Den siste finalen mellom Borg og McEnroe

Björn Borg og John McEnroes mest berømte er Wimbledon-finalen i 1980, som svensken vant 8-6 i femte sett. Siste gang de møttes i en Grand Slam-finale var i US Open 1981. Tidligere den sommeren hadde Borg vunnet French Open, McEnroe vant Wimbledon.

McEnroe var best i New York i 1981, og vant i fire sett. Dette var Borgs siste store opptreden i topptennisen, han forsvant raskt ut av stadion etterpå. Dette var fjerde gang han tapte finalen i US Open – to ganger mot Connors, to ganger mot McEnroe.

Her er et klipp fra kampen. Jeg slutter aldri å bli fascinert av McEnroes grunnslag. Det virker som han bare pirker ballen tilbake med underarmen, særlig på forehanden. Hvordan får han sånn fart på ballen likevel? Timingen hans i trefføyeblikket må ha vært helt vanvittig. I flere dueller holder han helt greit følge med Borg, før han avslutter med å gå til nettet på en kort ball. Se f.eks på ballvekslingen som begynner på 1:13. Det må også nevnes at Borg var en bedre volleyspiller enn mange husker. Sjekk ballvekslingen som begynner på 08:22, lekker volley som avslutter poenget.

(Jeg tror McEnroe spiller med Dunlop Maxply Fort her, den samme racketen som jeg fant i høst. Har levert den til strenging, men ikke prøvd den ennå, for min faste makker har en kneskade…)

3 kommentarer til “Den siste finalen mellom Borg og McEnroe

 1. Knut

  Mcenroe strengte racketene sine på rundt 50 pund, noe som var ekstremt løst på den tiden. Dette ga en trampoline-effekt og mye «gratis» fart på ballen. Borg strengte til sammenlikning opp mot 80 pund. Han var med det i den andre enden av skalaen og det hendte at strengene hans røk før han i det hele tatt fikk tatt racketen ut av bagen.
  Med dagens strenger er ikke 50 pund ekstremt, så tall f.eks herfra http://www.colinthestringer.com/pros-strings/
  er ikke direkte sammenliknbare med spillere fram til starten av dette tiåret.

  I dag er det lett å «le» av slagteknikken til Mcenroe og tenke at han ville ha vært sjanseløs mot spillere av i dag. Likevel har han en imponerende statistikk fra seniortouren (helt til han la opp også der) med seire over lant yngre «slagmaskiner» som f.eks Jim Courier.

  Svar
  1. Åsmund

   Ja, McEnroe i pensjonisttilværelsen er kanskje den beste 50-åringen som har spilt tennis. Synd at han havna borti så mye rart fra 1985 og mot slutten av den egentlige karrieren. At han holder tritt med Courier og Sampras i dag, sier vel sitt om at han ikke ble et offer for krafttennisen på slutten av 80-tallet, slik det har blitt hevdet.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *