Tilbake fra Söderling-land

Det eneste jeg så av herrefinalen i går, var slutten på første og begynnelsen på andre sett. Jeg regner med at det var typisk for kampen: Söderling hamret ballen på linjene (og noen ganger et stykke utenfor dem), Nadal fikk alt tilbake. Da Söderling ikke klarte å bryte Nadal i begynnelsen av det andre settet, så han temmelig desillusjonert ut.

Etter det tredje gamet i andre sett måtte jeg gå i flyet på Arlanda, hvor kampen ble vist overalt.

Det var svenska flaggans dag, uten at vi så mer enn 10-12 flagg til sammen i Stockholm sentrum. En enslig effektselger prøvde å pushe Sverige-ting på Sergels torg, uten at det ble trengsel rundt boden hans. Ellers var det ingenting som tydet på at dette var Sveriges store dag. Om morgenen diskuterte man på radioen om det var i overkant nasjonalistisk å feire seg selv med flagg og bittelitt entusiasme. Hvis de mener Sveriges nasjonaldag er ekskluderende og nasjonalistisk, lurer jeg på hva de synes om vår 17. mai-feiring.

Avisene (de kommer ut også på nasjonaldagen) sparte ikke på kruttet når det gjaldt koblingen mellom den svenske flaggdagen og Robin Söderlings finalekamp (og i tillegg var det Björn Borgs bursdag!!). Over fem sider hausset Expressen opp Söderlings sjanser. Alle de nålevende svenske Grand Slam-vinnerne var intervjuet, og ga sine gode råd til Söderling. Overskrift: «I dag blir du en av oss, Robin». En dobbeltside med et heldekkende bilde av Philippe Chatrier-banen hadde overskriften «Her skal han slå seg inn i historien«. Optimismen var stor, i overkant stor, for Nadal har bare tapt én gang i Paris, og det var med dårlige knær i fjor – riktig nok mot Söderling.

Den mest vanvittige ballen fra Nadal var ikke en forsvarsball, men en forehand-vinner som han satte inn i begynnelsen av andre sett. Söderling hadde dratt Nadal fram på spanjolens forehandside med en kort slice som så temmelig god ut. Nadal kom spurtende til ballen og knuste den diagonalt, langt ut av Söderlings rekkevidde på svenskens backhandside. Repetisjonen i ekstremt sakte film viser hvor spesiell Nadals teknikk er. Det så ikke ut som han slo på baksiden av ballen i det hele tatt, racketen ble holdt nesten flatt over ballen og ga en enorm overskru og fart. Det første jeg sa til kona mi, som så akkurat dette poenget, var: «Det der hadde ikke vært mulig for ti år siden».

Damefinalistene Schiavone og Stosur bruker samme strenger som Nadal, Babolat RPM Blast. Nadal er det som best gjør nytte av moderne strengeteknologi. Det merkelige er at ikke flere av spillerne klarer å gjøre det samme, når de ser hvor stor suksess Nadal har. Kanskje handler det like mye om en teknikk som passer perfekt til å skape my toppspinn, og som er vanskelig for andre å kombinere. Mange toppspillere har jo hatt en het særegen teknikk som vanskelig lar seg kopiere av andre, som f.eks Graf sin forehand eller McEnroe sine volleyer. Sånn sett passer jo Nadal perfekt inn i tradisjonen med uortodokse verdensenere – han erstatter Federer etter seieren i French Open.

Snart Wimbledon. Den som skal slå ut Nadal tidlig, bør håpe på fuktige, raske baner. Og vedkommende må ha en fantastisk servedag. Da kan Nadal slås. Blir det tørt og hardt, blir Nadal verre og verre å slå utover turneringen, for da spretter ballen høyere og høyere på de stadig mer nedtrampede banene. Da er Nadal nesten umulig.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

6 kommentarer

 1. Er i Tyskland, fikk ikke sett noe av finalen, men mottok stadige sms-er fra Norge om situasjonen. Skjønte de mente at Søderling ikke tok vare på sjansene sine. Her i Tyskland er det store oppslag om Nadals seier, og han blir rost opp i skyene. Er nå i Berlin og er endelig online for en liten stund. Har sett litt på tennis fra Queens på hotell-tv-en. Blir spennende å se hvordan Nadal gjør det på gress. Først i Queens og så i Wimbledon. Er det noen som vet om Wimbledon sendes på statskanalen?

 2. Søderlings turnering liknet veldig på fjorårets. I fjor så han uovervinnelig ut når han slo Nadal og Davydenko, tilsvarende i år mot Federer. I semifinalene halte han i land en tøff femsetter etter å ha ligget under. Vi lot oss imponere av det, men burde vel ha sett at han var på vei nedover. Og i finalene var han sjanseløs. Søderling holder foreløpig ikke høyt nivå gjennom en hel turnering, ei heller klarer han å spille seg gradvis opp. Nadal til sammenlikning spilte sin beste kamp i finalen. Federer gjorde det samme i f.eks AO og i fjorårets FO. Jeg mener det er her Team Søderling har mest å hente i tiden fremover.

  Spesielt serven sviktet ham på søndag. 56% førsteserver er ingen direkte krise, men ser vi fra 4R og ut peker pila nedover: 72%, 64%, 63%, 56%. Nadal til sammenlikning slo 77% førsteserver med vanvittige 87% i 3dje sett. Begge slo like mange ess, en statistikk svensken normalt skal vinne glatt. Spesielt sviktet Søderlings serve på avgjørende poeng i finalen mens mot Federer slo han f.eks ess på settballen i 3.sett.

  Likevel: de færreste hadde før turneringen startet regnet med at han skulle forsvare finaleplassen fra i fjor, så alt i alt må han være fornøyd med innsatsen.
  Naturlig nok passerte han Del Potro på rankingen, og i månedene fremover bør han kunne ta enda noen steg. Han har 600 poeng opp til Murray som forsvarer en semifinale fra Wimbledon og seier i Canada fra August. Djokovic skremmer ingen for tida, så en topp 3 plassering er faktisk innen rekkevidde for Søderling etter USO.

 3. Må si jeg er overrasket og imponert over at Söderling tok seg helt til finalen etter en heller svak oppkjøring til FO (en seier og tre tap fordelt på Roma, Madrid og Nice er ikke allverdens).

  @Knut
  Veldig bra observasjon om Söderlings førsteserve-prosent utover i turneringen. Det er mange statistikker man kan følge med på i tennis, men denne hadde jeg ikke tenkt på. Hadde vært interessant å se tilsvarende utvikling for Nadal her og f.eks. Murray og Federer i AO.

 4. @wenche
  Canal pluss sender de innledende rundene i Wimby. NRK sender finalene (usikker på om det gjelder fra kvartfinalene) offtube kommentering. Har fått presseakk. og gleder meg stort!!
  Nadal ryker tidlig desverre.

 5. @Einar
  Tilsvarende tall for Nadal fra 4R og ut er 74%, 73%, 76%, 77%
  Men 1.serve% er ikke like viktig for Nadal. Han er blant toppspillerne som oftest blir breaket, men kompenserer for dette ved å være den spilleren som til gjengjeld breaker motstander oftest. Hos Nadal ser man innimellom kamper der han vinner %-vis flere poeng på 2.serve enn 1.serve, f.eks mot Bellucci i 4R.
  For Søderling er derimot 1.serve alfa og omega….

  Tilsvarende statistikk for AO finner du her: http://www.australianopen.com/en_AU/scores/index.html

  Tall fra AO finner du her: http://www.australianopen.com/en_AU/scores/index.html

Legg igjen en kommentar