Favorittfall

Jeg har lenge hatt en god følelse for Wimbledon-tipsene jeg avga før turneringen startet. I dag kom nedturen, med tap for Roddick, Henin og Querrey. Men Federer, Nadal og Williams-søstrene henger med fortsatt.

Det er ingen bombe at Sam Querrey ryker ut i tre sett mot Andy Murray, som er ranket høyere og spiller på hjemmebane.

Derimot er det et lite sjokk (dersom sjokk kan være små, det kan de kanskje ikke) at Andy Roddick taper i fem sett mot Yen-Hsun Lu fra Taiwan. Med rankingplass 82 og ingen meritter i Grand Slam-sammenheng, er taiwaneren den type spiller som Roddick skal stirre og serve i senk i en åttendedelsfinale i Wimbledon. I stedet taper Roddick 7-9 i femte sett. ATP-statistikken forteller om en spiller som Roddick skal slå: Lu har aldri spilt en finale på ATP-touren, og han har 8 seire og 17 tap på gras i hele karrieren.

Som alltid er det gøy å se på statistikken for kampen: Roddick hadde 8 breaksjanser, men satte bare én. Lu hadde 2, og satte én av dem. Roddick brøt Lu i første sett, som han vant 6-4. Så spilte de fire sett uten noen brudd, før Lu brøt for eneste gang i kampen i slutten av femte. Roddick vant flest poeng totalt: 199-196. Men tapte likevel.

Les intervjuet med Roddick etter kampen. Som alltid er det gøy å lese når Roddick svarer på spørsmål. Noe av det som imponerer mest med toppidrettsutøvere, er at de klarer å snakke om sine største skuffelser rett etter at de har hendt. Jeg liker denne replikkvekslingen:

Q. So tomorrow when you wake up, you think you’re going to be pissed off, disappointed?

ANDY RODDICK: I’m going to be thrilled. I mean, c’mon.

Q. You’ve been through these slams before.

ANDY RODDICK: And it never gets easier. Of course I’m going to be pissed off when I wake up tomorrow. I mean, if you got fired from your job, you probably wouldn’t wake up the next day in a great mood. I mean, c’mon, let’s go. We’re better than those questions.

Nå er Lu på nytt land, i en kvartfinale i Grand Slam-sammenheng. Der møter han Djokovic, som noe overraskende (i alle fall for meg) slo ut Hewitt ganske komfortabelt. Djokovic må like å spille mot Hewitt, for nå har han vunnet fire strake kamper mot australieren, inkludert to oppgjør i Wimbledon. Djokovic må vise seg som en toppspiller mot Lu, og la taiwaneren kjenne på nervene og anledningen.

Berdych (fire sett) og Federer (tre sett) gikk greit videre, og vinneren av kampen mellom dem møter Djokovic/Lu i semifinale. Berdych er farlig for alle dersom han har en god dag, men jeg tror likevel Federer slår tsjekkeren.

Tsonga og Murray hadde ingen problemer i dag, og møtes i neste runde. Vinneren av den kampen møter vinneren av Søderling-Nadal, som uten tvil er den mest pirrende av kvartfinalene. Merkelig nok er Söderling i en slags forsvarsposisjon: Av de to er det han som har overbevist, mens Nadal har spilt noen lange kamper og snakker litt om et vondt kne. Det er vanskelig å slå Nadal av banen på grus, men det er mulig på raske dekker. Hvis Söderling slipper å løpe så mye, kan han vinne dette. Men Nadal har overrasket før, og jeg har en følelse av at Nadal slår Söderling.

Damesiden: Jeg har vanskelig for å se hvem som skal forhindre Williams-Williams i finalen nå. Den eneste må være Kim Clijsters, som slo ut Justine Henin i dag. Og som vi husker, det manglende Wimbledon-trofeet var grunnen til at Henin gjorde comeback. I sine glansdager ville ikke Henin tapt de to neste settene mot Clijsters etter å ha tatt det første 6-2. Det er visst snakk om en skade i armen. Henin tapte i French Open mot Samantha Stosur, nå mot Kim Clijsters. Begge kamper hvor Henin vant første sett, mot spillere som ikke er noen mentale giganter. Som sagt: Det ville ikke skjedd for noen år siden.

Og hva hendte egentlig med Caroline Wozniacki, som hadde en rød løper rullet ut foran seg på vei mot semifinalen? To ynkelige games mot Petre Kvitova, ranket 62 i verden? Greit nok at Kvitova liker seg på gras, men kom igjen.

Så mine semifinalespådommer om Azarenka, Henin, Roddick og Querrey gikk i dass. Det er i det hele tatt ikke så mange vi kan stole på i Wimbledon. Ikke så mange som leverer varene år etter år. Men noen er det: Federer, Nadal, Serena og Venus. De er med fortsatt, og jeg tror vi ser dem i finalene til helga.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

3 kommentarer

 1. Veldig overraskende å se en passiv og defensiv Roddick ryke ut mot Lu i fjerde runde. Dette var definitivt et tungt tap for ham. Likevel, han har US Open igjen i år, og jeg tror vi får se en sterkere Roddick der i år enn i fjor.

  På herresiden synes jeg det er gøy at topp 4 fremdeles befinner seg i tablået. Djokovic så utrolig bra ut mot Hewitt i dag (med unntak av tredje sett hvor han hadde mageproblemer). Det er lenge siden jeg så Djokovic såpass imponerende fra grunnlinjen. Og serven var også bedre enn på lenge. Jeg tror Djokovic cruiser videre til semifinale. Federer fikk en enkel kamp mot Melzer og overbeviste nok til at jeg tror på seier mot Berdych. Men, det kan fort bli en kamp i fire eller fem sett. Federer mot Djokovic tror jeg kan gå hvilken vei som helst i en eventuell semifinale. Nadal tror jeg slår Söderling, både fordi han har et psykologisk overtak etter FO og fordi han har en oppadgående formkurve (mens Robin har det motsatte). Murray har ikke tapt sett og vil cruise gjennom Tsonga, sannsynligvis i tre sett.

  Vi får da semifinalene Federer-Djokovic og Murray-Nadal. Topp 4 i semifinalene i en grand slam! Det er sjelden vare.

  På damesiden har det som vanlig blitt noen overraskelser. Wozniacki er nok ingen potensiell Wimbledon-vinner med hennes spillestil, men kun to game mot Kvitova er svakt. Jeg ser ingen annen utgang enn en ren Williams-finale der Serena vinner komfortabelt. Serena er rett og slett i en klasse for seg på damesiden nå.

 2. Så hele kampen mellom Eikeri og Sharipova (ikke Sharapova). Eikeri var klart mindre nervøs enn sin motstander fra Uzbekistan i første sett og vant 6-1. Litt flatterende for de fleste gamene gikk til deuce. Men da Ulrikke servet ut settet enkelt, fikk jeg håp om første Grand Slam-seier på gress for henne.

  Men Sharipova ristet av seg nervene og sluttet med dobbeltfeilene. Flere sugende vinnere enn Eikeri, som ikke lenger vant de viktige poengene. Eikeri hadde flere sjanser til å breake i avgjørende sett, men Sharipova kom opp med godt spill hver gang. Til slutt tok krampa Eikeri, og det var trist å se at bevegelsen og serven forsvant.

  Hun skal ha kred for bra kjemping mot slutten. Da Sharipova servet for matchen første gang, klarte endelig Eikeri i bryte. Men dessverre kun for å bli brutt selv i neste game. Og etter det var det over.

 3. Det er greit å være oppgitt eller overrasket over at storspillerne ryker mot useedet motstand sent i turneringen. Men jeg synes også disse overraskelsesmennene – og særlig kvinnene – fortjener positiv oppmerksomhet.

  Ta Kaia Kanepi fra Estland, rangert som den 80. beste i verden, som har slått ut sterke spillere som Stosur og Dulgheru på veien til kvartfinalen. Og det er jo morsomt at nr 80 skal møte nr 82 i en kvartfinale i Wimbledon, og at en av dem dermed går helt til semifinalen.

  Så får det heller være at det også sier endel om ustabilt nivå blant toppspillerne på WTA-touren.

Legg igjen en kommentar