Indian Wells – størst av de nest største, og et evig navnekaos

Indian Wells er den største hardcourt-turneringen utenom US Open. Det er årets første Masters-turnering. Jeg vil påstå at en av sportens vanskeligste kombinasjoner er å vinne Indian Wells og Miami, som spilles like etter.

Indian Wells og Miami ligger likevel som to øde øyer i sesongen. De leder ikke opp mot noen Grand Slam-turnering, men er mer en pekepinn på hvem som er verdens beste hardcourtere for øyeblikket.

Det er nærliggende å svare Roger Federer og Serena Williams på det spørsmålet. Federer vant som kjent Australian Open for halvannen måned siden. Men han vinner ikke så mange hardcourt-Masters lenger. Selv om han har vunnet tre ganger før, tviler jeg på om Federer vinner i år. Han mangler et siste gir i disse turneringene på dette stadiet i karrieren. Og kanskje litt motivasjon, selv om det er Masters-turnering. Det blir interessant å se hvordan Federer er i form etter sykdommen.

Serena Williams er den soleklart beste damespilleren, men hun fortsetter sin årelange boikott av Indian Wells-turneringen. Justine Henin tapte ved første anledning i årets turnering, så det hele ser temmelig åpent ut. Jeg holder en liten knapp på Dementieva, som har spilt godt i år.

En annen ting: Turneringen heter nå BNP Paribas Open. Jeg forbinder BNP Paribas med Frankrike, etter mange timer med reklame i French Open («BNP Paribas. The bank for a changing world.», som stemmen sier.) Og som jeg trodde: Det er en fransk bank. Det forrige navnet var heller ikke så presist: Pacific Life Open, all den tid Indian Wells ligger midt i den kaliforniske ørkenen, ca 25 mil fra Stillehavet.

Denne navneforvirringen er bare toppen av isfjellet, kan Wikipedia fortelle:

The men’s tournament was previously called the American Airlines Tennis Games (1974–1978), the Congoleum Classic (1979–1980, 1982–1984), the Grand Marnier/ATP Tennis Games (1981), the Pilot Pen Classic (1985–1987), the Newsweek Champions Cup (1988–1999), the Tennis Masters Series Indian Wells (2000–2001),[3] and the Pacific Life Open (2002-2008).

The women’s tournament was previously called the Virginia Slims of Indian Wells (1989–1990); the Virginia Slims of Palm Springs (1991); the Matrix Essentials Evert Cup (1992–1993); the Evert Cup (1994, 1999), or the State Farm Evert Cup (1995–1998) in honor of Chris Evert; the Tennis Masters Series (2000–2001); and, the Pacific Life Open (2002-2008).

Heldigvis blir turneringen bare omtalt som Indian Wells i media, for ikke å forvirre leserne. Det virker som bare Grand Slam-turneringene er store nok til å unngå at en sponsor kan kjøpe opp navnet. Kall meg gammeldags, men når en turnering heter BNP Paribas Open, forventer jeg at den spilles i Frankrike. Sett at Microsoft Open hadde vært en tennisturnering, da hadde jeg forventet at den ble spilt i USA, og ikke i München. For å ta et tenkt eksempel. Men mot globaliseringen er vi som kjent sjanseløse.

Verden er i ferd med å glemme jordskjelvkatastrofen på Haiti i januar. De beste tennisspillerne sørget for å holde oppmerksomheten levende da de hadde en ny Hit for Haiti-økt i Indian Wells. Som jokke påpeker i kommentaren under, ble det en merkelig seanse, med dårlig stemning mellom Agassi og Sampras.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

10 kommentarer

  1. En smule pinlig å se på. Det er alltid litt klamt når idrettsfolk, politikere eller andre prøver å være komikere. Det veldig små sjanser for at man er gudbenådet innen både tennis og komikk. Selv om Roddick og Björkman har sine øyeblikk.

  2. …og er vel ikke så rart at de største turneringene har tittelsponsor og at de endres ganske ofte. Heller ikke rart at sponsoren ikke er fra samme land som arrangøren, det er faktisk helt vanlig

  3. Monfils og Cilic røyk ut i første kamp, sistnevne endog etter to sett og med «bagel» på veien i siste. Skuffende. Hvis hypotesen din stemmer, så blir det en elendig sesong på Cilic.

    1. Dette var visst vanskelig. Det jeg mener, er dette: Hvis man rangerer de amerikanske hardcourt-turneringene etter viktighet, fra viktigst til minst viktig, kommer US Open på topp. På andre plass kommer Indian Wells.

Legg igjen en kommentar