Litt om Djokovic-Federer, og litt om finalen

Det mest irriterende for Roger Federer med gårsdagens tap for Djokovic, må være måten han spilte de to matchballene på. Han hadde 15-40 i Djokovics serve, og hvis jeg husker rett, var det minst én andreserve blant disse poengene. Hvorfor tok ikke Federer en større sjanse på noen av poengene?

Federer lot Djokovic avgjøre begge poengene. Det er i ettertid lett å si at han ble for passiv, samtidig som Djokovic skal ha kred for det tøffe spillet han viste på de to poengene.

Noen har sagt at Federer nå for tiden spiller for ikke å tape, ikke for å vinne, og det føltes litt sånn i går. Federer er ikke så kvass i de avgjørende poengene som han var for 5-6 år siden.

Dette poenget var typisk: Djokovic servet på 3-4, og Federer ledet 15-30 i gamet. Djokovic holdt initiativet i poenget, men ble tvunget til å spille en temmelig dårlig volley fra backhandsiden. Volleyen gikk i en høy bue diagonalt over nettet, kort mot Federers backhandside, et par meter fra nettet. Det var som sagt, en ganske dårlig volley. Federer kom løpende mot ballen, gjorde backhanden klar og måkte den rett fram, godt under nettkanten til 30-30. Djokovic holdt serven sin. Hadde Federer tatt poenget, ville han hatt 15-40 i serberens serve. Hadde han brutt, kunne han servet for kampen.

Det var ingen grov bom av Federer, men det var en ball han ville satt vekk uten problemer på toppen av karrieren. Djokovic sto midt på sin egen halvdel, og Federer hadde gode sjanser til å avgjøre duellen. Det var akkurat som noe av timingen manglet der, som den manglet i forehanden hans mot slutten av kampen. Jeg var utrolig imponert over Djokovic i det femte settet. Det så ut som han var klar til å stupe i bakken av utmattelse når som helst, men gjorde aldri det.

Jeg merket meg en setning i Federers intervju etter kampen. Her snakker han om Nadal-Federer-finalen som det ikke ble noe av:

And now one point away from this happening, obviously it’s a bit of disappointment. But just being there and losing, that wouldn’t have been nice either.

Hva ligger under her? At Federer anser sine sjanser mot Nadal så små at han ikke er så veldig skuffet over at han ikke får sjansen? Det er det i stedet Djokovic som får, og jeg kan ærlig talt ikke se at han har noen sjanse. Nadal spilte en mye kortere semifinale tidligere på dagen, og er i bedre form enn Djokovic. Kanskje klarer Novak et sett mot Nadal med maksimal skjerpings, men mer blir det ikke. Jeg tipper Nadal i fire sett.

[picappgallerysingle id=»9737090″]

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

13 kommentarer

 1. Som Federer-fan er det alltid kjedelig å se Federer tape. Men jeg er ekstremt imponert over spillet til Djokovic, ikke minst den positive innstillingen han viser mot slutten da ting begynner å se svart ut. På matchball til Federer tenkte jeg: «Nå er jammen Federer heldig, for denne kampen fortjente han virkelig å tape». Til tross for min fascinasjon av Federer som spiller og menneske, tok jeg meg i å juble for Djokovic. Det var han som vant, ikke Federer som tapte.

  Og der har vi litt av forskjellen. Federer vinner ikke lengre, han unngår å tape. Seieren i Australia tror jeg må ha fjernet det som var igjen av sug etter å vinne. Det har vi sett i hele år på måten han har tapt mange av kampene sine. Tapene mot Baghdatis, Berdych, Montanes, Gulbis og Söderling har noe felles. Federer har matchballer eller gode muligheter i kampene, men tar ikke mulighetene. Han overlater til motstander å gjøre feil. Det er ikke på den måten han har vunnet 16 GS-titler.

  Jeg har ingen grunn til å betvile at Federer koser seg på ATP-touren. Han er lykkelig far til to jenter og spiller fremdeles god tennis. Jeg tror ikke han har noen intensjon om å legge opp. Men for å vinne store titler på dette nivået tror jeg man trenger et instinktivt sug etter seier. Det holder ikke med lyst. For meg virker det nå som om suget er borte, mens lysten har tatt over. Det gir grunn til bekymring for alle som ønsker at Federer ikke har løftet sitt siste GS-trofé.

  Det blir spennende å følge fortsettelsen, både i dagens finale og i turneringene fremover. Vil Djokovic bli enda mer toneangivende fremover? Jeg mener han aldri har spilt bedre tennis. Vil Federer løfte seg i Australia neste år? Eller vil Nadal i de neste årene klare å være like dominant som Federer har vært siden 2003/2004? Tiden vil vise!

 2. @Petter
  Veldig bra sagt. Det lyste ikke av Federer i slutten av kampen, mens Djokovic nærmest var glødende.

  Apropos dette med sug: Det ser ikke ut som Nadal blir mett med det første. Sånn han spiller nå, tør jeg ikke avskrive at han vinner flere GS enn Federer.

 3. enig i mye her,

  men vi skal huske at djoko-federer i US open alltid har vært svært jevnt. han er tross alt nummer 3 i verden, og av og til taper Federer jevne kamper. Bortsett fra Djoko-kampen har Federer levert utrolig solid spill i US open i år, og vi skal nok ikke legge for mye i at han taper denne kampen. At nummer 2 taper mot nummer 3 er jo ingen sensasjon, og er overbevist om at Federer kommer tilbake.

  Vi kan jo alle være enige i at vi er mer imponert av Djoko, enn vi er skuffet over federer? andre spillere blir bedre betyr ikke at federer blir dårligere

 4. Først og fremst var dette en aldeles strålende kamp. Fotball er vanligvis sporten min, men denne kampen var latterlig mye bedre enn alt jeg så i fotball vm selv om det er vanskelig å sammenlikne to ulike idretter.

  Egentlig synes jeg Federer var i sitt nærmest vanlige nekte å tape Supermann nivå i femte sett. Aggresiv, bestemt og out of this world god. Det er bare han og Nadal som har dette moduset inne, men denne gangen følte jeg også Novak nådde dette ekstra nivået. Det var så mange ekstremt gode dueller at jeg tenkte jeg er heldig som får oppleve dette. Tennis på sitt absolutt beste. Jeg har fortsatt like mye respekt for Federer, han har et vinnerinstinkt som er helt rått.

 5. Frode Johnsen :
  men vi skal huske at djoko-federer i US open alltid har vært svært jevnt.

  Nja. Federer har vel 9-1 i sett i de tre foregående kampene deres. Men tidligere, spesielt i fjor, virket Djokovic nesten likeglad etter å ha tapt for Federer, mens i år hadde han en helt annen glød.

  Djokovic har 7-3 vs. Nadal på hard-court, så vi skal ikke avskrive ham helt. En dags ekstra hvile er også til hans fordel. Siden dette er GS blir likevel Nadal klar favoritt. Og skulle han vinne finalen i tre sett blir han vel den første gjennom tidene som vinner to GS-titler i samme år uten å avgi sett underveis. Nok en grunn til å ta av hatten.

 6. Gode innlegg her.

  Ganske utrolig å tenke på at Federer var i en posisjon hvor han hadde to matchballer og på den første servet Djokovic andreserve etter en dårlig førsteserve. Akkurat DA var jeg overbevist om at Federer vant. Men det var sterkt av Djokovic, som har en fryktelig god vinnerskalle og viste enorm mental styrke.

  Noen som vet når finalen faktisk spilles? Jeg benket meg fra kl 22 i går, men det var tydelig at den var utsatt.

Legg igjen en kommentar