ATP-året 2009 i tall og plansjer

Årets siste ATP-turnering er spilt, og der er tid for å oppsummere. Jeg har lagd litt statistikk fra årets turneringer. Det er med andre ord på tide å hente fram min indre Geir Helljesen, og hente fram plansjer som skal forklares.

Noen kjappe fakta først:

  • Andy Murray ble den mestvinnende i år, med seks turneringsseire. Av disse var to store, Masters-turneringene i Miami og Montreal.
  • De fire Grand Slam-turneringene ble delt mellom tre spillere: Nadal (Australia), Federer (Roland Garros og Wimbledon) og Del Potro (US Open).
  • De ni Masters-turneringene + ATP-sluttspillet ble delt mellom fem spillere: Murray (Miami og Montreal), Nadal (Indian Wells, Monte Carlo og Roma), Djokovic (Paris), Davydenko (Shanghai og ATP-sluttspillet i London) og Federer (Madrid og Cincinnati).
  • 16 av 64 ATP-turneringer ble vunnet av spillere som spilte på hjemmebane. Med andre ord hver fjerde ATP-turnering.

Spania vant nasjonskampen, med 13 ATP-titler i 2009. Resten av listen ser slik ut:

Spanias suksess skyldes selvsagt for en stor del Nadal, som sto for fem titler i 2009. Men også uten Nadal er Spania en stormakt. Vi kan ta en kikk på nasjonskampen, som viser hvor mange forskjellige spillere fra de ulike landene som vant en tittel. Her får vi et litt annet bilde av maktforholdene.

Spania topper med sju ulike spillere (Nadal, Robredo, Montanes, Almagro, Ferrero, Garcia-Lopez og Verdasco). Med en slik bredde er det ikke rart Spania kjemper om Davis Cup-trofeet år etter år. Her ser vi også at Storbritannia, Sveits og Serbias titler handler om én spiller i hvert land (Murray, Federer og Djokovic).

Det er også verdt å merke seg at USA fikk fram fem ulike turneringsvinnere i år, men ingen av dem vant mer enn én turnering. De fem er Roddick, Fish, Ram, Ginepri og Querrey. Hvem mangler? James Blake, that´s who. Jeg tviler på om han gjør noe stort igjen.

Frankrike er også en av de tradisjonelle tungvekterne i tennis. Som alltid har franskmennene en enorm bredde, men ingen absolutt topp. Av de franske spillerne var det bare Tsonga som vant mer enn én tittel. De andre franske turneringsvinnerne var Chardy, Monfils og Simon. Davydenko, Tursunov og Youzhny vant titler for Russland.

Her er oversikten over hvor mange forskjellige spillere som vant titler:

Europa regjerer på damesiden, og nesten like mye på herresiden. Afrika og Asia vant ingen titler i år. Lleyton Hewitt vant Oseanias neste tittel i år, og Australia er virkelig en supermakt på jakt etter nye talenter. Det begynner å bli noen år siden Hewitt, Philippoussis og Rafter var konstante trusler på ATP-touren.


Det er 20 år siden Muren falt, og i den anledning tar vi en inndeling i blokker igjen. Til tross for Russland, Serbia og Tsjekkia, er Vest-Europa litt sterkere enn østblokken:

Legg igjen en kommentar