Federer lekte med Tsonga

Tennis på tv:
Roger Federer – Jo-Wilfried Tsonga 6-2, 6-3, 6-2
Semifinale, Australian Open

Australian OpenSom stor Federer-fan er jeg temmelig nervøs hver gang jeg ser Federer spille, uansett motstander og turnering. Men før dagens kamp mot Tsonga var jeg rolig som aldri før. Jeg klarte ikke å se for meg hvordan Tsonga skulle true Federer, dersom Federer spilte en grei kamp. Jeg fikk rett.

Federer hadde litt rusk i sitt første servegame, og Tsonga tok sitt første blankt. Så holdt Federer enkelt til 2-1, før han brøt til 3-1, og da var det takk og farvel til Tsonga i denne kampen.

Jeg lurer på hvilken taktikk Tsonga hadde lagt opp på forhånd. Hadde han noen i det hele tatt? Tsongas store styrke er at han slår hardt. Og han har publikum i ryggen. Mats Wilander var sjokkert over at han ikke utnyttet noe av dette i kampen mot Federer. Tsonga prøvde aldri å fyre opp publikum. I stedet for å satse litt ekstra i grunnslagene, ble han helt satt ut av Federers mange temposkifter i ballvekslingene, han spilte stoppballer og klarte aldri å gjøre livet vanskelig for Federer. Tsonga slo ut med armene når han bommet, og hadde ikke det fighterfjeset som han har i sine beste kamper. Kunne han ikke i det minste knust en racket? Et eller annet for å prøve å dra seg opp etter håret?

Viktig statistikk: Federer hadde ingen breakballer mot seg, og satte 64 prosent førsteserver.

Jeg tror han må ha like høy serveprosent i finalen mot Murray, som jeg tror har en fair sjanse til å ta sin første Grand Slam-tittel. Federer har masse rutine i Grand Slam-finaler, mens dette er Murrays andre. Sist gang de møttes i en Grand Slam-finale, US Open 2008, ble Murray for passiv, og Federer fikk styre som han ville. Jeg er spent på hvordan Murray kommer til å gå ut denne gangen. Han liker best å reagere på motstanderens spill og tilpasse seg etter det. Men samtidig er det denne innstillingen som gjør at han ofte taper når det nærmer seg slutten i GS-sammenheng. Murray er en smart fyr, og jeg tror han har lært.

Finalespådom: Murray i fem sett.

3 kommentarer

  1. Egentlig ble det en litt kjedelig match. Federer var altfor overlegen. Hadde ventet at Tsonga skulle yte litt mer motstand. Finalen blir spennende. Slik Andy Murray spiller nå minner han ikke så lite om Rafa slik han spilte da han vant AO i fjor. Dermed kan det bli en spennende og morsom finale med mye god tennis. Og for tennisens del håper jeg Murray vinner. Ikke bra at Fed er altfor suveren. Så håper jeg Rafa snart er tilbake. Tennisen blir kjedelig uten han på tablået. Spanske aviser skrev i går at han trolig blir ute en måned og vil miste både Rotterdam og Davis Cup.

  2. Kan godt være at du har rett i at Federer vinner. Kanskje blir det fire sett, og kanskje også bare tre, om han spiller som han gjorde i dag mot Tsonga (utklassing). Likevel mener jeg at det ikke er greitt for tennisen. Blir veldig kjedelig når samme mannen vinner alt. Derfor var det bra at Del Potro vant i US-Open, og at Davydenko vant i London (var der – det var helt magisk). Derfor blir det bra om Andy Murray vinner søndag. Og så håper jeg Henin vinner i morgen, selv om jeg innerst inne tror Serena blir for sterk.

Legg igjen en kommentar