Amerikanernes håp

Ryan Harrison er bare 17 år, men allerede ranket 280 i verden. Han er 183 cm høy og kommer fra Texas. Det ser ikke ut som Donald Young kommer til å føre den stolte amerikanske tennisarven videre, så kanskje Harrison er mannen? Eller, for øyeblikket, gutten?Harrison spilte to tette sett mot Gulbis i Delray Beach nylig (4-6, 5-7). Gulbis vant senere den turneringen.

Forresten, kanskje er det for tidlig å avskrive Donald Young. Han er 20 år, og ranket 144 i verden. Young kan fortsatt få en grei karriere, men Harrison virker enda mer lovende akkurat nå. Jeg regner med at han kommer til å legge på seg en del muskler de neste årene.

Harrison vant en ATP-kamp som 15-åring, noe som ikke er dagligdags. Nadal og Gasquet klarte det også, og det ble jo OK spillere av dem etter hvert. Blir spennende å se Harrison i aksjon på tv utover våren. Harrison begynte å spille tennis som toåring. Det er sånne ting som krasjer med norsk idrettsmentalitet, og en forklaring på hvorfor vi ikke er i nærheten av tenniseliten.

Apropos unge talenter, jeg husker godt første gang jeg så denne fyren første gang.

Av Åsmund Ådnøy

Skriver tennisbloggen. Bor i Stavanger. Tennisspiller med præriestore rom for forbedring.

5 kommentarer

 1. Alltid morsomt med unge lovende spillere. Harrison er i samme årgang som Bernard Tomic og svenskenes verdensener Daniel Berta. Såvidt jeg vet har ingen av de tre møtt hverandre i en offisiell kamp. Det siste året har Harrison droppet junior-touren til fordel for future- og challenger-turneringer – med blandede resultater. Tomic har spilt litt her og der, mens Berta stort sett har konsentrert seg om junior-touren. Så langt har vel Tomic imponert mest med 5-setteren mot Cilic i AO som et høydepunkt.

  Jeg vil langt på vei avskrive Donald Young som en fremtidig toppspiller. Det er kanskje urettferdig å sammenlikne hans resultater med Nadals ved samme alder, men ta f.eks Federer. Han er tennismessig en «late bloomer», og som 20-åring var han nr.13 i verden og hadde bl.a slått Sampras i Wimbledon. Young derimot er nr.144 i verden – for to år siden var han 73….

 2. En liten oppdatering på Harrison:
  Han fikk wild-card både til Indian Wells og Miami. I førstnevnte slo han nr.77 i verden, Taylor Dent, 6-3/6-4 i første runde før han tapte 2-6/6-7 for Ljubicic kampen etter. Et hederlig resultat spesielt siden Ljubicic vant hele greia og mente han aldri har spilt bedre.

  Men så kom nedturen:
  Etter førsterunde tap mot en ukjent columbianer i en challenger ble Harrison i går slått 2-6/2-6 av Michael Llodra. Franskmannen er selvsagt en bra spiller, men han vinner stort sett bare singlekamper innendørs i Frankrike.
  Og for å være brutal: da Nadal var på samme alder slo han Federer 6-3/6-3 i Miami. Det er hardt å være tenåring ….

  Harrison har selvsagt god tid med tanke på å bli en toppspiller, men om ikke så lenge vil han slutte å få wild cards til større turneringer – spesielt utenfor USA. Ett år eldre Grigor Dimitrov er på sett og vis der. Han bedriver tiden med å bli slått ut tidlig i future- og challenger-turneringer mens rankingen hans synker.

 3. @Knut
  Takk for den! Det er nok en blandet fornøyelse å bli stemplet som tennisens kommende storspiller. For hver ungdomsstjerne som slår gjennom (Edberg, Agassi, Federer, Nadal), finnes det veldig mange som ikke gjør det.

Legg igjen en kommentar