Merkelig spill straffet med bot

Ukens merkeligste tennisnyhet kommer fra Houston. Der fikk Eduardo Schwank 1000 dollar i bot etter kampen mot Juan Ignacio Chela. Årsak: Innsatsen hans var for dårlig. Det er ikke ofte denne paragrafen i tennisreglene blir tatt i bruk.

Jeg har ikke klart å finne noe om saken på ATPs hjemmeside. I oppsummeringen av spilledagen i Houston er ikke boten nevnt. Men i nyhetsmeldingene er boten på 1000 dollar (lommerusk selv for en middelmådighet som Schwank) begrunnet slik:

Argentinian Eduardo Schwank was slapped with a 1,000 dollar for his peculiar play and odd behaviour.

«Merkelig spill og rar oppførsel». Dersom det er et kriterium for å bøtelegge tennisspillere, burde det vært delt ut bøter i øst og vest. Fabrice Santoro ville fått bøter i hver eneste kamp, så rart som han spilte. Nyhetsmeldingene forteller at Schwank brukte masse stoppballer og lobber mot Chela. Ifølge Schwank selv, skyldtes den rare spillestilen at han hadde vondt i ryggen. Og han ville heller fullføre enn å gi seg. Kampen ble avluttet med en fotfeil fra Schwank.

Jeg lurer på om Schwank kunne blitt bøtelagt dersom han hadde vunnet kampen. I så fall ville en bot betydd at det er forbudt å vinne kamper ved hjelp av stoppballer og lobbing.

Jeg har et todelt forhold til tennisregelen om at spillere som ikke yter sitt beste, kan bøtelegges. Det bør være selvsagt at spillere som opptrer for et publikum som har betalt gode penger for å se på, gjør alt de kan for å vinne. Men la oss si at Schwank snakker sant, og var skadet. Ville publikum hatt mer glede av at han trakk seg fra kampen? Jeg tror ikke det. I stedet fikk de en helt spesiell tenniskamp, hvor Chela ble tatt helt ut av rytmen. Kanskje ikke det de hadde forventet, men som tilskuer tror jeg at jeg hadde likt å se en sånn kamp, som ikke ligner på noen andre.

Et annet argument mot denne botformen, er at det mest av alt er en skuespillerpris. Gode spillere har ingen problemer med å tape en kamp med vilje, og få det til å se ut som de prøver så godt de kan. Agassi skriver om dette i selvbiografien, om hvordan han «la seg» i semifinalen av Australian Open 1996 mot Chang. (Jeg husker ikke helt hvorfor, tror det var noe med at han ville unngå å møte Becker i finalen, siden Agassi følte seg i dårlig form og ikke ville gi Becker gleden av å vinne. Becker slo Chang.) Agassi fikk ingen bot etter kampen mot Chang.

Jo, forresten, Marat Safin fikk også en bot i samme sjanger som Schwank. Safin tapte mot 472-rankede Grant Stafford. Det var for ti år siden, i Australian Open. Fra Sports Illustrated:

In the first round of the Australian Open, he lost to little-known Grant Stafford of South Africa after an effort so desultory that he was docked $2,000 for tanking. (That,» says Safin of the fine, «was bulls—.»)

Finnes det andre sporter som har lignende regler som dette? Jeg kommer ikke på noen.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

4 kommentarer

  1. Davydenko har (ikke overraskende) fått noe lignende. Han slo en vanvittig menge dobbelfeil i en kamp, og fikk bot for ikke å prøve. Lurer på om det var rundt den tiden han ble etterforsket for bettingsvindel, og derfor ble tatt ekstra hardt. Eventuelt var det kanskje det var den kampen som ble etterforsket. Uansett har han ofte hatt problemer med andre serven, så det kan godt hende han var uskyldig.

Legg igjen en kommentar