Federer vant omsider en tittel igjen

Tennis på tv (nett):
Roger Federer – Mardy Fish 6-7, 7-6, 6-4
Finale, Cincinnati

Roger Federer vant på en middels dag mot formspiller Mardy Fish i Cincinnati. Dette var Federers første tittel siden Australian Open i januar.

Tie-break i andre: Federer går til 2-0. Fish setter et ess til 1-2. Federer server selv, og vinner en lang duell med en forehand-volley til 3-1. Federer setter så en slice-serve ut av Fish´ forehandhjørne ti 4-1. Fish angriper nettet på neste poeng, men en fin forehandpassering tvinger fram en feil fra Fish til 5-1 for Federer. Han har vel settet i lommen nå? En Federer-backhand ned langs linjen tvinger fram forehand-feil fra Fish, 6-1. Federer server det hjem enkelt i neste poeng, til 7-6. Ett sett til hver.

Litt huslige plikter (som alltid), men skal prøve å få sett deler av det siste settet også. Fish må vel begynne å kjenne alle kampene i beina i det siste settet? Amerikaneren har spilt veldig mye på amerikansk hardcourt i sommer, og det er varmt i Cincinnati. Federer er en mye bedre spiller, og har hatt få minutter på banen denne uka.

Tredje sett: Federer får 0-15 og andreserve i Fish´ servegame i starten, men amerikaneren tar de fire neste poengene. Federer holder til 30 i neste game når et ess avslutter gamet, 1-1. Fish holder til 15 i neste game, etter solid spill og noen enkle feil fra Federer. Amerikaneren går mye mot Federers backhand, og lykkes godt med det. Fish kommer seg til 30-30 i neste game, men Federer redder seg med to gode server til 2-2 i games. Fish holder igjen overrakende enkelt  – blankt! – til 3-2. Fish ypper seg igjen i neste game, og tar Federer til deuce, men Federer klarer seg igjen. Nytt tie-break på gang? Så holder Fish enkelt og Federer med litt større problemer, til 4-4.

Så skjer det ting: Federer rammetreffer til ned på linjen til Fish´ forehand-side, og får en breaksjanse.  Etter en lang duell klarer Federer å presse fram en feil fra backhanden til Fish, og bryter til 5-4. Ikke betegnende for kampbildet, men sånn er tennis. Kan serve for kampen. Fish er ikke ferdig, han løper opp en stoppball til 15-15. Federer presser fram nok en backhandfeil fra Fish, 30-15. En god serve gir Federer to matchballer. Den første slicer han i nettet, 40-30. På den andre setter Fish en ganske enkel backhand utenfor, og kampen er slutt: 6-7, 7-6, 6-4 til Federer.

Absolutt ingen kamp for minnebøkene, men for Federer må det være godt å vinne en viktig kamp hvor han ikke spilte opp mot sitt beste. Det gjorde han jo stadig i glansdagene.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

7 kommentarer

 1. 1-1 i tredje sett nå, og de har vært på banen i 2 timer og 10 minutt. Tror nok Federer vil dra dette i land. Som du Åsmund sier, har han nesten ikke spilt i denne turneringen og er nok langt mer uthvilt en Fish som har spilt mange og lange matcher.
  Veldig synd det ikke ble semifinale mellom Nadal og Federer i går, men Nadal har vært rufsete både her i Cincinnati og i Toronto noe som ikke lover alt for godt når det gjeder håpet om å ta en USOpen seier.

 2. Federer og Murray må dele favorittstempelet til USO nå. Men bak dem er det mange og jevnere enn på lenge: Nadal, Djokovic, Berdych, Søderling, Roddick, Davydenko, Cilic og Nalbandian er alle mulige finalister.
  Man skal heller ikke avskrive Fish som har vist knallform siden French Open. Klokelig har han trukket seg fra New Haven denne uka. Det har ikke Nadals overmann Baghdatis, så han forsvinner nok første uka.

 3. Vil ikke sånn uten videre utrope Federer som favoritt til USO ut fra prestasjonene i Cincinnati. Han hadde en veldig enkel veg til finalen, og hadde ikke vært mer enn 28 minutter på banen før kvartfinalen. De andre hadde spilt i timesvis i steikende sol. Med dette bakteppet var det Fish gjorde i finalen beundringsverdig. Finalen kunne like gjerne gått i hans favør, men han hadde ikke den samme dreisen på serven sin son han hadde i de andre matchene i turneringen. Synes slett ikke Fedrer spilte noe særlig i finalen. Trekningen i USO vil ha mye å si for utfallet. Kanskje er dette Murray sin sjanse til å få en Grand Slam seier. Favorittene står i kø denne gangen.

 4. Jeg synes også det virker helt åpent foran US Open og tror trekningen kan være avgjørende. Også den berømte flyten, da. Tror jeg også heller mot Murray. Blir spennende!

 5. @wenche
  Jeg mener ikke Federer er favoritt alene, men at han deler den rollen med Murray. At han hadde lite spilletid før kvartfinalen i Cincinnati var ikke nødvendigvis noe pluss. Og på veien til seier slo han overmennene til hhv. Berdych, Nadal, Murray og Roddick, så noen lett vei vil jeg ikke si at han hadde.

  Normalt sett har finalistene I USO gjort det bra i Canada og/eller Cincinnati. Det taler til Fishs fordel kontra f.eks Berdych, Nadal og Søderling.

  Jeg så ikke finalen i Cincinnati, men har skjønt at Federer spilte mer offensivt enn vanlig. Bl.a var han langt oftere på nett enn Fish. Annacone har nok noe å si her og jeg tror Federer innser at stadig flere er i stand til å spille ham ut fra grunnlinja, jmf. Del Potro i USO, Søderling i FO, Berdych i Wimbledon og Nadal hvor-som-helst. Jeg vil derfor ikke legge for mye i prestasjonen til Federer i denne finalen. Han ville nok gjerne vinne, men vel så mye teste ut nye taktiske grep han kan benytte i USO.

 6. @Knut
  Federer var virkelig god og bestemt i det andre tie-breaket.

  Tredje sett handlet mest om at Federer var god til å konsentrere seg på de gode poengene. Han gikk mye rundt backhanden sin, uten at han fikk så mye uttelling for det. Servet godt på de store poengene. Fish imponerte meg i det tredje settet. Han har spilt mye tennis i det siste, men han ga Federer absolutt kamp til døra.

  Jeg tror en av tingene Annacone innprenter, er at om Federer skal tape en kamp, så skal han gjøre det på sine vilkår. Det er bedre å spille for offensivt enn for defensivt, liksom. Det ligger jo også et klart signal til motspilleren i en sånn holdning, vise hvem som er sjefen.

Legg igjen en kommentar