Myrk lagnad

Hvert år blir det rabalder i forbindelse med en eller flere kamper i French Open på grunn av mørket. Når klokka bikker 21 begynner det å mørkne i Paris, og det er mye mørkere enn man får inntrykk av på tv. Hvorfor klarer ikke arrangørene å lage en definitiv deadline for når spillet skal slutte? Hvorfor skal lysforholdene være en vurderingssak for hver enkelt dommer?

Regn er en uberegnelig og diskutabel faktor. Hvor mye regn kan man tillate uten at spillet skal avbrytes? Grus har den fordelen i forhold til hardcourt og gras, at det går an å spille på grusen selv om det drypper litt. Så her er det vanskelig å lage absolutte regler for hvor mye regn som kan tåles.

Men mørket derimot, det er en forutsigbar faktor. Arrangørene kan bare ta en kikk bakpå avisene for å lese seg til når sola går ned. Eller spørre hvilken som helst pariser. Jeg fikk bakoversveis (i den grad det er mulig med min minimale hårvekst) da jeg leste at Fognini og Monfils spilte til nesten klokka 22 om kvelden. Det er latterlig seint. (Jeg synes å huske at semifinalen mellom Nadal og Federer i 2005 også ble spilt så seint at Federer begynte å klage på lysforholdene. Finner ikke lenke til den kampen, hvis noen gjør det, så legg gjerne inn.)

Hør nå, franske arrangører: Sett en deadline til klokka 21. Ingen tennisballer spilles etter den tid, med mindre dere monterer flomlys på Roland Garros. Da kan ingen spillere klage på mørke forhold, og publikum får tatt metroen hjem og tatt en kjapp dusj før de finner en restaurant for kvelden.

Hvorfor er dette så vanskelig å få til?

Under: Fra avslutningen av kveldsøkten mellom Fognini og Monfils.

[picappgallerysingle id=»8921887″]

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

2 kommentarer

  1. Helt enig i dette. At arrangørene ikke har en klar grense på når kampene skal avsluttes, har skapt unødvendig mye diskusjoner og heft for både spillere, dommere og publikum. De burde hatt lang erfaring i å finne en grense for når de bør avslutte og ikke minst håndtere det på en god måte. Det har de ikke. Begge deler har sviktet.

    Tidspunktene for når kampene stoppes er svært forskjellig. Det er ingen tydelig linje. Chela mot Murray sluttet ved den første antydning til kveld, mens Monfils-kampen fortsatte til det nesten var helt mørkt. Det jeg reagerte mest på i sistnevnte kamp, var at turneringsleder først gikk inn og avbrøt, mens dommer lot det fortsette – sikkert etter press fra publikum og Monfils. Fognini ble irritert og ville ha kampen avbrutt, og brukte unødvendig mye kalorier på dommerens avgjørelse. Dette var svært klønete håntert. Etter mitt skjønn burde turneringsleder skjært inn og bestemt med en gang.

    Jeg får – nesten heldigvis – si at jeg er glad ikke dommerfokuset ble kampavgjørende for Fognini. Jeg skjønner frustrasjonen hans, selv om han overragerte og måtte få poengstraff før han fortsatte. Ironien ville ha det til at Monfils, som ville at kampen skulle fortsette, fikk kramper mot slutten og så vidt berget 5-5…

    Uansett et kaos uten like. Arrangørene bør stramme inn og få klare regler på dette. Forslaget om å ha deadline kl 21 er godt.

  2. I dag holdt Rezai og Petrova på til halv ti igjen. Nok en spennende kamp, og publikum ville ha mer, men nok en gang holdt ikke alle kamper som ble suspendert på like lenge. Så det er absolutt fair å be om fastsatte grenser.

    Forøvrig en feiendes flott i dag, med to spennende, solide tresettere på slutten. Den ene ble avsluttet og den russiske tittelforsvarer røk ut til fordel for landskvinne Kirilenko.

Legg igjen en kommentar