Nadal har en MYE bedre forehand enn Federer

Tennis-x.com har kåret de ti beste slagene på ATP-touren de siste ti årene.

Dette er kriteriene de dømmer etter:

The way I determined the list was based on how incredible, effective, and absolutely lethal these shots were. The way I ranked the strokes was based on how far the stroke was able to carry the player.

Det forklarer at Sampras sin serve, kanskje tennishistoriens beste våpen, bare havner på femte plass, bak Roddicks serve. Sampras spilte bare i tre år av dette tiåret, mens Roddick har vært med oss i nesten hele. Jeg kjøper ikke helt premisset, men okei.

På toppen av lista ligger Roger Federers forehand. Jeg er en stor Federer-fan, men det er nonsens å sette Federers forehand over Nadals.

Slagene er helt forskjellige. Federer kan utrette mye magi med sin forehand. Det samme kan Nadal. Federer har et klassisk grep, mens Nadal har et ekstremt forehandgrep. Det som setter Nadals forehand i en særklasse, er stabiliteten. Federers forehand kan i lange perioder gå åt skogen. Nadal kan i kamper slå forehanden litt kort, men du ser sjelden Nadal fullstendig miste touchen på forehandsiden. Som regel er han der og maler motspillerne i senk med slaget. Ikke alltid spektakulært, men veldig effektivt.

Nadals forehand skaper mer problemer for motstanderen enn Federers gjør. Det henger litt sammen med at spanjolen spiller med venstre hånd, men det er mange andre keivhendte spillere som ikke er i nærheten av Nadals kvaliteter.

Ja da, Federer har en «penere» teknikk, og Nadals forehand skylder en stor takk til moderne racket-teknologi og strenger som gir enorm spinn. Men det deles ikke ut stilpoeng i tennis. Her lader Nadal kanonen:

[picapp align=»center» wrap=»false» link=»term=nadal+forehand&iid=6097519″ src=»9/c/2/c/Western__Southern_909d.jpg?adImageId=8584178&imageId=6097519″ width=»500″ height=»365″ /]

6 kommentarer

 1. Godt skrevet om disse to forehandene. Det er neppe uten grunn at Nadal nærmest har skapt sin egen stil i tennisen med sitt ekstreme forehandgrep. Han har omtrent gjort forehanden sin til å bli et eget «begrep», litt på samme måte Boklöv-stilen i skihopping og Fosbury Flop-stilen i langrenn. For meg er det ingen tvil om at han per i dag har tidenes forehand. Han slår med en så enorm overskru at flere toppspillere engang ikke har vært i nærheten av å stå imot. Nadal kan vinne kamper «bare» med forehanden. Det sier litt om hvor stabilt slaget er, og hvor vanskelig det er for motstanderen å forsvare seg mot.

  Før han fikk utviklet den gode backhanden han har i dag, var forehanden det «eneste» navet i hjulet. Serven har aldri vært mer enn en plasseringsserve. Han er ikke like mye avhengig av å løpe rundt og formelig slå motstanderen i senk i dag. Men det var nettopp det kan gjorde i begynnelsen.

  Federer har aldri vunnet en GS-tittel uten at servingen har vært svært bra, variasjonen i spillet har sittet og forehanden, slicen og volleyen har vært virkemiddelet for å få det til. Men forehanden hans er ikke like gravende og stabilt god som Nadals – med all respekt.

  Jeg vil faktisk sette Del Potros forehand over Federer sin. Hvis man bare ser utelukkende på slaget, mener jeg Del Potro har en forehanddrive som er verdensklasse, og på sitt beste noe av det råeste jeg har sett på en tennisbane. Økonomisk og «enkel» tilbakeføring, men med en voldsom kraft i trefføyeblikket. Ekstremt hardt og kompromissløst, som en knivsegg spillet balanserer på. I GS-finalen mot Federer var det liten tvil om hvem som var best…

  Med mindre man da utelukkende ser på rankingen og merittene framfor å se på et enkelt slag som sådan…

  Helt enig enig i at denne kåringen er diskutabel.

  Det er heller ikke lett å sette opp en sånn liste – og jeg mener det er, i hvert fall fra topp fem og utover, nesten umulig og lite nyansert. Davydenkos backhand kunne for eksempel like gjerne erstattet Safin eller Nalbandian sin. Og Gasquet er blant dem som kanskje har det mest estetisk flotteste slaget – eller backhanden – å se på. Som det står nederst er det mange som kunne vært med der uten at det hadde vært feil…

  Men når det gjelder Nadals forehand er jeg fullstendig enig i at han har en mye bedre forehand og en større stabilitet enn det Federer har.

 2. Jeg er litt enig men kanskje mer uenig. Kåringen vektlegger «how far the stroke was able to carry the player». Forehanden er Nadals overlegent beste slag og kan sånn sett vinne titler for ham mens Federer, i tillegg til forehanden, også har en fantastisk serve i repertoaret.
  Sammenlikningen med Boklöv og Fosbury er relevant på den måten at stilen er noe helt for seg selv. I skihopp og høydehopp skjønte imidlertid konkurrentene at dette var fremtida og tok etter. Foreløpig er det ingenting som tyder på at Nadals forehand blir fremtidens standard i tennis.

  Jeg mener Nadals suksess aldri ville kommet uten hans enorme vinnervilje og evne til å løpe opp hver eneste ball og slå dem tilbake (med både forehand og backhand) fra «umulige» posisjoner. Forehanden alene er ikke nok.

  Federers forehand er mer ustabil nå og kanskje ikke like giftig som i 2004-2007 da han vant nær sagt alt utenom FO. Men siden kåringen gjelder for hele tiåret holder jeg den som bedre enn Nadals.

  Bra debatt forresten og gøy at nye folk stadig kommer til her inne.

  1. Federers fremste evne er at han er god til det meste. Han han takle harde server, aggressive og defensive spillere, alle underlag og spillestiler. Hans største problem er tungt overskrudde slag mot backhanden, som Nadal gir ham plenty av.

   Jeg vil si at serven, spesielt i trengte situasjoner, er Feds største våpen. Det den som har reddet ham de siste årene. Og det var den som sviktet da han tapte mot Del Potro i US Open-finalen.

 3. Federer uten serve er det samme som pølse i brød uten pølse. Den er umåtelig viktig for ham, ja. Spesielt det siste året er det først og fremst takket være god serving at han har holdt rankingen gjennom 2009. Den dagen det skorter på servingen hans, vil rankingen falle drastisk.

Legg igjen en kommentar