Fortjent seier til Del Potro i US Open-finalen

Tennis på tv:
Juan Martin Del Potro – Roger Federer 3-6, 7-6, 4-6, 7-6, 6-2
Finale, US Open 2009

US OpenFederer tapte denne kampen på stillingen 5-4 i andre sett. Han ledet 6-3, 5-4 og hadde egen serve, og ledelse 30-0. To poeng fra en 2-0-ledelse i sett, og det hadde neppe Del Potro klart å svare på. Det var noe programmessig over kampen, jeg ventet på at Federer skulle komme seg til tredje sett med 2-0 i bagen, og begynne å slippe seg mer løs. Sånn gikk det ikke.

Del Potro kjempet seg til 30-30, da Federer gikk til nettet på en forehand mot argentinerens forehandhjørne. Del Potros passering langs linjen ble dømt ut, men han utfordrer linjedømmingen og datagrafikken viste at ballen var hårfint på streken. Det irriterte Federer kraftig. På neste poeng prøvde Federer seg igjen på en lignende angrepsball. Del Potro passerte ham ved nettet igjen, med litt bedre margin denne gangen, og det sto 5-5.

Det andre settet gikk fullt fortjent til Del Potro i et tie-break. Han servet bedre og var bedre fra grunnlinja. Federer klarte aldri å få Del Potro i ukomfotrable posisjoner, og mange av Federers grunnslag havnet halvhardt midt i banen, hvor Del Potro slo løs med imponerende presisjon. Nadal klarte ikke å forsvare seg mot bombardementet. Federer klarte det til en viss grad.

Del Potro brøt til 4-2 i tredje sett, da jeg gikk for å pusse tennene. Jeg tok en siste kikk på kampen, og så at Federer hadde brutt tilbake til 5-4, og satt og småbannet i pausen før neste game. Del Potro slo to dobbeltfeil i slutten av det settet, som Federer noe ufortjent tok 6-4.

Så var det kvelden for meg. Federer klarte tydeligvis ikke å få overtaket i fjerde sett heller. Han vant bare 5 av 22 breaksjanser, og det forteller alt om Del Potros mentale styrke. Og argentineren vant begge tie-breakene som ble spilt, utrolig imponerende. Han er den første som slår Nadal og Federer i en Grand Slam-turnering. Blir han den neste verdenseneren også?

Federer slår ikke alle rekordene som finnes. Nadal hindret ham i å bli førstemann til å vinne seks strake i Wimbledon, og Del Potro hindret ham i seks strake i US Open. Dersom noen hadde sagt før sesongen at Federer skulle vinne to Grand Slam-titler, ville det virket sannsynlig. At ingen av dem kom på hardcourt, er mer overraskende.

Spørsmålet er hvor spillere som Murray, Roddick, Djokovic og Cilic er i alt dette. Kommer Del Potro til å etablere seg som en del av en «trepartiregjering» med Federer og Nadal?

Ellers: Dette var Del Potros tredje tittel i 2009, og han skriver seg inn i bøkene som vinner av en Grand Slam-turnering.

7 kommentarer

 1. Helt enig i at Federer fortjente å tape denne kampen. Jeg så hele kampen og synes alt i alt at Del Potro var den beste spilleren. Del Potro var klart best fra 5-5 i andre sett og ut. Han skulle aldri ha tapt det tredje settet, etter min mening. Federer virket veldig rådvill i store deler av kampen. Veldig rart, i og med at jeg følte han hadde full kontroll i det første settet. Midtveis i det andre settet var det like før jeg gikk over til valgsendinger fordi jeg regnet med at Roger skulle ta det i tre sett. Del Potro spilte ikke noe elendig første sett hvis du ser på statistikken heller, men Federer spilte vanvittig offensiv og god tennis. På mange måter minnet den litt om kampen mot Söderling. Forskjellen var at Del Potro holdt helt inn. Federer kan ikke slå Del Potro ved å spille defensiv tennis – han må få Del Potro i bevegelse så mye som overhodet mulig. Det klarte han i det første settet.

  Jeg tror Del Potro har større muligheter enn Murray til å nå verdensener-posisjonen. Han har et spill som er bedre egnet i de største turneringene med mange og lange kamper. Av de som nå er topp 5 på verdensrankingen tror jeg Del Potro har størst sjanse til å nå nummer 1, kanskje ved siden av Nadal dersom han får enda mer hvile og unngår noen flere skader. Jeg er Federer-fan, men synes på mange måter at det var helt greit at Del Potro vant US Open. Federer var heldig da han vant Wimbledon mot en usedvanlig sterk Roddick i finalen. Det hadde vært for ille om han hadde rodd i land nok en seier i en finale der han egentlig var den dårligste spilleren.

  Jeg er sikker på at dette bare tenner Roger. Han virker offensiv på intervjuene i etterkant, og tross alt er Wimbledon vesentlig viktigere for ham enn US Open. Jeg tror vi får se en meget sterk Federer i ATP-sluttspillet i London.

  1. Jeg synes også at Fed var heldig i Wimbledon, så dette var et greit tap for en fan som meg. Del Potros største svakhet er at han spiller flatt, med ganske små marginer. Men han har absolutt kapasitet til å vinne flere store turneringer. Og han kan forbedre serven. Tenk om den lange mannen hadde utviklet en brukbar kickserve…

 2. At han spiller flatt og hard med små marginer er også han styrke. På sitt beste noe av det råeste jeg har sett. Kort tilbakeføring og en enorm kraft i racketsvingen. Økonomisk, men knallhardt. Noen av drivene han viste i går er simpelthen verdensklasse, og han hadde en som måtte ha vært turneringens raskeste forhand. Jeg kan ikke skjønne annet. Til slutt ble grunnslagene for tunge for Federer. Det blir (til slutt) for vanskelig å forsvare seg mot. Man er aldri bedre enn hva motstanderen tillater. Del Potro tillot lite i går.

  En utrolig spennende spiller, som egentlig har alt, og som vant fortjent til slutt. Han ledet også 4-3 i tredje sett, men tapte 6-4, så jeg følte han hadde muligheten hele veien. Imidlertid synes jeg Federer skuffa på serven, og det var det som tapte matchen for han. Han lå i store deler av kampen under 50 % førsteserver. I tiebreakene var ikke hans evne til å vinne poeng med serven så til stede som vi har vært vant til. I finalen mot Søderling slo han for eksempel fem ess i et tiebreak. Roger var aldri i nærheten av noe sånt i går – og det er uvant å se Federer tape to ganger 7-6, i «alle» tilfeller pleier det å være omvendt, det lille hakket bedre enn de andre.

  Men jeg tror han kommer tilbake.

  Og jeg tror vi i går bevånet en kommende verdensener. Spørsmålet nå er mest når – og ikke om han blir det.

  1. Ja, Federer servet skamdårlig i perioder, og klarte heller ikke å få noe overtak i grunnlinjeduellene. De gangene Federer gikk rundt backhanden for å spille forehand fra det hjørnet, tok Del Potro vare på sjansene og måkte ballen til Federers forehand-hjørne og tok initiativt i ballvekslingen. Federer manglet svar på Del Potros spill i går. Jeg klarer ikke å se hvilken taktikk som kunne funket mot argentineren i den kampen.

   1. Vel, Federer kunne jo prøvd å spille slik han gjorde i det første settet. Det er ved å ta ballene ekstremt tidlig og variere tempo at han slår både Del Potro og Söderling.

    Alt i alt så hadde Roger en turnering med varierende kvalitet i spillet. Jeg synes han var skremmende god mot Robredo og meget god periodevis mot Söderling. Men han spilte ikke godt nok verken mot Djokovic eller Del Potro. Han kunne fort ha tapt mot Djokovic dersom han møtte en motstander som var mer på hugget.

    1. Federer spilte alle de fire Grand Slam-finalene i år, og det var vel bare i French Open at han var i nærheten av sitt beste. Jeg vet noen av dere mener han spilte godt i Wimbledon-finalen, men jeg mener han gjorde mye rart der.

     I Australia og New York tapte han finale hvor han hadde klare muligheter til å vinne. Når Nadal kom rett fra maratonet mot Verdasco i Australia, og kampen gikk inn i et femte sett, skal Federer vinne, men det gjorde han ikke. Og når han har 2-1 i sett over en spiller som er i sin første Grand Slam-finale (Del Potro i US Open), skal Federer vinne.

     1. Vanskelig å være uenig i dette. Det verste var at Federer virket å ha fullstendig kontroll i det første halvannet settet. Han gjorde akkurat som han ville, og lekte mer eller mindre med Del Potro.

      Ikke siden mot Nadal i FO-06 har Federer tapt en GS-kamp der han selv vant første sett, og vi må tilbake til AO-05 vs. Safin for å finne et tap der han ledet 2-1.

Legg igjen en kommentar