En Sampras-rekord som kan holde

Da Nadal overtok førsteplassen på ATP-rankingen etter French Open, sørget han samtidig for at Federer ikke klarte å tangere Pete Sampras i antall uker på førstplass. Federer må ha en fantastisk avslutning på sesongen for å kunne ta tilbake førsteplassen. Federer må finne tilbake til sitt beste hardcourt-spill for å klare det.

Federer forsvarer tittelen i Wimbledon og finaleplass i US Open de neste månedene. Nadal var mye skadet i andre halvdel av 2009, og har ikke så mange poeng å forsvare. Mye avgjøres fra nå av og fram til avslutningen av US Open. Det hadde vært bra for ATP-touren med en skikkelig avslutning på sesongen hvor både Nadal og Federer har en realistisk sjanse til å slutte som verdensener. Det ville gitt en ekstra piff til hardcourt-turneringene etter US Open, som ofte er kjedelige greier, med utbrente spillere spredt over hele kloden.

Dersom Nadal holder seg skadefri, kommer han til å sanke masse poeng på hardcourt resten av året. Federer er for ustabil på hardcourt til at han kan sope inn titler utover høsten, etter min mening.

Trøsten for Federer er at det ikke finnes noen tredje utfordrer til førsteplassen for øyeblikket. Murray, Djokovic og Del Potro har stagnert (skader i DPs tilfelle), og jeg deler ikke Björn Borgs tro på at Söderling kan bli en ny verdensener.

Dersom Nadal blir skadet eller får formsvikt, kan Federer komme sterkt tilbake. For Nadal vil det for eksempel være kritisk om han blir skadet før grussesongen, perioden hvor han bygger grunnmuren for rankingen sin. Nadal har allerede spilt 45 kamper i år, som er mest på ATP-touren. Det er 10 mer enn Federer.

Les mer om førsteplassen på tennis-x.com. Sjekk også den tøffe grafikken på coretennis.net.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

4 kommentarer

 1. Blir vanskelig for Federer å bli year-end no. 1. Nadal har ingenting å forsvare i Wimbledon og ATP-sluttspillet. Må regne med at Nadal fikser year-end no. 1 greit nå.

  Jeg er imidlertid usikker på gressformen til Nadal. Hans beste gresspill er *ekstremt* avhengig av fotarbeidet. Og jeg tror ikke fotarbeidet hans er like «sharp» som i 2008 da han vant omtrent det som var å vinne. Så litt av Nadal i Queens, og det var tynne saker.

  Årets Wimbledon blir virkelig spennende. Jeg skal over til London å få med meg to dager på Court 1 mot slutten av første uken. Blir bra saker! Federer er naturligvis favoritt, men han har ikke vist det helt store spillet etter et fantastisk AO i januar.

 2. Jeg tror ikke jeg ville lest altfor mye inn i Nadal sine prestasjoner i Queens. Han har spilt vanvittig mye i år, og jeg tror egentlig han syntes det var litt greit å ryke ut når han gjorde også, for å få en pause til å lade batteriene.

  Fra hjemmesiden hans:
  «I feel ready to go back at home and to enjoy a little bit of my home and family and friends,» Rafa continued. «Since before Indian Wells, I didn’t spend one week at home, so it is going to be a positive thing for me to be there and to enjoy a little bit of the Mallorca weather and the island too.

  «Sure, it is disappointing to lose but at the same time, to be at home for a few days, is going to be a very positive thing» .»I will have some dinner with friends and maybe play some golf. That’s it.»

 3. @Petter
  Du heldige mann.

  Enig med TM. Jeg tror Nadal er en seriøs trussel i Wimbledon i år. Rett etter at han vant French Open i 2005 tapte han mot Gilles Muller i Wimbledon. Men så, i 2006 og 2007 nådde han finalen hvor han tapte for Federer (knepent i 2007). I 2008 vant han, og i 2009 spilte han ikke. Nadal blir farlig i Wimbledon, mark my words.

 4. Er veldig enig med TM. Tror ikke Nadal tok tapet i Queens så tungt. Viktigst var å få prøve seg på gress, og det fikk han. Han hadde nok behov for å komme hjem og slappe av litt før den store styrkeprøven i Wimbledon. Han har hatt et tøft program og spilt flere matcher enn noen andre. Er veldig spent på trekningen i morgen. En Federer/Nadal-finale hadde jo vært topp. Men i år er det mange som ligger i vannskorpa og vaker og som kan komme langt, så det er slett ikke sikkert vi får «drømmefinalen».

  Har sett litt på sendingene fra Eastbourne. Slett ikke imponert over alt som blir prestert på gresset der. Synd med Almagro som ble skadet i går. Så ganske alvorlig ut, men jeg håper det så verre ut enn det var. Også Feliciano Lopez ut med skulderskade.. Artig med WC-spilleren Ward som har spilt seg helt til kvartfinalen.

  Misunnelig på Petter som skal til Wimbledon. Hadde vært artig å være der. Får nok nøye meg med å følge matchene på TV.

Legg igjen en kommentar