En ukarismatisk kroat

Tennis på tv:
Marin Cilic – Bernard Tomic 6-7, 6-3, 4-6, 6-2, 6-4
2.runde, Australian Open

Australian OpenMarin Cilic klatrer jevnt oppover ATP-rankingen. Han vinner turneringer av og til, og har slått mange av de beste spillerne. I fjor slo han ut Murray av US Open, før han tapte mot Del Potro.

Cilic har gode forutsetninger som tennisspiller, han er høy og virker som å ha et godt hode, og en solid trener i Bob Brett. Likevel klarer jeg ikke å bli særlig entusiastisk over Cilic når jeg ser ham spille. Det er noe blodfattig over Cilic.

Ta for eksempel serven hans. Hvorfor har ikke en så lang mann som Cilic (198 cm) en bombe av en førsteserve? En skikkelig flat kanon som setter skrekken i motspillerne? I dag hadde han 25 ess, men det er ikke så mye mot 289-rankede Tomic. Cilic sin vanligste førsteserve er en kick-serve med mye knebøy og oppkast tilsynelatende rett over hodet, og til tross for at han ikke går for monsterserver på førsteserven, fikk han bare inn 46 prosent i dag. Tomic returnerte dem meget godt.

Hvor vanskelig kan det være å forbedre førsteserven for Cilic? Landsmann Goran Ivanisevic er bare en telefonsamtale unna, og ess-maskinen Ivo Karlovic kan vel også gi et tips eller to.

Cilic har stort vingespenn, noe som gir gode forusetninger for å rappe til ballen alvorlig hardt. Mot Tomic gjorde han sjelden det. Forehanden hans er mindre overskrudd enn Nadals, og er ikke like drepende flat som f.eks Del Potros. Den er et sted midt i mellom, og var ikke særlig effektiv mot Tomic.

Tomic er også høy (193 cm), men ingen typisk kraftspiller av den grunn. Det tok litt tid før jeg husket hvem han minner meg om: Gilles Simon. Tomic ga Cilic en skikkelig fruktsalat av ulike tennisslag i dag: Løse baller, underskru, skarpt vinklede backhander, noen nettangrep, kontrollerte forehander ut av banen i stedet for kraftvarianter – veldig gøy å se på, og sikkert hekkans frustrerende for Cilic.

Jeg kom inn på slutten av første sett, i tie-breaket. Det var tett helt til slutten, og det var Tomic som hadde mest tålmodighet. Cilic ble i store deler av kampen med på Tomic sitt opplegg, og ble stående og slå ganske safe grunnslag. Tomic er junior og 289 i verden, Cilic er en mann og ranket 14 i turneringen. Jeg lurte på når Cilic skulle begynne å kjøre Tomic rundt på banen, for det skal være en stor forskjell mellom dem. Cilic hadde flyt i perioder, men så ikke ut som en tittelkandidat.

Tomic kommer til å bli bedre og bedre i årene som kommer. Også han kan få mer ut av serven sin. Det mest fascinerende med Tomic er at han til tider så ut til å rusle rundt på banen i duellene, ser nesten nonsjalant ut. Og slagene hans er utrolig økonomiske, i kontrast til Cilics omstendelige serve og forehand.

Cilic slo Wawrinka i finalen i Chennai rett før Australian Open. Nå møter han Wawrinka igjen, i neste runde. Wawrinka hadde en kort tresetter i dag, og basert på dagens Cilic-kamp tror jeg Wawrinka får sin revansje.

[picapp align=»center» wrap=»false» link=»term=tomic&iid=7599437″ src=»c/a/d/3/2010_Australian_Open_9c5e.jpg?adImageId=9332217&imageId=7599437″ width=»500″ height=»332″ /]

5 kommentarer

 1. Det var moro å se Tomic, for min del for første gang. Imponerende av en urutinert 17-åring å holde så god stand mot Cilic. Tomic hadde sågar breakball på 4-3, og kunne servet kampen hjem hadde han utnyttet den muligheten bedre. Han hadde en usedvanlig ro over spillet for å være så ung. Når jeg så han tenkte jeg umiddelbart at det ikke er rart at han har vunnet mye i juniorklassen. For hans motstandere på den alderen måtte han være skikkelig irriterende å spille mot. Sikker, avslappet og overraskende og nesten ergelig god rekkevidde. Mot de beste på touren holder det kanskje ikke i dag, men i juniorklassen i massevis. Helt enig at han til tider så litt nonsjalant ut, men det er noe over det jeg liker. Backhanden hans minte meg også om Murray sin, og han har litt av den samme «dyttinga» på slagene.

  Ellers må jeg si meg litt skuffa over at Cilic ikke dominerte denne matchen mer. I begge gamene han tapte spilte han etter min mening altfor mye på Tomics premisser. Det virker som Cilic normalt ikke er veldig glad i å styre matcher, men er bedre som kontringsspiller, hvilket ga han dårlige forhold i dag. For øvrig virker forehanden hans litt ineffektiv og «jålete» med den lange svingen, og jeg kan ikke skjønne annet enn at han må få større problemer på baller som kommer rask. Hva du «gjør» av rare bevegelser før du treffer ballen har vel ingenting noe å si, så lenge treffet er foran kroppen og med god timing. Virker som han bruker mye krefter både i serven og på forehanden sammenlignet med Tomic og for eksempel andre spillere som Del Potro og Blake – som også utvilsomt har flatere slag! Det var nok en grunn til at Cilic hadde litt problemer med å «knekke» Tomic, sammen med at Tomic pøste på med lavstsprettende og gravende slicer mot høye Cilic, som er treig ut til sidene.

  Dog jeg savnet mer trøkk fra Tomic i de to siste gamene, men han var nok dødssliten etter at det gikk mot hans første femsetter.

  I alle fall blir Tomic virkelig spennende å følge videre!

  Hvordan er forholdet mellom han og Hewitt nå, forresten? Rett etter jeg så matchen måtte jeg jo selvfølgelig søke på navnet hans her, for å se på tidligere artikler. Siste sak handlet om at agenten hans hadde sagt til Hewitt at han «ikke var god nok» for å trene med Tomic under fjorårets Wimbeldoen, noe som hadde skapt en klinsj mellom de to. Håper for all del at de nå drar i samme retning.

 2. Det var en veldig morsom kamp, som Tomic hadde vunnet med en bedre serve. Når man tenker på f.eks Nadals serve som 18-åring kontra i dag, er det klart det skal være mulig for Tomic å forbedre sin betraktelig.

  Det som imponerte meg mest var roen Tomic viste, samt variasjonen: flatt, overskru, underskru og han spilte mye rakt for ikke å låse seg opp i cross-dueller mot en motstander med mer trøkk i grunnslagene. Med god bevegelighet ble han heller ikke straffet for å bryte cross-mønsteret. Teamet hans hadde i tillegg gjort hjemmeleksa, så 198 høye Cilic måtte slå flertallet av ballene med god svikt i knærne.

  Samtidig mener jeg at kampen ble såpass jevn på grunn av Cilics feighet. Han liker helst å spille ut motstanderen fra grunnlinjen, men dekket i Melbourne er tregt nok til at Tomic såvidt klarte å løpe opp mange av ballene. Jeg tror Cilic ville vunnet enklere om han hadde kommet mer på nett i ballvekslinger han styrer. Kampstatistikken viste at han var på nett tilsammen 28 ganger i løpet av 5 sett. Til sammenlikning var Blake 66 ganger fremme i sin kamp.
  Den samme statistikken viser også at Cilics hardeste serve ble målt til 240km/h, så han kan nok dra til om han vil.

  Ellers var det tydelig at det slaget begge manglet var en stabil down-the-line backhand ala Djokovic eller Safin. Den ville vunnet mange poeng i dag. Tomic plukket den riktignok frem noen ganger, men han stolte antekelig ikke nok på den til å bruke den mer konsekvent.

  Jeg er helt enig i at man skal være spesielt interessert for å bli fan av Cilic. Selv om jeg har tippet ham som finalist satt jeg og heiet på Tomic.

  Jeg vet ikke noe mer om forholdet hans til Hewitt, men jeg har sett at australske tennisfans er noe ambivalente i forhold til Tomic. Bl.a har flere ønsket at han tapte dagens kamp kun for at han, og spesielt faren hans, skulle få jekket seg ned litt. Riktignok ble det tap, men neppe av en art som er egnet til å jekke dem ned.

 3. Jeg syntes dere er litt hard i deres kritikk av Cilic, mine tanker går først og fremst til kampen mot Andy Murray i USO hvor Cilic druste vinnere fra begge sidene og hvor serven kicket veldig høyt – kampen i går er ikke representativ i forhold til det jeg har sett av Cilic den siste tiden.

  Han forsvarte tittelen sin i Chennai også – har Djokovic forsvart en tittel noensinne?

  Jeg tror han har godt av å legge på seg litt mer muskler a la Del Potro – så kommer han til å bli en verdig topp 8-spiller.

  1. Kampen hans mot Murray i USO09, som jo er den han er mest «kjent» for, er et eksempel på nettopp det motsatte av hva Marat skrev, nemlig at Cilic trives med å styre kamper fra grunnlinja.
   Det jeg kritiserte ham for var at han ikke våget seg mer frem for å avgjøre ballvekslinger der han hadde Tomic på hælene. F.eks ville Tsonga og tildels også Søderling, som begge er litt av samme spillertyper som Cilic, etter min mening gitt Tomic enda større problemer enn hva Cilic gjorde i går fordi de søker mer fremover i banen.

   I motsetning til Åsmund tror jeg Cilic slår Wawrinka og har gode muligheter på Del Potro i 4.runde. Og topp 8-10 innen Wimbledon er absolutt innen rekkevidde.

   Nattens match: Isner vs. Monfils
   Tipper Isner i 4.

Legg igjen en kommentar