Murray for passiv, igjen

US OpenFor fjerde gang i år forsvant Andy Murray ut av en Grand Slam-turnering etter å ha tapt for en spiller som satset mer. Marin Cilic reddet to settballer på 4-5 i første sett, og Murray hadde aldri en sjanse etter der. Til slutt ble det 7-5, 6-2, 6-2 for Cilic. (Faktisk samme settsifre som da Murray tapte i finalen mot Federer i fjor, bare rekkefølgen er litt annerleders – 6-2, 7-5, 6-2 i fjor.)

Dette var uten tvil den store overraskelsen på Flushing Meadows i går. Les Peter Bodo, Steve Tignor og Jon Wertheim sine tanker om kampen. Tignor:

He’s relied on his speed, his ability to counterpunch in a varied and crafty way that can’t easily be attacked, and a return of serve that he uses as a forcing weapon. The formula has worked on most days; Murray is 53-8 in 2009. But it’s also a tactic that’s predicated on his opponents ultimately making a mistake or giving him an opening, and those aren’t as easy to come by at the Grand Slams. Everyone in the Top 15 or 20 has arranged their schedules to peak for these two weeks. Over the course of seven matches, you’re virtually guaranteed to come across at least one player who is dialed in. And Murray has: His four Slam losses this year all came to guys who were playing above their normal levels. His passive style is a giving one, for better and for worse—Murray gives his opponents a chance to self-destruct, but he also gives them a chance to find their best form.

Hva kan Murray gjøre? Murray må være villig til å risikere mer for å vinne de største kampene. En risikoanalytiker vi fortelle at alle mennesker har sin egen terskel for risiko, som vanskelig lar seg endre. Men det er mulig. Sampras tok større sjanser mot slutten av karrieren. Nadal er mye bedre offensivt enn for noen år siden. Agassi gikk motsatt vei, og ble sikkerheten selv i de siste årene av karrieren.

Murray kan selvsagt fortsette som før, og satse på at han klarer å snike seg gjennom en Grand Slam-turnering uten at han møter en høyrisikospiller som spiller over evne. Men da kan han få flere sesonger som 2009.

Cilic – Del Potro i kvartfinalen. Vanskelig å spå en vinner der.

11 kommentarer

 1. Fytte rakkern så mye juling Murray fikk i de to siste settene. Cilic klinte til på omtrent alle slag, og jeg kan forstå at Murray ble frustrert. Det var mange baller på og rett ved linjene.
  Det er nok flere enn Murray som ville tenkt, dette kan ikke fortsette. Men, jeg er enig med Åsmund i at han ble litt passiv.

 2. Murray blir igjen for bakpå. Litt for mye spinn og for lite aggressivitet. Cilic flatet ut ballene og spilte med et enormt trykk Murray aldri var i nærheten av, spesielt i de to siste settene. Han var på etterskudd hele veien. Spillestilen til kroaten står ekstremt dårlig til Murray, som jeg alltid har ment har vært for passiv til å nå helt til topps.

  Angrep er fortsatt det beste forsvar.

  Cillic mot Del Potro blir en høyinteressant duell. To høye atleter som liker å styre ballvekslingene. Gleder meg.

 3. Det er lenge siden jeg har sett en verdenstoer bli så totalt utspilt i perioder. Han visste knapt nok hva han skulle gjøre. Han lurer nok fortsatt ennå.

  Med en gang Cilic begynte å dundre løs med forhanden, virket Murray helt perpleks og hjelpesløs. Det er ikke ofte jeg har sett Murray tape på den måten.

  Spørsmålet blir om han kan legge om spillestilen. Det blir nevnt flere gode eksempler, men det spørs ikke om Murray har en litt «vanskelige» teknikk å legge om på. Han har en stor sving, slår mye spinn og avlegger en helt personlig «signatur» i inngangen til ballen. Spillestilen er noe som utvikles i ung alder, og for Murray synes det som hans måte å spille på i stor grad er vanskelig å endre på. Fordi basisferdighetene han har innarbeidet er noe man lærer i ung eller aldri, og i hans tilfelle er det vanskelig å gjøre noe med det i voksen alder. Det blir litt som om en defensiv midtbanespiller som i hele livet har passet til/likt å fordele pasninger, jobbe og spille trygt og godt i voksen alder «plutselig» skal bli en offensiv, dribleglad ving.

  Murray kan sikkert bli mer offensiv med tiden, men om det er godt nok til å virkelig være en å regne med i åra framover er jeg mer usikker på. Og om det blir like vellykket som for eksempel Sampras, som kanskje hadde en mer «læreboksinnfallsvinkel» på slagene og dermed gjorde jobben lettere.

 4. Nå er Murray fortsatt ung så han bør kunne klare å utvikle spillet sitt videre. For å ta et ekstremt eksempel: Borg og Lendl spilte tidvis serve/volley i Wimbledon – noe de neppe hadde trent mye på som yngre. Nå mener jeg ikke at Murray skal konvertere til s/v, men med hans servereturer og backhand (spesielt ned langs linja) bør han kunne søke mer mot nett enn han har gjort så langt. Volleyspillet hans er faktisk allerede av det bedre på touren.

  Dette mener jeg forøvrig gjelder flere enn Murray. Monfils f.eks hadde garantert gitt Nadal mer match i natt om han hadde angrepet mer. I stedet endte han opp med å gjøre mange feil ved heller forsøke å slå vinnere fra godt bak grunnlinja. Det samme håper jeg Søderling tenker i natt. Han hadde i alle fall noe suksess med dette mot slutten av FO-finalen.

   1. Jeg legger trykk på «tidvis».
    http://www.youtube.com/watch?v=_PSxonVjkcg&feature=related

    Gidder ikke lete opp klipp av Lendl, men det er garantert plenty på youtube om du ikke tror meg.

    Gårsdagens kamp var nok Federer vs. Søderling. Svensken og Murray er riktignok to helt forskjellige spillertyper, men jeg synes Søderling valgte rett i å søke mer fremover i banen denne gangen. Har ikke sett kampstatistikken, men anslår at han var dobbelt så ofte på nett som Federer. Det betalte seg ikke i de to første settene, men han var på nippet til å sikre seg et femte sett. I de to siste møtene tapte han som kjent i strake sett.

 5. Jeg så som sagt bare deler av kampen. Men jeg synes det er rart at Murray ikke prøver å gjøre noen justeringer underveis. Finne på et eller annet som får Cilic litt ut av rytmen. Hive inn noen nettangrep, hva som helst som får Cilic til å tenke.

 6. Jeg ønsker ikke å krangle,
  men du bør pusse brillene,
  eller slutte/begrense inntaket av ikke lovlige inhalerte røyk.
  Det var overdrevet, og jeg tror ikke at du Åsmund gjør noe ulovlig.
  Derimot så er uttalelsen:
  «“Alle” spilte serve og volley i Wimbledon på den tida, inkludert Lendl og Borg. Kanskje ikke på hver ball, men mye mer enn på de andre dekkene.»

  helt i dass.

  Så fyr heller en rev, i tåka kan man innbille seg at Borg var en aggressiv spiller, men glemme at Borg vant poengene på forsvar og passeringer.

  1. Fra http://tinyurl.com/kvstkn, om Wimbledon-finalen 1980 (Borg-McEnroe):

   «Baseline winners are virtually non-existent, and attacking tennis means rushing the net. Both men serve and volley mostly, which was the style of the day on grass. Yet a contrast of style is apparent: Borg often stays back on 2nd serves, and he is overall so much more adept on his ground strokes and passing shots.»

 7. Siden jeg har tapt alle, tips
  så får jeg holde kjeft. Jeg får heller ringe Arne J. og si at jeg tok feil. All skepsis angående en viss såkalt dame(800 meter løperen), er helt ubegrunnet.
  Så røyk, så mye du orker,
  og om du har pi..en på innsiden eller utsiden, så er du rasist uansett ved å nevne det ene eller det andre.

Legg igjen en kommentar