Ivan var ikke ferdig

Jeg så ingen av herrekampene fra Indian Wells, dessverre (har ikke riktige kanaler). Det er ikke lenge siden jeg og andre avskrev Ivan Ljubicic som tennisspiller. Det er lenge siden han har gjort noe minneverdig på tennisbanen, men så vinner han altså Indian Wells. Sterkt!

Ljubicic slo nummer 2, 3 og 7 på veien til tittelen. Han spilte fire tie-breaks i turneringen, og vant alle. I finalen vant han to stykker mot Roddick, og slo 20 ess på det langsomme hardcourt-dekket.

For 1-2 år siden var det populært å snakke om en lagdeling på ATP-touren, hvor de fire-fem på toppen hadde rykket fra resten av feltet. Jeg vet ikke om den teorien holder mål lenger. Federer er på sitt beste bare i Grand Slam-turneringene, Nadal er ennå ikke tilbake i gammelt slag, Djokovic er variabel og det samme er Murray. Del Potro er mye skadet, og har trukket seg fra Miami Masters. Davydenko var i slag i fjor høst, men er også skadet.

For øyeblikket er Federers Grand Slam-titler den stabile faktoren på ATP-touren. Alt annet er ganske kaotisk. De fem siste Masters-turneringene (altså siden i fjor sommer) har hatt fem ulike vinnere: Murray, Federer, Davydenko, Djokovic og nå altså Ljubicic.

YouTube her.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

7 kommentarer

 1. Streaming på nett må til for å få sett Masters etter at SportN ble lagt ned. Om ikke annet virker Ljubicic som en ekstremt sympatisk fyr, og derfor hyggelig at han endelig fikk vinne en masterstittel.

  Angående topp 5 kan det fort bli utskiftninger der. Søderling er definitivt i form og har få poeng å forsvare frem til FO. En som har enda mindre poeng å forsvare er Cilic, men han røk ut av første runde i IW uten at jeg helt har fått med meg hvorfor.

  Djokovic, og ikke minst Nadal, har mange poeng å forsvare fremover og er i «faresonen». Førstnevnte må skjerpe seg og sistnevnte må holde seg skadefri.

 2. Overraskende men hyggelig at Ivan Ljubicic gikk til topps denne gangen. Kjekt med litt variasjon i toppen.

  Angående topp 5 så kan det vel bli rokeringer etter hvert, men sannsynligvis ikke etter kommende turnering i Miami. Del Potro som innehar femteplassen nå, og som ikke er med i årets turnering, har 360 poeng å forsvare fra fjorårets semifinale. Likevel skal det vel litt til at Søderling på sjuendeplass, og som bare har 25 poeng å forsvare fra fjoråret, kan ta igjen Del Potro selv om Søderling skulle vinne. Ellers har Djokovic og Murray henholdsvis 600 og 1000 poeng å forsvare etter at de var i finalen i fjor. Roddick og Nadal røk ut i kvarten og har således «bare» 180 poeng å forsvare, mens Federer var i semien og må forsvare 360 poeng.

  Cilic, som nå er på niendeplassen bak Roddick, har 2935 poeng og har 45 poeng å forsvare fra i fjor da han måtte kaste inn håndkleet etter tap for Ferrer i tredje runde. Det er likevel godt tusenpoeng opp til Roddick på åttendeplass. Cilic spilte et forferdelig andre sett i IW og tapte 7-6/6-0 for Garcia-Lopez.

 3. Ut fra det jeg så av denne turneringen, var det nokså variabel kvalitet på tennisen. Ljubicic var i gammelt servemodus, men det var likevel mye rart fra grunnlinjen og derfor spesielt at han vant hele turneringen. Jeg tror ikke Ljubicic gjentar den bedriften flere ganger i sesongen.

  Enig at det er litt kaotisk nå, men det skyldes særlig at mange er skadet eller helseplaget. Tror vi får se utover sommeren at det fremdeles kommer til å handle mye om Federer, Djokovic, Murray og Nadal.

 4. Enig i det. Godt skrevet.

  Dette var moro for Ljubicic! Unner han dette. Han kom inn i en god «transe» og vant tittelen, noe jeg overhodet ikke hadde sett for meg. På sitt beste er han imidlertid en farlig mann. Problemet de siste årene har vel vært nettopp det – han har sjelden spilt på sitt maksnivå over tid.

  Hyggelig å se han få et trofe. Jeg fulgte ikke veldig godt med på tennis før omtrent fire år siden, omtrent da han gikk inn i en mer anonym periode, men er dette hans første ATP-tittel?

 5. Det var såpass, ja. Ser i ettertid at jeg burde ha husket bedre enn dette! Noen spillere har lett for å gå litt mer i glemselen enn andre, og Ljubicic har aldri vært en spiller som har fått meg til å lene meg framover i stolen. Det skal jeg innrømme. Likevel tar jeg stor selvkritikk!

 6. Jeg merket meg Ljubicic i fjorårets Indian Wells-kvartfinale mot Murray. Ljubicic lå en stund an til å vinne den kampen, men hadde marginene mot seg. Blant annet et skandaløst tilfelle hvor Hawk Eye helt åpenbart viste et annet slag enn det som nettopp hadde vært – og dommeren unnlot å overstyre feilen. Eller kanskje man ikke kan overstyre Hawk Eye uansett? I alle fall gikk noe av piffen ut av Ljubicic, og Murray kom inn i kampen igjen og vant i to jevne sett. Men den moralske vinneren var Ljubicic. Fint han fikk oppreisning med å vinne hele turneringen i år.

Legg igjen en kommentar