Nadal og damene

Rafael Nadal vant Monte Carlo for sjette år på rad denne helga. 6-0, 6-1 mot Verdasco i finalen er utrolig imponerende, uansett hvor mange ganger Nadal har slått sin landsmann tidligere. Jeg velger å tro at fjorårets tap i French Open var unntaket som bekreftet regelen om at Nadal er planetens soleklart beste på grus. Han kommer til å være det i overskuelig framtid. [polldaddy poll=3076247]

Jeg blir mer overrasket om Nadal IKKE klarer å tangere Borgs seks triumfer i French Open, enn om han klarer det. Nadal har fire så langt, og han er fortsatt ung. (Blir 24 år 3.juni) Holder knærne, kommer Nadal til å toppe Borg. Jeg tror han er ekstra motivert av motgangen det siste året.

Det er fem år siden Nadal slo gjennom med et brak, og fortsatt er ingen i nærheten av å spille jevnt mot ham på grus. Federer har slått Nadal på grus, men fått skikkelig bank flere ganger. Folk snakker om Del Potro og Cilic som interessante utfordrere for Nadal på dekket, men jeg vil se det før jeg tror det. Dette var Nadals første tittel for sesongen.

Samantha Stosur og Francesca Schiavone vant titler på WTA-touren i går. Stosur er australsk og derfor genetisk bestemt til å være best på raske dekker, så det er tøft at hun tok en tittel på grus.

Schiavone slo landskvinne Roberta Vinci i Barcelona-finalen. Italia er inne i en god stim på WTA-touren. Forrige uke vant Flavia Pennetta turneringen i Marbella.

Italia er en av stormaktene i kvinnetennis, med sju spillere i topp 100 for øyeblikket. De eneste de mangler er eneren som kan hevde seg i Grand Slam-turneringene. Italienerne er best på grus. Det er ikke rart. Hver italienske landsby har minst én grusbane, etter det jeg så på sist ferietur dit.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

12 kommentarer

 1. Helt klart imponerende. Visstnok må man tilbake til 1990 for å finne tilsvarende sifre i en Masters-finale.
  Men jeg er ikke enig med deg i at ingen er i nærheten av å spille jevnt med Nadal på grus. Djokovic gjorde det ved to-tre anledninger i mastersturneringene i fjor, men nå er dessverre serberen kraftig ute å kjøre. FO-finalen i 2008 er vel også den eneste gangen Federer har blitt skikkelig overkjørt av Nadal på grus.

  Andre grusspesialister (jmf. Ferrer og Ferrero i Monte Carlo nå nettopp) er ingen match for Nadal. «Teorien» bak Del Potro, Cilic, og forsåvidt Søderling, som utfordrere til Nadal på grus baserer seg vel på hardtslående spillere med en høyde som gjør at de ikke plages av Nadals topspinn. I teorien greit men i praksis må alt klaffe den aktuelle dagen, noe det vel gjorde for Søderling i fjorårets FO.
  Den andre typen spillere jeg mener kan ha sjans mot Nadal på grus er de som er like gode fysisk men er enda mer defensive enn ham. Hvis Nadal må jobbe for å avslutte ballvekslingene kommer feilene også fra den kanten. Murray kunne vært en slik spiller, men i likhet med Djokovic er han helt utafor om dagen. Monfils er en annen, men han er skadet.

  Så jeg er enig med deg at det som kan stoppe Nadal på grus akkurat nå mest sannsynlig er skader. Sånn sett blir det interessant å se om han «står over» Madrid selv om det er en obligatorisk turnering på touren. Antakelig var det deltakelsen hans her som kostet ham en FO-seier i fjor.

 2. @Knut
  Djokovic har spilt noen jevne sett og jevne kamper mot Nadal, men aldri vunnet på grus. Federer har også begynt en del kamper godt mot Nadal på grus, men blitt dårligere utover kampene. De må ha orden på både hodet og kroppen for å ha en sjanse mot Nadal på grus. Alternativt at en av dem sliter ut Nadal før den andre tar seg av ham i neste kamp. Det var vel det som skjedde da Federer vant i Madrid i fjor. Som du nevner var nok Madrid medvirkende til at han tapte FO i fjor.

  Kanskje er det mulig å spille defensivt mot Nadal, og håpe at han bommer i avslutningene. Det krever i så fall et sterkt hode, og vilje til å løpe som en tulling gjennom en lang kamp. Jeg vet ikke om noen som er sterke nok til det på ATP-touren. Særlig ikke i en femsetter. Jeg synes ikke Nadal er spesielt defensiv på grus. Det han er god til, er å komme opp med gode slag i pressede situasjoner. Veldig mange ballvekslinger begynner med Nadal litt bakpå, før han spiser seg inn i duellen og får kontrollen. Det er ikke like enkelt på hardcourt, men på grus funker det for Nadal. Og det gir ham enorm trygghet å vite at overskruen hans gir de aller fleste problemer, og at han derfor ikke trenger å sikte mot linjene.

 3. Det blir kanskje feil å si at Nadal er defensiv på grus. Poenget mitt er at de fleste nettopp ikke velger «å løpe som en tulling gjennom en lang kamp» når de møter Nadal, og dermed spiller mer offensivt enn de ellers ville ha gjort. Og i slike tilfeller virker Nadal helt komfortabel med å løpe frem og tilbake 5 meter bak grunnlinja. Måten Ferrero spilte på mot Nadal, vs. Tsonga i matchen før, er et eksempel. Forsåvidt finalen også, selv om Verdasco alltid spiller offensivt uansett motstander. Finalen var forøvrig noe jevnere enn settsifrene skulle tilsi: 63-35 i antall ballvekslinger i favør Nadal.

  Et annet moment er at Nadal kan ha (en overdreven?) respekt for spillere som har slått ham tidligere. Nalbandian er et tidligere eksempel og jeg tror Del Potro også er en kandidat. Selv om tapene mot Del Potro ikke har vært på grus har de tildels vært stygge, og jeg skulle gjerne likt å vite hva som foregår i hodet på Nadal neste gang de står på hver sin side av nettet.
  Uansett ser jeg mer frem mot neste møte mellom Nadal og Søderling/Del Potro på grus enn Nadal vs. resten av den spanske armadaen. Neste mulighet er finalen i Barcelona denne uka men jeg er redd Søderling ryker ut før han kommer så langt.

 4. @Knut
  Hvem er det du tror kan sende Søderling ut før finalen i Barcelona? Kanskje bør han være redd for både Ferrero og Berdych. Sistnevnte syntes jeg spilte bra nå i Monte Carlo.
  Nå skulle jeg vært underveis til Barcelona, men her sitter jeg askefast med flotte billetter.

 5. @Wenche Pleym
  Berdych har også trukket seg. Ankelskade.
  Jeg tror Søderling trenger litt tid for å spille seg inn på grus. I fjor gikk det ikke spesielt bra før han kom til Paris. Han kan ryke allerede mot Chela i dag. Argentineren kommer rett fra turneringsseier på amerikansk grus i Houston. Uansett tror jeg ikke Søderling kommer forbi Ferrero i semifinalen.
  Synd at turneringen røk for din del, men med Nadal og Berdych ute er den jo ikke helt hva den så ut til å bli.

 6. Imponerende av Nadal i Monte Carlo. Og jeg som trodde han spilte bra i fjor da han bare tapte ett sett i hele turneringen..

  Tror det blir en åpen turnering i Barcelona nå som Nadal er ute. Tipper på Ferrero. Blir spennende å se om Fernando González klarer å komme langt i en turnering igjen. Kanskje det blir et nytt møte med navnebror Verdasco i kvartfinalen? Kunne blitt en morsom kamp.

  Ellers synes jeg de såkalte «grusdyrene» Tommy Robredo og Juan Mónaco har skuffet stort. Sistnevnte ute etter andre kamp i Monte Carlo og nettopp slått ut i første Barcelona-kamp av Gimeno-Traver.

 7. Vel, der røyk mitt tips; Ferrero slått ut av overraskelsesmannen Thiemo De Bakker. Morsomt at han slo tilbake etter å blitt banket 6-0 6-1 av Nadal i første runde i Monte Carlo.

  Virker som Ferrer virkelig har fått opp dampen. Tipper han greit tar seg av Verdasco og går helt til topps.

 8. Ferrer er nok også min favoritt etter kvartfinalene, men morsomt med De Bakker. Tidligere 1.junior i verden i samme årgang som bl.a Del Potro, Cilic og Gulbis – da er det klart man har potensialet for å nå et godt stykke. Tsonga var hans første topp10-skalp, men kanskje enda mer imponerende: i år har han så langt ikke tapt for noen som er ranket lavere enn ham selv.

Legg igjen en kommentar