Rusk i forgasseren, eller er hele motoren ødelagt?

De fleste har vel fått med seg at Federer såvidt klarte å komme seg til andre runde i Wimbledon, etter fem sett mot Alejandro Falla. Spørsmålet er om dette sier mest om Fallas ene dag hvor alt klaffet, eller om Federer er i råtten form. Noen som så kampen og kan si noe? Jeg fulgte bare kampen via Eurosport sine gode oppdateringer på nett. Statistikken fra kampen avslører heller ikke hvorfor Falla ga Federer så mange problemer. Det er nyttig å se på statistikken for hvert sett også, som viser hvor brutalt det kan være å spille på gras:

 • I første sett servet Federer 73 prosent førsteserver, som i seg selv skal være nok til å vinne settet. Men Falla hadde to breaksjanser, og tok vare på én av dem. Det var nok, for Federer satte ingen av sine to breaksjanser.
 • Andre sett: Federer hadde igjen to breaksjanser som han ikke klarte å utnytte, mens Falla utnyttet sin ene: 2-0 i sett for cololmbianeren.
 • I tredje sett snur det: Federer klarer omsider å bryte Falla, mens sveitseren selv avverger de fire breakballene som Falla hadde.
 • Fjerde sett: De bryter hverandre en gang hver, før Federer tar tie-breaket enkelt. Det avgjørende bruddet: Falla servet for kampen på 5-4, men ble brutt.
 • Femte sett: Federer cruiset til 6-0.

De andre spillerne i trekningen lukter blod etter en sånn kamp, og det er en stund siden Federers aura alene var nok til å sikre et par game i hvert sett. Samtidig kan det hende Federer slapper mer av etter en sånn kamp, og slipper seg løs i fortsettelsen. Han kan i alle fall ikke klage på trekningen.

Marin Cilic tapte i går, noe som overrasker meg litt, selv om jeg neppe tror han kommer til å vinne Wimbledon noen gang. Til det er han for dårlig til å bevege seg, og jeg synes han får for lite igjen for høyden sin i grunnslagene og serven.

I nederste del av denne trekningen får vi noen tøffe kamper i neste runde: Gabashvili mot Kohlschreiber, og feinschmeckeren Llodra mot Roddick. Jeg tror Roddick slår Llodra, og får sjansen til å revansjere seg mot Gabashvili (som slo Roddick i Paris nylig) eller Kohlschreiber (som slo Roddick i Australian Open i 2008). Jeg tror Roddick server dem begge av banen, og kommer til å være topp motivert, særlig mot Gabashvili.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

5 kommentarer

 1. Jeg så hele kampen mellom Federer og Falla, og det er bare å si; Federer spilte elendig i de to første settene. Christian Ruud og Christer Francke som kommenterer på Canal + hadde problemer med tro det de så. I slutten av tredje sett var jeg overbevist om at Falla ville dra dette i land.

  Men så plutselig var det som Federer våknet og da han tok dette settet på tross av at han slett ikke spilte godt, snudde kampen. Fjerde sett kunne også gått begge veier, men i femte og siste var Federer suveren. Men det var ikke fordi han spilte så mye bedre, men fordi Falla på en måte ga opp. Så også deler av Djokovic sin kamp og slutten på kampen til Davydenko. Helt utrolig at også de kom seg helskinnet gjennom. Ingen av dem spilte spesielt godt.

  Da har det vært mye bedre i dag der både Nadal, Søderling og Murray imponerte med storspill.

 2. Federer-Falla var rett og slett en «out of the body»-experience. Jeg kunne ikke fatte og begripe det jeg så. Riktignok har jeg ved tidligere anledninger lagt merke til at Falla har potensial. Han har slått mange gode spillere de siste par årene og gjorde dessuten en god figur mot Federer i French Open. Han er en ganske klok aggressiv spiller med en presis serve. Han beveger seg også godt.

  Men likevel – ledelse med 2 sett mot Federer på Wimbledon-gresset er intet annet enn en sensasjon, selv om han tapte til slutt. Underveis følte jeg at Federer spilte langt under pari. Spesielt backhanden virket ekstremt rusten, og Falla visste å utnytte det med sin tunge forehand. Men samtidig ble han tatt ordentlig på senga av Falla. Falla styrte det meste fra grunnlinjen og returnerte dessuten Federers serve fantastisk godt. Federer fikk absolutt ingenting gratis, noe han ofte er avhengig av for å få gresstennisen sin til å flyte.

  Alt i alt – en ekstremt nervepirrende seanse. Jeg tror Federer kommer sterkere tilbake, men han skal være glad han i det hele tatt overlevde den kampen. Han har en nokså enkel trekning de to neste rundene og bør få mulighet til å spille seg ordentlig inn i turneringen. Det blir spennende å se!

 3. Leste akkurat en artikkel (http://sportsillustrated.cnn.com/2010/writers/bruce_jenkins/06/22/roger.federer/index.html) på Sports Illustrated, hvor spaltisten mener Federer må gå mer på nett. Ikke minst dersom han skulle møte Lleyton Hewitt i semifinalen.

  Jeg lurer på om Bruce Jenkins husker hvordan en grønn Hewitt passerte Pete Sampras (5-4 innbyrdes), Patrick Rafter (3-1) og Tim Henman (9-1) til høyre og venstre og over hodet for åtte-ti år siden. Hewitt er ikke så god som han var da, men Federer er ingen Sampras, Rafter eller Henman ved nettet heller. Hewitt elsker å ha et mål å slå mot, og det får han hvis Federer begynner med serve og volley.

 4. Jeg er enig med deg, Åsmund. Mer nettspill er ikke veien å gå, men han må definitivt være mer aggressiv i returspillet enn han var mot Falla. Noen ganger fungerer slice-returen hans på backhanden for å dra ned tempoet til serveren, men enkelte ganger fungerer det svært dårlig. Det frustrerende er at Federer ikke ser ut til å endre returspillet når det ikke fungerer. Det skal sies at Falla var flink til å serve presist til Federers backhand i hele kampen, men hvorfor ikke slå en vanlig backhand?

 5. @Petter
  Ja, jeg reagerer også ofte på at han ikke forsøker å gjøre noe nytt på servereturene. Særlig mot Nadal. Rart at Federer da ikke av og til prøver å f.eks gå rundt og spille forehand, chip/charge, hva som helst for å gi motstanderen litt å tygge på. Det trenger ikke funke hver gang, men det kan forvirre motstanderen, og det i seg selv er jo en bra ting.

Legg igjen en kommentar