sliter med.

  Hun har vel 16 wta-titler og er olympisk mester for Russland. Det er intet mindre enn fantastisk, men litt bittert at vi ikke får se henne i Australia om litt.

 2. Ikke noe sjokk akkurat. Men hun har blitt bedre siden jeg begynte å følge med henne (2007):

  – Hun har veldig gode slag, til tross for at hun holder rackerten feil, for langt inn på håndtaket – noe som er spesielt ugreit i serven, men generelt så hindrer det at armen og rackerten fungerer som en pisk.

  – Serven hennes er blitt mye bedre – og jeg tror hun kunne fått den opp enda et par hakk. Den stinket ikke lenger, men var ikke super.

  – Hun har etter min mening gjennomgående gjort en taktisk feil: Når hun har spilt motstandren over på defensiven, gjerne gjennom en serie med backhand crosser og får en langsom slice tilbake, så har hun alltid ventet på at den skal sprette. Men det gir motstanderen tid, det kan gjøre en litt «stiv» og dermed lett ut eller i nett – eller de beste motstanderne har kunnet slå vinnere på returen. De får tid til å komme i balanse, Demntieva er langt over på den ene side av banen.

  Hun burde gått mot nett og tatt en drive-volly – slik Venus W. gjør ganske ofte.

  Og ikke minst – hun skulle ikke hatt moren sin på banen. Etter min mening ikke tvil om at hun så gjerne ville glede mor – og mistet fokus når det gikk litt skeis. Det også ble bedre de siste årene, mindre russiske samtaler med seg selv/mor.

  Skjønte heller ikke at hun ikke spilte semi’en i French Open – haltende istedenfor å trekke seg.

  Men det er vel den mest sannsynlige grunnen til at hun la opp – kroppen (og dermed sinnet) var slitent.

  Det er altfor mange kamper og altfor lite ferie i int. pro tennis.

  Men all ære til en stor sportskvinne, men jeg tor hun hadde en grand slam, kanskje to inne.

  — Anders E

 3. Ikke noe sjokk akkurat. Men hun har blitt bedre siden jeg begynte å følge med henne (2007):

  – Hun har veldig gode slag, til tross for at hun holder rackerten feil, for langt inn på håndtaket – noe som er spesielt ugreit i serven, men generelt så hindrer det at armen og rackerten fungerer som en pisk.

  – Serven hennes er blitt mye bedre – og jeg tror hun kunne fått den opp enda et par hakk. Den stinket ikke lenger, men var ikke super.

  – Hun har etter min mening gjennomgående gjort en taktisk feil: Når hun har spilt motstandren over på defensiven, gjerne gjennom en serie med backhand crosser og får en langsom slice tilbake, så har hun alltid ventet på at den skal sprette. Men det gir motstanderen tid, det kan gjøre en litt «stiv» og dermed lett ut eller i nett – eller de beste motstanderne har kunnet slå vinnere på returen. De får tid til å komme i balanse, Demntieva er langt over på den ene side av banen.

  Hun burde gått mot nett og tatt en drive-volley – slik Venus W. gjør ganske ofte.

  Og ikke minst – hun skulle ikke hatt moren sin på banen. Etter min mening ikke tvil om at hun så gjerne ville glede mor – og mistet fokus når det gikk litt skeis. Det også ble bedre de siste årene, mindre russiske samtaler med seg selv/mor.

  Skjønte heller ikke at hun ikke spilte semi’en i French Open – haltende istedenfor å trekke seg.

  Men det er vel den mest sannsynlige grunnen til at hun la opp – kroppen (og dermed sinnet) var slitent.

  Det er altfor mange kamper og altfor lite ferie i int. pro tennis.

  Men all ære til en stor sportskvinne, men jeg tror hun hadde en grand slam, kanskje to inne.

  — Anders E

 4. Hun har til tider virket sliten og frustrert i år, men jeg har ikke fulgt henne lenge nok til å vite om det alltid har vært sånn. På en god dag kunne hun blåse hvem som helst av banen, og har f. eks en god statestikk mot Serena Willilams. 5 seiere og 7 tap. Men hun hadde litt for lite finesse og variasjon mot f. eks en Henin eller Clijsters i de store kampene. Men det var gøy at hun hele tiden utviklet spillet sitt og de siste årene har vi sett henne mer på nett.

 5. Er enig med det med variasjon og finesse, men det var klar framgang de siste årene. Turte å ta noen drop-shots, men jeg tror som nevn ovenfor at det var mer taktikken i de lange ballvekslingene som var problemet. Hun tapte for mange av dem hvor hun egentlig hadde brukbart press på motstanderen, ved å vente på den slicen.

  Me hadde hun lagt om grepet på rackerten er jeg ganske sikker på at serven hadde gått fra svakhet til styrke. Man trenger som Federer og flere av de andre å kunne serve seg ut av 30-40, ut av 15-30 flere ganger enn det Dementieva klarte. Men det siste året var oppmuntrende i så måte.

  — Anders E

 6. Er enig med det med variasjon og finesse, men det var klar framgang de siste årene. Turte å ta noen drop-shots, men jeg tror som nevn ovenfor at det var mer taktikken i de lange ballvekslingene som var problemet. Hun tapte for mange av dem hvor hun egentlig hadde brukbart press på motstanderen, ved å vente på den slicen.

  Me hadde hun lagt om grepet på rackerten er jeg ganske sikker på at serven hadde gått fra svakhet til styrke. Man trenger som Federer og flere av de andre å kunne serve seg ut av 30-40, ut av 15-30 flere ganger enn det Dementieva klarte. Men det siste året var oppmuntrende i så måte.

  — Anders E

Legg igjen en kommentar