Den ukjente finalist

Om få timer kommer trekningen for Australian Open, og vi kommer alle (vel, den harde kjernen av tennisfans, i det minste) til å finstudere oppsettet for å spå finalister og vinnere.

I så fall er det viktig å huske dette: Det kommer ofte en dark horse i Australian Open. Noen ganger på damesiden (f.eks Amelie Mauresmo i 1999), og enda oftere på herresiden. I farten kommer jeg på disse overraskende finalistene de siste 15 årene:

1997: Carlos Moya. Var ganske ukjent da han møtte Sampras i finalen, mer merittert siden.
1999: Thomas Enqvist. Hans første og eneste GS-finale.
2001: Arnaud Clement. Karrierens høydepunkt for den lille mannen med solbrillene.
2002: Thomas Johansson. Stødig svenske som la opp i fjor, ingen andre GS-finaler i karrieren.
2003: Rainar Schüttler. Hvor ble det av deg?
2006: Marcos Baghdatis. Noen gode turneringer etter dette gjennombruddet, hvor han skremte Federer skikkelig i finalen.
2007: Fernando Gonzalez. Den variable chilenerens beste turnering.
2008: Jo-Wilfried Tsonga. Finalist etter blant annet å ha utspilt Nadal i semifinalen.

Av disse var det bare Johansson som vant finalen, i fire sett over Safin. Det var med andre ord et unntak fra regelen da Nadal slo Federer (nummer 1 og 2 på rankingen) i fjorårets finale. Skal vi tro statistikken, kommer en av forhåndsfavorittene til å vinne turneringen, over en spiller som ingen ser for seg i finalen.

Noen forslag til hvem det blir i år?

7 kommentarer

 1. Cilic er en å se opp for i år. Verdasco, fjorårets dark horse, er heller ikke borte. Sistnevnte spiller finale mot Tsonga i en oppvisningsturnering i morgen. Må nesten lese kommentarer derfra før jeg sender tips.

 2. Personlig venter jeg bare på at Jeremy Chardy endelig skal slå igjennom. Han har et veldig potensial, men har mye å hente i slagvalg og retur foreløpig. Hadde vært gøy med en god AO-prestasjon fra ham.

  Tipper Haas kan overraske, skjønt heller ikke Haas er i Schüttler-klassen. Og Monfils kan når som helst slå til for fullt i en slam.

 3. Jeg for min del venter på John Isner’s virkelige store gjennombrudd. Forøvrig tok han sin første ATP-tittel nettopp, så kanskje dette blir året for ham. Kan ligge an til å bli et overraskende element i år. Slagferdigheter har han så absolutt. Som server er han en av de råeste og farligste på hele touren.

 4. Eller for å grave virkelig dypt: Bernard Tomic. Se http://asadnoy.wordpress.com/2009/09/17/darlige-mates/
  I går slo han Djokovic i en oppvisningskamp.

  Han kom til 2.runde i fjor som 16-åring. Problemet i år er at han støter på Cilic i 2.runde, men deretter ser det mer overkommelig ut. Bet365 har ikke en gang odds på at han når semifinalen…

  Ikke siden Nadal i FO-06 har en tenåring vært i GS-finale. Og sist en 17-åring var der er vel Chang i 89. Sånn sett man kan si at Tomic har oddsen mot seg, men jeg tror han kan bli den neste tenåring i en GS-finale. Dimitrov røk ut i kvalifiseringen, og det har stilnet rundt ham det siste året.

 5. Jeg holder også en knapp på Cilic og Isner.

  Ellers venter jeg på at Wawrinka skal ta det ekstra steget, men det blir nok heller i en Masters 1000 på grus. Om det blir, da..

Legg igjen en kommentar