Federer tapte, enden er nær?

Kanskje det er på tide å slutte å bli overrasket over Federers tidlige tap i Masters-turneringene. I går røyk han i tre sett mot Gulbis fra Latvia, i Roma-turneringen. Etter rapportene å dømme var det en skrekkelig kamp, eller rettere sagt avslutning, av Federer.

Federer er over i Sampras-modus nå, hvor bare Grand Slam-turneringene virkelig betyr noe. Ikke dermed sagt at han taper med vilje i disse Masters-turneringene, men det er lettere å snu en femsettskamp enn en tresetter. Jeg er ikke bekymret på Federers vegne før han begynner å tape tidlig i GS-sammenheng også.

Federers tap illustrerer ett av sportens dilemma: Det gjelder å spille mye, men ikke for mye. Nå har Federer vært ute av touren helt siden Miami-turneringen. Nå får han bare én kamp i Roma, før han skal spille Estoril og Madrid, hvis jeg husker rett. I verste fall kan han gå til French Open med tre-fire kamper på grus. Samme hvor talentfull Federer er, så tror jeg det er for lite til å kunne forsvare Paris-tittelen.

[picappgallerysingle id=»8644811″]

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

14 kommentarer

 1. Så kampen mellom Gulbis og Fedrer. Etter første sett var jeg sikker på at Federer ville få en lett seier. Men så var det som om noe skjedde. Gulbis spilte på det jevne, men Federer hadde noen forferdelige misser. Og bedre ble det ikke i tredje sett. Et plaster på såret er at han etter dagens dobbelkamp er videre sammen med sin makker Yves Allegro. Rafa gikk lett videre i dag med 6 -1/ 6- 3 over Kolschreiber. Men, det var ikke en samme intensiteten i spillet som vi så i Monte Carlo. Han trenger nok å spille seg inn litt. Søderling også greitt gjennom uten å imponere. Den som har imponert mest så langt i er Djokovic.

 2. Jeg er heller ikke spesielt bekymret for Federer, men desto mer glad på Gulbis sine vegne. Visstnok var han dritnervøs mot slutten og slo bl.a 4 dobbeltfeil på matchballer før han avgjorde på sin 7ende eller 8ende matchball. Kan dette være seieren som hever ham ytterligere et par hakk?

  For et par år siden mente mange tennissynsere at Gulbis hadde størst potensiale i sin årgang som bl.a inkluderer Del Potro og Cilic. Foreløpig tyder ikke ting på det, men jeg liker sammenlikningen med Del Potro. Etter flere knusende nederlag mot Nadal og Federer slo argentineren den ferske IW-vinneren Nadal i Miami i fjor. Den kampen, sammen med 5-setts tapet i FO-semifinalen mot Federer, betydde nok veldig mye. Han så jo ikke spesielt nervøs ut når han knuste Nadal og etterpå slo Federer i USO.

  Ok, jeg tror ikke Gulbis vinner noen GS i år og har faktisk litt vondt for å tro at han noensinne vil gjøre det. Han har fortsatt mye å jobbe med når det gjelder work-ethics og shot-selection (finnes det noen gode norske ord for dette?), men gårsdagens seier gir i det minste håp. Dessuten er den nye sveisen han überkul.

  Cilic viste vel i går at han har langt igjen før han blir en topp grusspiller. Det virker som om han har for lite toppspinn til å slå de skarpe vinklene man trenger for å spille ut motstanderen på trege underlag, og han mangler guts til å avgjøre på nett når han «nesten» har spilt ut motstanderen fra grunnlinja. Jeg synes typiske hard-courtspillere som Søderling og Tsonga har gjort en mye bedre jobb med å tilpasse spillet sitt til grus.

  Søderling vs. Nadal er en mulig kvartfinale i morgen. Tipper Nadal har ekstremt lyst til å vinne den kampen.

 3. Nadal skal ifølge et intervju i går i en spansk nettavis slite med sår i høyre hånd og har derfor ikke kunnet trene skikkelig de siste dagene. Tipper han tar Hanescu greit likevel. Söderlig – Wawrinka er vel mer åpen, men sistnevnte måtte jo gjennom en maratonmatch mot Berdych i går som sikkert sitter litt i beina.

  Fascinerende at så mange seedede spillere er ute i ene fjerdedelen av trekningen. Bør være strak vei til semifinalen for Ljubicic, dette (med mindre Gulbis fortsetter den fine trenden). I så fall kan jo Nadal få muligheten til revansje for semifinaletapet i Indian Wells.

  Morsomt å tippe litt utfall her: Jeg satser på at Djokovic og Ferrer går til den andre semifinalen og at Nadal slår Djokovic i finalen – igjen.

 4. Gode innlegg. Morsomt at det er litt uforutsigbart i toppen. Jeg lar meg også imponere over Gulbis i denne turneringen. Han har slått bra fra seg, og så lenge han holder den høye førsteserveprosenten vil han fortsatt ta mange game. Gleder meg til fortsettelsen.

  Den jeg synes har kommet best unna med det er Verdasco. Han flyter på bølgen fra Barcelona og vinner stadig kamper med knap margin, uten å imponere voldsomt. Motstanderne har vært minst like mye på høyde med han, men han imponerer med å vippe kampene i sitt favør. Det er en uvurdelig egenskap og kjennetegner en spiller som er i «døtten». Han har blitt god til å vinne de viktige poengene. Det henger gjerne sammen med spisskompetanse. På grus er både den vispende forhanden og serven til de grader det. Jeg tror han blir en farlig mann på Paris-grusen i år.

 5. Så er dagens matcher i Roma over. Hva skal man si? Så ikke så mye av kampen mellom Djokovic og Bellucci, men Nole gjennom med 6-4/6-4. Derimot så jeg kampen mellom Verdasco og Garcia-Lopes, og jeg må si at Verdasco imponerer meg. Tiebrake i andre sett var veldig bra. Så var det matchen mellom Gulbis og Volandri. Går det an å få det mer spennende? Volandri hadde hjemmepublikumet med seg, men til syvende og sist var det Gulbis som trakk det lengste strået i tiebrake i tredje sett. Matchen mellom Tsonga og Giraldo så jeg ikke, men Tsonga ikke uventet trygt gjennom. Derimot så jeg matchen mellom Ferrer og Murray, og David slutter aldri å imponere. Murray ble rene statisten!! At Lubicic greide å brekke ribbein under oppvarming er jo ganske utrolig, men W.O for Feli. Hadde sett frem til kampen mellom Wawrinka og Søderling, men Søderling skuffet stort og var rett og slett dårlig. Glimtet til en og annen gang, men det holdt bare ikke. Så var det kveldskampen mellom Nadal og Hanescu. En meget severdig match. Hanescu spilte slett ikke dårlig, likevel ble han rundtspilt av Nadal. Mange spennende kvartfinaler i morgen. Tør søren ikke spå om utfallet i noen av dem.

 6. Nadal og Hanescu var en glimrende match, og på et utrolig høyt nivå. Svært severdig match. Nadal drev til tider med en annen idrett, selv om Hanescu spilte godt gjennom store deler av kampen. Med Totti og Riise på tribunen – på første rad. Trøya til Riise kunne skimtes på den ene siden når spillerne servet. De hadde etter tv-bildene festlig.

  Totti har som regel vært der hvert år, har jeg lest tidligere (søk på Totti i søkefeltet øverst). Hyggelig at han er tennisinteressert.

  Jeg tror begge fikk en tennismatch de sent glemmer. (Riise uttalte for øvrig i magasinet i Dagbladet i fjor, på spørsmål om hvem han ville invert til middag, at det ville vært Nadal og at han var interessert i prate med han om restutisjon og innstillig til kampene – fritt sitert etter hukommelsen). Beklager digresjonen.

 7. @Marat
  Jeg var på Roma Masters i 2003. Den ene dagen satt jeg og Trond nederst på den øverste seksjonen. Plutselig så vi at masse guttunger sprang fram til rekkverket foran oss i en pause, og pekte ned på VIP-plassene. Noen meter nedenfor oss satt Totti og lagkamerater som jeg ikke husker navnet på. Han hadde solbriller, vannkjemmet hår bakover (Stureplan-sveis), løs joggebukse og uknyttede sko. Mulig at han snudde seg en halv gang bakover mot gjengen som hylte.

  Jeg loggførte dessverre ikke hvilke kamper jeg så i den turneringen, men husker noen: Federer-Mathieu på hovedbanen, blant annet. Der så vi også Philippoussis-Ferrero. Det kuleste øyeblikket i den kampen var de Philippoussis hadde matchball mot seg på egen serve. Han bommet på den første serven. Så ba han om en ny ball, og klinket inn et ess. Her er en rapport fra turneringen. Interessant passasje fra Federer i samme artikkel:

  «A lot of people love my game because I’m so relaxed on the court, and I play with touch. I play spin, slice, I come to the net. I play all over,» Federer said afterwards.

  «But some people don’t understand, it can be a disadvantage. I believe for a player like (Lleyton) Hewitt, who has unbelievable fitness and mental toughness, that’s also a kind of talent, just in another area of their game.

  «I have to work very hard physically to get to where I want to be in the next few years and to fulfil my dream of becoming world number one.»

  Vi så også Gaudio slå Kuerten, og Roddick mot Volandri (tror jeg det var). Dessuten fikk vi med oss Agassis overraskende tap mot David Sanchez.

 8. Marat :
  Gode innlegg. Morsomt at det er litt uforutsigbart i toppen. Jeg lar meg også imponere over Gulbis i denne turneringen. Han har slått bra fra seg, og så lenge han holder den høye førsteserveprosenten vil han fortsatt ta mange game. Gleder meg til fortsettelsen.

  Mot Federer onsdag slo han som sagt 4 dobbeltfeil på matchballer. Mot Volandri i går dro han til med to ess på 4-3 i tiebreaket i 3dje sett. Tydelig at det har litt å si for psyken hvem som står på andre siden av nettet når det drar seg til mot slutten av en kamp.

  Interessant å se om han kan gjøre det bedre mot Lopez i dag enn hva Cilic gjorde. Gulbis og Cilic spiller jo relativt likt. Gulbis har en tøff tresetter i kroppen mens Lopez fikk hvile, men jeg tror Gulbis tåler det da spillestilen hans ikke er så krevende som f.eks Nadals. Uansett er det en helt åpen kamp.

 9. Einar :
  Morsomt å tippe litt utfall her: Jeg satser på at Djokovic og Ferrer går til den andre semifinalen og at Nadal slår Djokovic i finalen – igjen.

  Jeg holder med deg her. Verdasco uttalte etter Barcelona at han skulle ta det «rolig» i Roma og Madrid for å være maks forberedt til FO – hva nå det betyr. Jeg tror i hvertfall ikke at han slår Djokovic 6-2,6-2 som i Monte Carlo. Ferrer bør slå Tsonga greit. Lopez vs. Gulbis er helt åpen, men vinneren får uansett bank av Nadal i semifinalen.

 10. Vedr. sitatet fra Federer

  Åsmund :

  “But some people don’t understand, it can be a disadvantage. I believe for a player like (Lleyton) Hewitt, who has unbelievable fitness and mental toughness, that’s also a kind of talent, just in another area of their game.

  Artig å lese 7 år etterpå. Det viste seg jo at egenskapene «unbelievable fitness and mental toughness» var noe Federer hadde mer av enn alle andre, inkludert Hewitt.

 11. Så ble ikke semifinalene helspanske, bare nesten. Feliciano Lopez måtte bite i gresset for Ernests Gulbis. I morgen (lørdag) møter han Nadal. Blir nok en tøff match. Hvem som går til semi av Ferrer og Verdasco er veldig åpent. Ser ut som om de begge er i god form. Så jeg setter ikke penger på noen.

  Hva skal man si om dagens kamper? Ferrer vant lett over Tsonga. Noe annet var vel heller ikke ventet. Djokovic og Verdasco ble en thriller der Verdasco nok en gang trakk det lengste strået i en jevn match. Selv om jeg er en svoren Rafafan ser jeg at resultatet fra matchen mellom Wawrinka og Nadal ikke yter Wawrinka full rettferdighet. Wawrinka spilte utrolig godt, spesielt i første sett. Men sånn er det vel for de som er «i flyten». Spennende semifinaler i morgen uansett.

 12. Tilbaketråkk: Tennisen
 13. Tilbaketråkk: Tennisen

Legg igjen en kommentar