Federer ute

Federer tapte mot Berdych i kvarten i Wimbledon. Det spesielle med Federers nedtur er at det ikke er en ny generasjon som nå slår ham ut, men folk han har hatt kontroll på i årevis: Söderling, Berdych. Er det de som er blitt bedre, eller Fed som er blitt dårligere – eller begge deler?

[polldaddy poll=3413520]Jeg så det andre settet, det eneste Federer vant. Han brøt Berdych i begynnelsen av settet, og holdt greit unna fram til han hadde settet i lommen. Det var ikke noe blendende sett av Federer, selv om han vant det. Han virket reservert fra grunnlinjen, og den konstante backhand-slicinga mot Berdychs backhand ga få resultater. Berdych var løs og ledig, og virket komfortabel med å møte Federer på gras.

Statistikken forteller at dette var en kamp hvor Federer hadde sine sjanser: Han hadde 8 breaksjanser mot 6 for Berdych. Han servet 68 prosent førsteserver, mot 58 for Berdych. De hadde omtrent samme forhold mellom vinnerslag og upressede feil: 44-18 for Federer, 51-23 for Berdych.

Jeg slutter aldri å bli forundret over Federers lave uttelling på breaksjansene han får. I dag tok han bare vare på 1 av 8, mens Berdych tok 4 av 6. Det er sånt som avgjør kamper på gras. Jeg sjekket ATP sine sider for sikkerhets skyld, og situasjonen er enda verre enn jeg trodde: Federer ligger på 47. plass (!!!) når det gjelder evnen til å omsette breaksjanser til break i 2010.

Det er imponerende at folk som Verdasco, Berdych og Söderling, som alle har vaket rett under toppen i mange år, orker å fortsette år etter år, og aldri gir opp håpet om at de kan vinne de aller største turneringene. Berdych møter Djokovic i semifinalen, og Djokovic leder den innbyrdes statistikken 2-0. Og Murray mot Nadal blir den heftigste manndomsprøven til nå i Andy Murrays karriere.

Ellers: Tapet gjør at Federer vil falle til 3. plass på ATP-rankingen i neste uke. Det blir hans laveste plassering siden august 2003.

Tapet mot Berdych reiser også to spørsmål for tennishistorikere:

1) Kommer Federer til å tangere Sampras sin rekord på 7 Wimbledon-titler? Han har 6 nå.
2) Kommer Federer til å tangere/overgå Sampras sitt antall uker på førsteplassen av ATP-rankingen? Han mangler 1 uke.

Begge deler virker atskillig mer tvilsomt enn f.eks etter Australian Open i januar, som Federer vant.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

5 kommentarer

 1. Det perspektivet kan også rettes mot hele touren: Det er ikke en ny generasjon som tar over, og ikke engang de ‘evige nr.2-ere’, men tilfeldige sluggere uten Slam-suksess. Overgangsfase for herretennis (og dametennis) og ingen tydelige nye diktatorer.

 2. Sier som Vegard, begge deler. Hørte nettopp intervjuet med Federer der han forteller at han sliter med et vondt bein og vond rygg. Det rare er at han etter sin forrige seier mot Meltzer overhodet ikke nevnte noe om skader.

  Så er Nadal videre til semifinalen etter å ha slått Søderling nok en gang. Nå venter vel, som det ser ut i skrivende stund, Murray i semifinalen. Det kan jo bli litt av en match. Og Berdych mot Djokovic i den andre semifinalen kan også bli en severdig kamp. Djokovic spilte veldig bra i dag mot Lu.

  Når det gjelder damene så tror jeg Serena tar dette hjem.

 3. Det har vært et snodig år for Federer. Fra å spille magisk tennis i Australia har resten av året vært usedvanlig svakt til han å være. Man kan lure på hva som har skjedd siden Australia. Det er tross alt kun 5 måneder siden. Han hadde en lungesykdom i februar, men ellers har jeg ikke hørt at han har hatt nevneverdige fysiske problemer. Er han mett på suksess? Begynner den nye tilværelsen med to barn å endre hans perspektiv på tennis? Det er vanskelig å si, men jeg tror det umulig kan være tilfeldig at han har tapt så mange kamper i år etter pangstarten i Australia.

  Det var vel ikke det at Federer spilte fryktelig i dag, men han pleier å heve nivået sitt når han trenger det i GS-turneringer. Det skjedde ikke mot Berdych. Berdych spilte solid og var utvilsomt noe heldig i en del tilfeller, men likevel føler jeg det er uvanlig for Federer å bli brutt slik han blir i det fjerde settet. I et så avgjørende øyeblikk pleier Federer å luke vekk feilene.

  Det svakeste hos Federer den siste tiden har vært returspillet. Sammenligner en returspillet hans i Wimbledon med returspillet hans i Australia, er det virkelig nivåforskjell. Det hadde det vært interessant å se noe statistikk på. Federer må jo vite at det viktigste mot en spiller som Berdych er å få mange baller i spill. Jo flere baller Berdych må slå på, jo flere feil vil han gjøre. Det er usedvanlig få førsteserver Federer klarte å få tilbake i dag, og da blir resultatet at Berdych får mange enkle servegame.

  Jeg kan bare håpe at vi får se en bedre Federer i US Open. Han er vel nr. 3 nå og kan fort bli nr. 4 før året er omme.

 4. @Petter
  Når jeg ser Federer spille nå, virker han tidvis treg, uinteressert, småsur og forsiktig. Alle spillere som har oppnådd suksess blir mette før eller seinere, inkludert Federer. Dessuten er nivået på de beste så godt at selv en liten svikt i form/interesse vil få store konsekvenser, selv for en så talentfull fyr som Federer.

  Folk som Berdych og Söderling føler nok at de har mye ugjort på tennisbanen, selv om de har vært med lenge. Federer har neppe den følelsen lenger, og hva skal da motivere ham? Uansett hvor mye han snakker om kjærligheten til spillet som holder ham interessert, kan det ikke være gøy å se at tidligere punchingballer som Berdych og Söderling begynner å slå ham.

  Det blir interessant å se hvordan Federer reagerer på denne nye situasjonen. Vi får neppe se Federer avslutte noen sesong som nummer én igjen, men jeg tror han kan vinne flere Grand Slam-titler. Kanskje synes han det er deilig å komme i utfordrer-rollen igjen, og la Nadal/Murray/Djokovic slite hverandre ut i jakten på førsteplassen på rankingen.

Legg igjen en kommentar