Lyden av Nadal

Robin Söderling har akkurat slått ut Federer av French Open, på tekst-tv omtalt som en «kjempepeskrell». Svensken har ikke slått Federer på 12 offisielle kamper tidligere, så det er en liten overraskelse. Men ingen kjempeskrell. Møter Berdych i neste runde, og nå er svensken så full av selvtillit at han kommer til å slå ham også.

Jeg så bare starten av Federer sin kamp (sånn blir det når familie, besøkende, eksamenslesing og andre distraksjoner krever sitt), så jeg kan ikke si så mye om den.

Jeg må spole tilbake til gårsdagen, da jeg så store deler av Nadals kamp mot Bellucci. En gang i barndommen ble jeg sittende og se på et tv-innslag om en mann som så ut til å ha en drømmejobb. Han lagde lyder til film. Det jeg husker best fra dette innslaget, var når han prøvde lage en lyd som skulle brukes til å lydlegge en slåsskamp. Han fant lyden sin da han slo løs på en vannmelon med hammer, et skikkelig schumpf!

Jeg tenkte på dette innslaget da jeg så Nadal gå laus på Bellucci i går. Lyden av ballen som forlater strengene til Nadal på grus, er noe helt eget. Det er en lang lyd, kanskje fordi ballen er så lenge på strengene hans når han skaper den monstrøse overskruen som nesten ingen klarer å stå imot. Den kunne enkelt blitt brukt som lydillustrasjon til en nevekamp i actionfilm. Det er nok å høre lyden av ballen for å forstå hvor vanskelig det er å returnere Nadals slag.

99,9 prosent av alle som gir råd om hvordan Nadal kan slås, har aldri spilt mot mannen. Så når Andre Agassi uttaler seg om saken, bør vi spisse ørene. Agassis poeng er at den som vil slå Nadal på grus, må spille med en altfor stor risiko. For at Bellucci skulle vinne poeng mot Nadal, måtte han varte opp med tre-fire knallharde slag nær linjene, og gjerne avslutte med et lavprosent-slag. Ingen kan vinne tenniskamper på den måten. Hva er det amerikanerne sier (om en annen sport, riktig nok)? «Offense wins games, defense wins championships». Og ingen spiller forsvar på grus bedre enn Nadal, og selv forsvarsslagene hans er fantastiske.

Agassi:

On clay I would have had to play on the edge against him and play lights out and that’s not the way to play tennis. It’s about calculated risk and he’s going to make you take some crazy chances because the alternative is to get moved around court like you are on a string.

Agassi om kampen han spilte mot Nadal på hardcourt i 2005, lenge før Nadals beste år på dette underlaget:

When I played him in final of Montreal (a three-set loss on hardcourts in 2005), I thought that if I could step up and cane a backhand cross-court that he might be a little late to the forehand and leave it short and then I could take over the point. So the first time I caned a backhand to his forehand, he hit a forehand so high and so short that in order for me to take that ball early, I was literally on the service line. You think that’s a good position to be in until you realize that after your approach shot he’s going to be in position to put it at your feet and then you are going to hit a volley to a guy who is going to get to it and pass you with the ability to go around you or over you as well. Even if you cover the passing shot, sometimes you can’t reach it because it’s 10 feet up in the air.

Agassis hovedpoeng er at det er nesten umulig å slå en skadefri og uthvilt Nadal på grus. Ser vi på Nadals tap på grus de siste årene, er det lett å se at han har rett. Federer har slått Nadal to ganger på grus. Først i Hamburg (2007?), på tampen av en lang rekke gruskamper for Nadal. Deretter i Madrid i fjor, da Nadal kom rett fra en lang semifinale mot Djokovic, og dessuten ikke var fysisk på topp, noe han heller ikke var mot Söderling i fjor. Ferrero har også slått Nadal, i en kamp hvor Nadal hadde problemer med blemmer under beina (tror jeg det var).

Nadal har en enkel vei til finalen, for verken Almagro eller Djokovic er gode nok til å ta tre sett mot ham på grus. Nadal-Söderling i finalen blir garantert en kjempekamp, og jeg kan ikke se hvem som skal forhindre den nå.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

9 kommentarer

 1. Så hele matchen mellom Federer og Søderling, med regnavbrudd og det hele. Etter første sett var jeg overbevist om at dette ville gå Federers vei. Syntes han spilte bra. Men så snudde matchen. Federer slo flere og flere feil mens Søderling hevet spillet sitt og storspilte.

  Hadde vært moro med en finale mellom Søderling og Nadal, men mange matcher skal spilles før en kommer så langt. Berdych er i flytsonen. Han spiller veldig bra og virker avslappet og rolig. Han må ikke helt avskrives i semifinalen mot Søderling, tror jeg. Almagro har også høynet spillet sitt, og han tok et sett fra Nadal i Madrid. Så ingen ting er avgjort i den matchen heller. Tror Djokovic trekker det lengste strået mot Melzer.

  Mange spennende kamper igjen i årets Roland Garros som jeg ikke får se da jeg reiser på ferie i morgen. Får nøye meg med resultatene på SMS.

 2. Moro for Søderling og Sverige. Svenskene har virkelig en toppspiller for tiden. Hans suksess kan kanskje gi ringvirkninger for interessen til nordmenn også. Vi savner sårt en ledestjerne, som kan vinne oppmerksomhet i kampen om spaltemeter. Og nordmenn har alltid vært gode til å etterape svenskene.

  Robin spiller godt for tiden, og vant litt på samme måte som Del Potro gjorde det mot Federer i US Open-finalen i fjor: Harde, tunge grunnslag akkompagnert av en sterk serve. De er litt like spilletyper også, høye og med flate skyts fra begge sider. Om man kan si at noen har funnet «nøkkelen» for å slå Federer, fant Søderling den i dag.

  Fristende å si at veien ligger åpen for Nadal nå, ettersom «hovedrivalen» hans er ute og det tar litt tid å venne seg til Søderling som en absolutt favoritt til å vinne turneringen. Men han har slått Nadal før, og kan gjøre det igjen hvis han kommer forbi Berdyrch-hinderet, hvilket ikke er lett i den formen tjekkeren er i nå. Jeg spår en femsetter i den kampen. Jeg er imidlertid litt mer skepisk til Søderling-seier dersom han møter Nadal i år, fordi Nadal er skadefri, garantert hevnlysten og vært klodens mest stabile grusspiller i lang tid.

  Herlig sitat ovenfor – jeg har på følelsen av at det er beskrivende for hvordan det ender i år…

 3. Hvis Nadal vinner Roland Garros, overtar han førsteplassen på ATP-rankingen, og da ryker Federers mulighet til å tangere Sampras’ rekord på antall uker som nummer 1. Og i så fall tror jeg det blir vanskelig for ham å få førsteplassen tilbake. Nadal har ingen poeng å forsvare i Wimbledon, mens Federer skal forsvare en finaleseier, og utover høsten har vel også Federer mer å forsvare enn Nadal. Blir spennende.

 4. @Einar
  Ja, jeg tar det for gitt at Federer kommer til å miste førsteplassen nå. Han er så tett opptil Sampras sine uker at jeg tror han vil gjøre alt han kan for å ta den rekorden. Nadal har hatt skadeperioder tidligere, så det kan gi Federer førsteplassen ved en senere anledning (f.eks hvis Nadal blir skadet til neste års grus-sesong, som var svak for Federers del i år). Det er ikke andre utfordrere til førsteplassen for øyeblikket.

 5. Kred til Åsmund som forutså at semi-rekka til Federer ville bli brutt!

  Jeg tenkte det samme som Marat: Søderling vant Del Potro-style. Dessuten gledelig at han gjorde som jeg «foreslo»: å gå mer på nett. I motsetning til de tidligere kampene var det ikke en eneste ball der jeg tenkte at «Robin: her skulle du ha gått frem på nett». Jeg har ikke sett noen statistikk fra kampen, men anslår at han var dobbelt så ofte fremme som Federer og vant anslagsvis 60-70% av nettpoengene.

  Jeg synes Federer spilte en bra kamp. Han hadde vel et par settballer i 3dje sett og var dessuten veldig uheldig på Søderlings settball. Mange mente at han kunne gjøre mye skade med slice-backhand og dropshots. Problemet var bare at han sjelden kom i posisjon til å spille disse slagene da Søderling hamret løs og satte ham under konstant press.
  Dessuten servet svensken jevnt over bedre enn Federer.

  Utfordringen for svensken blir å holde dette nivået gjennom en hel turnering.

 6. Einar :
  Hvis Nadal vinner Roland Garros, overtar han førsteplassen på ATP-rankingen, og da ryker Federers mulighet til å tangere Sampras’ rekord på antall uker som nummer 1. Og i så fall tror jeg det blir vanskelig for ham å få førsteplassen tilbake.

  Lurer på om ikke Federer kan ta tilbake førsteplassen, og Sampras rekord, ved f.eks å vinne i Halle gitt at Nadal ikke vinner Queens. Queens har et sterkt felt i år, så det er ikke helt utenkelig.

 7. Knut :
  Lurer på om ikke Federer kan ta tilbake førsteplassen, og Sampras rekord, ved f.eks å vinne i Halle gitt at Nadal ikke vinner Queens. Queens har et sterkt felt i år, så det er ikke helt utenkelig.

  Korrigerer meg selv: vinner Nadal FO kan han stå over Queens og fortsatt beholde førsteplassen. Det skal nok endel til (les: skade) før noen andre enn Nadal er nr.1 ved årsskiftet.

Legg igjen en kommentar