Beklager Nick, men du tar feil

Den legendariske treneren Nick Bollettieri (mannen bak Seles, Courier, Agassi og andre) mener at årets Wimbledon er det mest åpne noen gang. Beklager, Nick, men her mener jeg du tar fullstendig feil.

Bollettieri skriver om turneringen på hjemmesiden sin:

I’m so excited about this year’s event because, no bulls**t, it’s the most wide open Wimbledon I have ever, ever known. I think there are 10 men at least who could say they have a realistic shot at winning simply because the sheer and utter dominance of Roger Federer appears to be waning, even slightly, which blows the whole thing open. Nadal, Djokovic, Murray, Roddick, Soderling, Tsonga, Cilic, Berdych, Hewitt. Why shouldn’t each and every one of those believe it can be their year? Them and plenty of others.

Hvor mange av disse spillerne har vunnet Wimbledon før? To, Nadal og Hewitt. Nadal vant for to år siden, og er, ved siden av Federer, spilleren å se opp for i Wimbledon. (Hm. Tre preposisjoner på rad i forrige setning, lurer på hva norsklærerstanden sier om sånt.) Hewitt vant for åtte år siden, og til tross for tittelen i Halle, kan jeg umulig se for meg at Hewitt vinner Wimbledon.

Djokovic? Virker ute av form. Murray? Kan få hjelp av hjemmepublikum, men jeg tror han må vinne en Grand Slam-tittel et annet sted før han vinner Wimbledon. Roddick? Alltid et spørsmålstegn, tidlig tap i Queen´s. Söderling, Tsonga, Cilic, Berdych? Stor slagstyrke, men beveger seg for dårlig til å kunne vinne, mener jeg, og de er ikke gode nok defensivt.

Og hvem disse plenty others er, skulle jeg likt å vite. Ivo Karlovic? Radek Stepanek?

Jeg vil si det så sterkt: Dersom noen andre enn Nadal eller Federer vinner Wimbledon, er det et lite jordskjelv på ATP-touren. Federer og Nadal har spilt i så mange Grand Slam-finaler at de har en fordel når det nærmer seg slutten av en Grand Slam-turnering.

Det er ytterst sjelden at Wimbledon blir vunnet av underdogs. Boris Beckers triumf i 1985 er ganske enestående i så måte. Det vil ikke være en like stor sensasjon om f.eks Tsonga vinner Wimbledon, men jeg har vanskelig for å se det for meg.

Nei, hvis man skal kåre tidenes åpneste Wimbledon, mener jeg herreklassen i 1992 er en god kandidat. De som var med:
– McEnroe (3 Wimbledon-titler, 33 år men fortsatt farlig)
– Becker (3 Wimbledon-titler, 1 US Open-tittel)
– Edberg (2 Wimbledon-titler, 1 Australian Open-tittel på gras)
– Ivanisevic (semifinalist Wimbledon 1990)
– Sampras (US Open-vinner 1990)
– Courier (kvartfinalist 1991, French Open-vinner 1992, verdensener)
– Cash (vinner 1987)
– Stich (vinner 1991)
– Lendl (finalist 1986-87)
– Agassi (US Open-finalist 1990)

Premieskapet til denne gjengen var mye mer velfylt da Wimbledon-turneringen i 1992 startet, enn dagens premieskap er for spillerne som Bollettieri nevner som kandidater til tittelen i år. Og erfaring teller mye i verdens viktigste tennisturnering. (PS: Agassi tok sin første og eneste Wimbledon-tittel i 1992.)

Vi trenger kanskje ikke så så langt tilbake som 1992 for å finne et åpnere Wimbledon enn i dag: I 2003 hadde Sampras lagt opp, og selv om Hewitt var tittelforsvarer, var det vanskelig å peke ut en klar favoritt.

På damesiden tror jeg Serena eller Venus vinner, slik de pleier. Uansett hvordan formen deres har vært i det siste.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

Legg igjen en kommentar