En bratt kurve

Jeg vet ikke om Rafael Nadal liker Rolling Stones, men dersom han gjør det, tipper jeg han kjører «Time is on my side» på repeat for tida. Spanjolens karrierekurve peker rett oppover, og han er bare 24 år. En graf viser hvor godt spanjolen ligger an når det gjelder Grand Slam-titler i forhold til historiens andre storspillere.

Nadal har vunnet de to siste Grand Slam-turneringene, French Open og Wimbledon. På grafen under ser du karrierekurven for spillerne som har flest Grand Slam-titler de siste 40 årene. (Jeg kunne tatt med Laver i regnestykket, men siden han var ute i en del år pga delingen mellom amatør- og proffspillere, blir ikke en sånn kurve så relevant for hans del.)

Bare Borg var raskere ut av startblokkene enn Nadal:

Nadal har nå 8 Grand Slam-titler. Legender som Connors, Lendl og Agassi har like mange. Det gikk 9 år mellom Connors´ første og siste GS-tittel (1974-83), 6 år mellom Lendls (1984-90) og 11 år mellom Agassis 8 titler (1992-03). Nadal har allerede 8 på 5 år (2005-10)!

Vi må ta med noen ord om Federer også her. Han har nå vunnet Grand Slam-titler i åtte sesonger på rad (2003-10). De eneste som har klart det tidligere, er Borg (1974-81) og Sampras (1993-00). Dersom Federer klarer en GS-turnering neste år også, er han øverst på den statistikken.

Nadal har vunnet i seks på rad (2005-10), og jeg tipper han kommer til å forlenge den rekka med minst et par år til.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

6 kommentarer

 1. Ble faktisk litt overrasket over at Nadal kun ligger et år foran Federer i løypa. Ved samme alder tok Federer 3 titler i året, så selv om Nadal holder seg relativt skadefri vil nok kurvene deres krysses innen 2-3 år.

 2. @Knut
  Jeg lurer på om Nadal kan klare tre slams på ett år, slik Federer har gjort tre ganger (helt sjukt!). Nadal er ofte i litt dårligere form i januar eller september, enn han er i juni/juli. Det virker som han legger opp et edruelig kampprogram i år, hvor han blant annet står over denne helgens Davis Cup-runde. Jeg kunne virkelig tenkt meg å se Federer-Nadal i finalen i US Open. (Dersom Federer er 3.-seedet, kan det faktisk tenkes at det blir en semifinale.)

  Jeg er også spent på om han klarer å kopiere French Open/Wimbledon-dobbelen igjen. På ett eller annet tidspunkt må Nadal begynne å slite mer for FO-titlene enn han har gjort til nå, og da vil han ha mindre krefter til Wimbledon, hvor han er mer sårbar.

 3. @Åsmund
  Joda. Nadal er selvsagt god nok til å klare tre GS i samme år, men på hardcourt er det mange om beinet og USO har han ennå ikke vært i nærheten av å vinne. Men med Del Potro ute og Federer på hell er vel sjansene hans større enn noen gang før.

  Med tanke på skadesituasjonen har Nadal lagt opp et mer fornuftig kampprogram i år enn tidligere, men to obligatoriske hardcourt-turneringer i forkant av USO er ikke nødvendigvis noen fordel. Da tror jeg sjansene er større for trippelen AO/FO/Wim til neste år.

Legg igjen en kommentar