Den siste finalen mellom Borg og McEnroe

Björn Borg og John McEnroes mest berømte er Wimbledon-finalen i 1980, som svensken vant 8-6 i femte sett. Siste gang de møttes i en Grand Slam-finale var i US Open 1981. Tidligere den sommeren hadde Borg vunnet French Open, McEnroe vant Wimbledon.

McEnroe var best i New York i 1981, og vant i fire sett. Dette var Borgs siste store opptreden i topptennisen, han forsvant raskt ut av stadion etterpå. Dette var fjerde gang han tapte finalen i US Open – to ganger mot Connors, to ganger mot McEnroe.

Her er et klipp fra kampen. Jeg slutter aldri å bli fascinert av McEnroes grunnslag. Det virker som han bare pirker ballen tilbake med underarmen, særlig på forehanden. Hvordan får han sånn fart på ballen likevel? Timingen hans i trefføyeblikket må ha vært helt vanvittig. I flere dueller holder han helt greit følge med Borg, før han avslutter med å gå til nettet på en kort ball. Se f.eks på ballvekslingen som begynner på 1:13. Det må også nevnes at Borg var en bedre volleyspiller enn mange husker. Sjekk ballvekslingen som begynner på 08:22, lekker volley som avslutter poenget.

(Jeg tror McEnroe spiller med Dunlop Maxply Fort her, den samme racketen som jeg fant i høst. Har levert den til strenging, men ikke prøvd den ennå, for min faste makker har en kneskade…)

3 kommentarer

  1. Mcenroe strengte racketene sine på rundt 50 pund, noe som var ekstremt løst på den tiden. Dette ga en trampoline-effekt og mye «gratis» fart på ballen. Borg strengte til sammenlikning opp mot 80 pund. Han var med det i den andre enden av skalaen og det hendte at strengene hans røk før han i det hele tatt fikk tatt racketen ut av bagen.
    Med dagens strenger er ikke 50 pund ekstremt, så tall f.eks herfra http://www.colinthestringer.com/pros-strings/
    er ikke direkte sammenliknbare med spillere fram til starten av dette tiåret.

    I dag er det lett å «le» av slagteknikken til Mcenroe og tenke at han ville ha vært sjanseløs mot spillere av i dag. Likevel har han en imponerende statistikk fra seniortouren (helt til han la opp også der) med seire over lant yngre «slagmaskiner» som f.eks Jim Courier.

    1. Ja, McEnroe i pensjonisttilværelsen er kanskje den beste 50-åringen som har spilt tennis. Synd at han havna borti så mye rart fra 1985 og mot slutten av den egentlige karrieren. At han holder tritt med Courier og Sampras i dag, sier vel sitt om at han ikke ble et offer for krafttennisen på slutten av 80-tallet, slik det har blitt hevdet.

Legg igjen en kommentar