Medhold for Daily Telegraph i «verdens verste tennisspiller»-saken

Du husker den britiske tennisspilleren som ble kalt «verdens dårligste» og gikk til sak mot Daily Telegraph for den karakteristikken? Nå har britisk høyesterett sagt sitt, og gir avisen medhold. Daily Telegraph var i sin fulle rett til å kalle Dee verdens dårligste tennisproff, merittene hans tatt i betraktning:

Mrs Justice Sharp ruled: «The incontestably true facts are that the Claimant [Robert Dee] did lose 54 matches in a row in straight sets in his first three years on the world ranking ITF / ATP tournaments on the international professional tennis circuit, and that this was the worst ever run.»

She continued that there was «no additional obligation» on the paper to prove that Dee «is objectively the worst professional tennis player in the world, in terms of his playing skills».

That characterisation was «simply a consequence of his unprecedented record of defeats», she stated.

His wins on the Spanish national circuit did «not detract from the fact that he holds the longest record for consecutive defeats based on the offical world ranking system,» she added.

She concluded that there could be «no rational conclusion» other than for the paper’s case to succeed on the basis of justification – that the facts were true.

Au. Det er en ting å bli kalt en elendig tennisspiller i media, men det svir ekstra når rettsvesenet slår fast at avisene hadde all grunn til ordbruken.

Det er i det hele tatt en merkelig sak. Robert Dee visste sannsynligvis at det skal lite til for å bli dømt for injurier i Storbritannia. Da merkelappen «verdens dårligste» kom i april 2008, ble den sitert flere steder. Den ene etter den andre kanalen har gitt etter for Dee sine klager, og på hjemmesiden sin har han en skryteliste over alle som har bedt om unnskyldning, og ikke minst: Han viser fram summene de ulike har betalt for å slippe videre rettsforfølgelse fra ham.

Her snakker vi store penger: Han fikk totalt 40.500 pund, altså ca. 370.000 kroner fra BBC. Hadde jeg bodd i Storbritannia, skulle jeg ønske noen kalte meg verdens dårligste blogger/journalist/far/lukeparkerer/taper, så skulle jeg saksøkt dem og deretter trukket meg tilbake fra arbeidslivet.

Merkelig nok står det ingenting om høyesterettsdommen på nettsiden hans. (Det er litt billig å le av andres skrivefeil, men når det i headeren står «Pofessional UK Tennis Palyer» blir ortografien et herlig apropos til mannens tennisferdigheter.)

Et naturlig spørsmål til Dee blir dette: Hvis ikke han, som har den lengste tapsrekken i profesjonell tennishistorie, er verdens dårligste tennisproff, hvem er det da?

Fjær i hatten til Daily Telegraph, som ikke lot seg skremme. Lurer på hva Guardian, The Sun, BBC og de andre som betalte, tenker nå.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

1 kommentar

  1. Hei Åsmund

    Skal bli spennende å lese dine blogger fremover, lest dine oppdateringer før, og er imponert over dine internasjonale tenniskunnskaper og historier/artikler du skriver!

    Lykke til!

Legg igjen en kommentar