Maktbalansen i dametennisen

wtaB-sluttspillet i Bali avsluttet WTA-touren 2009 sist helg. Den turneringen ble vunnet av Aravane Rezai, som med det tok sin andre turneringsseier for året.

Her er tall og statistikker fra WTA-touren 2009:

Ingen spillere vant mer enn tre turneringer i 2009. Seks spillere vant så mange:

S.Williams USA Melbourne, Wimbledon, Doha
S.Kuznetsova RUS Stuttgart, Paris, Beijing
V.Azarenka BLR Brisbane, Memphis, Miami
D.Safina RUS Roma, Madrid, Portoroz
E.Dementieva RUS Auckland, Sydney, Toronto
C.Wozniacki DEN Ponte Vedra Beach, Eastbourne, New Haven

Russland er den dominerende nasjonen, med 13 WTA-titler i 2009, fordelt på seks spillere. Serena og Venus Williams holder liv i USA på egen hånd. Ingen andre amerikanske jenter enn disse to vant titler i 2009. Her er landsstatistikken:

wta-titler_i_2009(2)

Europa ruler noe helt voldsomt. USA er som sagt Serena og Venus, de eneste som bryter opp den europeiske dominansen. Til gjengjeld vant Serena to Grand Slam-turneringer og WTA-sluttspillet. Sør-Amerika har ikke en eneste turneringsvinner i 2009 på damesiden, heller ikke Afrika. Dersom vi grupperer spillerne etter hvilken verdensdel de kommer fra, får vi denne fordelingen av de 55 turneringsvinnerne:

wta-titler_etter_verdensdel(4)

 

Og innen Europa er som sagt Russland den dominerende makten. Siden det er 20 år siden Muren falt i dag, tar vi en retro-vri og deler de 45 europeiske turneringsvinnerne inn etter det gamle Jernteppet. Her snakker vi tilnærmet perfekt terrorbalanse:

europas_47_wta-titler_i_2009(2)

Er Danmark verdens beste tennisnasjon for kvinner? Målt ut fra innbyggertallet? Caroline Wozniacki vant tre titler i 2009, i et land med 5 millioner innbyggere. Kanskje overtar Belgia den rollen neste år, når Justine Henin gjør comeback.

4 kommentarer

  1. Artig. Kan ikke se annet enn at USA skal slite enda mer neste år. Oudin har vel ikke gjort noe fornuftig siden US Open, men er jo fortsatt ung nok til at man ikke skal konkludere med one hit wonder. Må igjen, etter en turbulent og noget snodig sesong, få si at jeg sjelden har gledet meg mer til noen turnering (på WTA-siden) enn Australian Open i januar: Sharapova har vendt tilbake til å vinne turneringer, Clijsters vinner turneringer, Henin kommer tilbake. HVIS de to unge, blonde i topp 10 også hever nivået et hakk kan det bli en eksplosiv affære. Kan si mye rart om året for WTA, men tviler på at sesongstart 2010 blir kjedelig.

  2. Interessant dette. Har ikke lagt mye tankevirksomhet i at andre kontinenter henger såpass langt etter på damesiden. – Og man venter jo fortsatt på Williams-sisters overtaker(e)…

Legg igjen en kommentar