Jeg velger meg Nadal

På vei hjem fra Haugesund i dag hørte jeg Aftenpostens debattredaktør klage på at det er for mange forfatterjubileer. I år feirer vi at det er 100 år siden Bjørnstjerne Bjørnson døde. Eller, markerer er vel et rettere ord, man feirer vel ikke dødsdagen til folk.

Anyway, det fikk meg til å tenke på Bjørnson-diktet hvor han velger seg april. Selv om det er US Open og tennis som opptar meg mest nå, går det an å ha to tanker i hodet. Jeg kommer kanskje ikke til å tenke så mye på Bjørnson framover, men gjennom tunnellene formet det seg et dikt:

Jeg velger meg Nadal

Jeg velger meg Nadal!
I ham det gamle faller,
i ham det ny får feste;
det blir litt mye toppspinn, –
hans stil er ei den beste,
men meget original.

Jeg velger meg Nadal,
ford han smasher, lobber,
fordi han slicer, jager,
fordi han konser, jobber,
fordi hans beste dager, –
er nå, han tar pokal!

Jeg har altså tippet at Nadal vinner US Open. En forklaring er på sin plass. Mange mener Federer er tilbake, men jeg tror Federers selvtillit egentlig er ganske tynn. Nadal har ikke vunnet en tittel på hardcourt på lenge, men det betyr lite. Han har OL-gull og Australian Open-tittel på underlaget. De to siste sesongene han har tapt i US Open, har han vært tydelig hemmet rent fysisk. Likevel klarte han semifinaler i 2008 og 2009. Jeg tror han går hele veien i år.

Hvor ofte har en frisk Nadal spilt en dårlig kamp i Grand Slam-sammenheng? Det skjer ikke så ofte. Og møter han Federer i finalen, blir det sveitstiske tårer.

Her er forresten Bjørnsons original (bokmålifisert i forhold til opprinnelig språkdrakt). Det er her sitatet «fred er ei det beste, men at man noe vil» kommer fra. Ibsen har en haug med sitater som har festet seg i språket, men Bjørnson ligger ikke så langt bak. «Tigerstaden», for eksempel.

Jeg velger meg april

Jeg velger meg april!
I den det gamle faller,
i den det ny får feste;
det volder litt rabalder,-
dog fred er ei det beste,
men at man noe vil.

Jeg velger meg april,
fordi den stormer, feier,
fordi den smiler, smelter,
fordi den evner eier,
fordi den krefter velter,-
i den blir somren til!

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

11 kommentarer

 1. Jeg tviler sterkt. Synes Nadal så ganske svak ut både i Toronto og Cincinnati. Og han har en ganske tøff trekning. Alle vet hvordan de bør spille mot Nadal på rask HC, og minst én vil greie dette med suksess, også i år. Jeg tipper Nalbandian gjør en god US Open og slår Nadal ut i kvartfinalen.

  Vanskelig å si hvem som vinner. Federer er på vei oppover, men jeg er usikker på om han er sterk nok til å vinne hele turneringen. Murray er vel kanskje den heteste poteten akkurat nå, men jeg tror fremdeles at han ikke er aggressiv nok til å vinne en GS. Men jeg tipper han når finale.

  Få snakker om Djokovic om dagen. Jeg synes han noe ufortjent ble slått ut av Federer i Toronto. Tidvis var Djokovic den klart beste spilleren i den kampen, og jeg likte den offensive innstillingen hans. Jeg tror Djokovic fort kan vinne sin andre GS, men da må han slå Federer i en eventuell semifinale.

 2. @Petter
  Det finnes selvsagt argumenter mot Nadal. Det er til Nadals fordel at det er femsettere i GS. Og jeg synes folk snakker ned Nadals sjanser i forhold til hvor god han har vært i året sett under ett.

  Det passer selvsagt Nadal perfekt at andre nevnes som større favoritter. Ingen trodde han skulle vinne i Australia i fjor, heller, etter den utmattende 08-sesongen. Nå har han tatt det rolig etter Wimbledon, og er neppe så utslitt som var tilfellet i fjor og forfjor.

  Men jeg HÅPER selvsagt på Federer.

 3. Jeg er mye enig med Petter. Mange ting taler mot Nadal.
  Siden Indian Wells i fjor er Nadal 0-12 mot topp8-spillere på hard court. Den eneste topp10-spilleren han har slått i denne perioden på HC er Tsonga. I USO har han aldri slått en topp10-spiller.
  Murray, som mange mener er for feig til å vinne en GS-tittel, har vunnet 4 av de siste 5 oppgjørene mot Nadal på HC, hvorav to i GS. De kan møtes i semifinalen.

  Og at Nadal har vært skadet når han taper er litt far-fetched etter min mening. Hvor skadet er han egentlig siden han stiller opp i alle disse turneringene? Det er vel ikke slik at han er skadefri når hver turnering starter og så blir skadet underveis? Og hvordan vet vi at han ikke er skadet nå? Som Petter nevnte spilte han jo ikke spesielt bra i Toronto og Cincinnati.

  Federer sa etter AO-tapet i 09 at han sleit med ryggen og ikke kunne serve slik han ville. Likevel regner vi dette som et fair&square tap.
  Jeg påstår ikke at Nadal juger på seg skader, men mener at endel fans (og jeg vet at du er Federer- og ikke Nadal-fan Åsmund) har lett for å bortforklare Nadals tap med «skade». Uansett sleit Nadal mer i oppkjøringsturneringene i år enn han gjorde i fjor, og disse turneringene er gjerne en god pekepinn på hvordan det går i USO.

  En ting som taler for Nadal er trekningen. Av de seedete har vi hans landsmenn som han slår 7 dager i uka (Verdasco, Ferrer, Lopez). De som kan utgjøre en trussel før semifinalen er Gulbis eller Nalbandian, men de er begge så ustabile at jeg tipper de er ute før de møter Nadal.

  Selv holder jeg en knapp på Murray. Hadde vært morsomt med Djokovic, spesielt siden jeg tippet ham som ny verdensener før sesongstart. Men han har en grusom statistikk mot Federer i GS og må nok håpe at noen andre slår ut sveitseren før semifinalen.

 4. Jeg tror også Nadal kommer til å slite. Godt mulig han kommer til å ryke ut mot Nalbandian, som han har veldig stor respekt for. Og kommer han seg forbi det hinderet, er jeg ganske sikker på at Murray har knekket Nadal-koden på HC. Tror Murray kan nå helt til topps, selv om en eventuell kvartfinale mot Berdych vil bli tøft.

 5. Føler at Knut er inne på noe. Det er lenge siden Nadal har gjort en god turnering på HC. Og jeg vil definitivt holde Murray som favoritt i en eventuell semifinale. Nadal spilte sin beste HC-tennis i Australia i 2009. Likevel var han ganske heldig i å ikke bli slått ut av Verdasco i semifinalen. Mot Federer i finalen var det stort sett mentale ting som spilte inn. Federer var best i den kampen.

  Nadal har ved flere anledninger blitt spilt av banen på HC de siste årene. Jeg tenker spesielt på da han ble slaktet av Tsonga og Del Potro i henholdsvis AO2008 og USO2009. Tror det fort kan skje igjen om han møter en spiller i storform. Nalbandian kan være en slik spiller.

  Feilen i det siste har vært at Nadal prøver å være litt for offensiv – mer offensiv enn han er komfortabel med. Da kommer feilslagene oftere enn før. Hovedproblemet til Nadal er at det på HC er enklere for motstanderen å kontre ballene. Det er vanskeligere å sette motstanderen helt ut av spill ved å bruke 3-4 slag fordi det generelt er enklere for motspilleren å komme tilbake til poenget med én god ball. På rask HC gjelder det oftest å avgjøre tidligere, og da er det en fordel å kunne flate ut angrepsslagene.

 6. @Knut
  Det er alltid vanskelig å vite hvor alvorlig skadet spillerne er. I 2008 var det heller det tette kampprogrammet som tok knekken på Nadal i US Open, i tillegg til psykisk utmattelse. Den sommeren vant han jo både French, Wimbledon og OL, så han måtte vel få en reaksjon en gang.

  Men jeg vil stå hardt på at det var skader som felte Nadal i fjor. Han sleit fra forsommeren med knærne, tapte i French Open og spilte ikke Wimbledon. En frisk Nadal ville gitt Del Potro mer motstand enn han gjorde.

 7. @Åsmund
  Jeg er ikke så sikker på at Nadal kunne gitt så mye mer motstand mot Del Potro i fjor enn det han ga Tsonga i Australia i 2008. Den gangen var Nadal helt skadefri.

  Vi får vente og se, men jeg tviler på at Nadal vinner.

 8. @Petter
  Nadal vs. Gonzalez i AO-07 er også et eksempel på hva hardtslående spillere kan gjøre mot en skadefri Nadal på HC den dagen «alt» klaffer.

  Gulbis røk ut i går og Nalbandian trengte 5 sett for å avansere, så en plass i semifinalen virker nesten klart for Nadal nå.

Legg igjen en kommentar