Den lengste kampen

John Isner og Nicolas Mahut ville trolig gått inn som to parenteser i tennishistorien, hadde det ikke vært for kampen som ble avsluttet i dag. Isner vant 70-68 i femte sett, i tidenes suverent lengste tenniskamp – 11 timer og 5 minutter. Noen mener dette er et godt eksempel på hvorfor Wimbledon bør innføre tiebreak i femte sett. Jeg er ikke helt sikker på det.

Du vet at en tenniskamp er spesiell når det blir opprettet en fyldig Wikipedia-artikkel om den før den er slutt. Kampen i første runde mellom John Isner og Nicolas Mahut er det vi kommer til å huske fra årets Wimbledon-turnering, uansett hva som skjer framover. Okei, om Andy Murray blir mester og får pokalen i hendene (og smellkyss midt på munnen) av dronningen samtidig som Fred Perrys spøkelse åpenbarer seg over Centrecourten med noen velvalgte ord, vil det muligens overskygge monsteret av en tenniskamp som Isner og Mahut skapte. Eller kanskje ikke.

Kampen slo ikke bare rekordene som sto i bøkene fra før, den knuste dem. Det er for mange til at jeg orker å skrive dem her, les selv på Wikipedia.

Et naturlig spørsmål etter en sånn kamp: Bør det innføres tiebreak i femte sett? Nå er det bare US Open som har det av Grand Slam-turneringene. Det har sine åpenbare fordeler: Spillerne risikerer ikke å slite seg helt ut i enkeltkamper tidlig i turneringen. Jeg husker at Andy Roddick og Younes El Aynaoui spilte til 21-19 i Australian Open (2003?), med den følgen at Roddick var helt uten krefter i neste kamp.

Et kompromiss kan være at det spilles tie-break i alle kamper fram til f.eks kvartfinale, og deretter ingen tiebreak i femte sett i de tre siste rundene. Hva sier dere? Samtidig er det litt tøft at spillere blir testet på denne måten. Det blir en helt spesiell opplevelse for både dem og publikum. Ingen spillere kan bli vant til slike situasjoner, og det blir en test på vilje og mental styrke.

Jeg har sjelden sett en mer sliten tennisspiller enn John Isner i intervjuet etter kampen. Han er selvsagt klar over at han har vært med på noe helt spesielt:

Q. Should they play a breaker here in the fifth set?

JOHN ISNER: I don’t think so. Nothing like this, it won’t happen again. Not even come close, so… I think just keep it the same.

Q. Now that it’s over, how does it feel to be part of tennis and sporting history?

JOHN ISNER: Yeah, uhm, it’s great. I guess something Nic and I will share forever really. I don’t think I’ve ever said five words to the guy prior to our match. Not that he’s a bad guy. It is what it is. Now when I do see him in the locker room at other tournaments, we’ll always be able to share that. You know, like I said, I’m kind of glad it happened. Had I won in straight sets, I might be playing right now in my second round match.

Og kan vi legge vekk maraton-begrepet når vi skal snakke om lange sportskonkurranser nå? De beste maratonløperne springer på drøyt to timer, og selv halvtrente amatører klarer å løpe et maraton på mindre enn halve tiden som Isner-Mahut varte.

Kampen unndrar seg ganske enkelt alle gamle metaforer.

[picappgallerysingle id=»9203633″]

Les for øvrig Steve Tignor og Peter Bodos kommentarer til kampen.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

1 kommentar

  1. Rett og slett fantastisk! Bare synd jeg tippet Isner som finalist. Det skal holde hardt nå ….
    Jeg trodde Mahut skulle bli et lett bytte da han måtte gjennom 24-22 i avgjørende sett i 2.kvalikrunde, samt en 5-setter i 3.kvalikrunde. Antakelig har han spilt flere games i denne turneringa, selv med tap i første runde, enn mange atp-spillere har gjort siden sesongstart. .

    Jeg er motstander av tiebreak i 5te. Synes vel mange har vært vel bombastiske i «dette kommer aldri til å skje igjen». Det samme ble vel sagt om Karlovics 78 ess i fjor – nå grundig slått av både Isner og Mahut. Men det kommer neppe til å skje på grus eller treg hardcourt i Melbourne. Jeg mener det blir en utfordring for spillerne i slike kamper å finne en måte å bryte motstanderen på heller enn å endre reglene. Tignor er inne på det samme i sin kommentar, jmf. passasjen der Connors blir oppgitt over Isner som forsøker å «safe» på egen breakball.

    Mahut avsluttet forøvrig gårsdagen med ett sett double. Litt av en fyr….

Legg igjen en kommentar