Versailles? Galskap!

Det har vært snakk om å flytte French Open fra dagens anlegg ved Boulogne-skogen til et helt annet sted. Turneringssjef Gilbert Ysern:

We have two options, we can make it bigger or move out. It would be heartbreaking to leave Paris, but we have to consider it.

Blant annet har Versailles og EuroDisney vært oppe som mulige nye steder. For meg er dette et typisk tilfelle av «if it ain´t broken, don´t fix it».

Roger Federer mens han bare var et uutviklet talent. French Open 2000.

Ja, det finnes skjønnhetsfeil ved Roland Garros-anlegget, men de er ikke så alvorlige at det er nødvendig å flytte hele turneringen. Hva er det de vil, presse inn flere folk for å tjene mer penger?

Jeg har sett flere kamper på både centercourten og Suzanne Lenglen-banen, som er de to største. Selv fra øverste rad er utsikten finfin. Centercourten har plass til 15.000 tilskuere, og jeg vet ikke om det er gunstig med flere.

Tennis er tross alt ikke fotball. Banen er mye mindre. Setter du folk altfor langt unna spillet, blir det vanskelig å få med seg alt det som gjør tennis til en god tilskueridrett: Ansiktsuttrykkene, de tvilsomme linjeavgjørelsene og spillernes små ritualer.

Amerikanerne har uttrykket nosebleeds om de øverste setene på et gigantisk idrettsanlegg, et kallenavn som spiller på høyden over bakken. Roland Garros har ingen slike høyder, og takk for det. De kunne godt bygd et tak, slik Wimbledon har gjort.

Dersom det franske tennisforbundet skulle bygd nytt tennisanlegg, tviler jeg på om de hadde bygd en så stilig arena som Court 1 igjen. (Det er den helt runde arenaen, populært kalt Okseringen. Skal du til turneringen, må du prøve å få billetter til den. Jeg så Benneteau-Baghdatis der i 2006, som var en fantastisk opplevelse. Du kommer utrolig tett på spillerne.)

Donal Lynch har en god kommentar om Roland Garros-planene på tennis.com:

This facilities arms race between the Slams is unfortunate. The U.S. Open semis and final now take place in what is essentially a football stadium—many of the people who were present at Serena’s infamous tirade last year couldn’t tell from their seats in the rafters why the match had ended, and had to find out later from TV reports. That would never happen at Roland Garros. The grounds of the French Open may get obnoxiously crowded, but once you do get inside a stadium court—and the truth is, it’s much easier to scalp tickets there than at, say, Wimbledon—you’re almost guaranteed a good view.

Det er fire år siden jeg var der sist. Jeg reiser ikke ned i år, men jeg skal tilbake. Før eller seinere.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

2 kommentarer

 1. Jeg var på museet dere nede like før jul og da var det en stor presentasjon om det planlagte nye anlegget.

  Noe av årsaken til flyttingen var at de ønsket å bygge en helt ny stadion med muligheter for tak. Men denne måtte ligge på utsiden av dagens anlegg – altså en utvidelse – i en park som Paris by visstnok ikke var så keene på å gi fra seg… noe sånt.

  Hvis de ikke fikk til det prosjektet, så truet de med å flytte…

 2. Interessant opplysning.

  Jeg har også trivdes meget godt på anlegget ved Boulogne-skogen den ene gangen jeg har vært der. Den største opplevelsen var likevel på noen av sidebanene, der du kom kloss inntil spillerne og nesten kjente pusten deres. Dent mot Melzer.

  Helt enig i at man må være forsiktig med å bygge tennisarenaer for store og bartte, slik at man ikke får nærhet til spillet. En gigantstadion passer baseball og fotball bedre enn tennis.

  Jeg ser argumentet om et nytt anlegg med tak, men kjøper det ikke. For meg virker det unødvendig og feil bruk av ressurser å lage et nytt anlegg. Fokuser heller på å få en fransk GS-vinner. Det som måtte komme av regn i Paris i slutten av mai får heller gå på kvota utendørsidrett og sjarmerende.

Legg igjen en kommentar