Magi og solid jobbing fra Federer

Tennis på tv:
Roger Federer – Novak Djokovic 7-6, 7-5, 7-5
Semifinale, US Open

US OpenRoger Federer er klar for finalen i US Open, etter at han slo Djokovic i tre tette sett. Federer spilte en solid kamp, spesielt i serven.

Et par av poengene kommer til å havne i Federer-arkivet under m for magi, spesielt kampens nest siste.

Slik var kampen sett fra en lenestol i Stavanger, fortløpende oppdatert:

Første sett:

 • Utrolig rotete innledning, dårlig spill av begge. Djokovic bryter til 4-2 etter tre upressede Federer-feil. Så gjør Djokovic masse feil i det påfølgende gamet, og gir Federer gamet tilbake.
 • Jeg svitsjer over til Kveldsnytt. Da jeg vender tilbake til Eurosport, står det 5-5, og spillet er bedre. Et par vanvittige baller på 5-5, blant annet en forehand som Federer spiller nærmest rundt stolpen og ned i Djokovics backhand.
 • Federer spiller litt bedre i tie-breaket, og treffer med forehandene som han bommet på tidligere i kampen. Federer tar tie-breaket 7-3, men ingen av spillerne er på sitt beste akkurat nå.

Andre sett:

 • Federer server godt og holder til 15, tar ledelsen til 1-0.
 • Djokovic er ikke preget av sett-tapet, og kjører Federer rundt på banen i neste game, 1-1.
 • Federer kommer under 0-30 i neste game, før han setter to ess, et nesten-ess og en smash til 2-1.
 • Nesten reprise: Djokovic ligger under 0-30, men tar fire strake poeng til 2-2.
 • Gode backhandreturer fra Djokovic gir Federer problemer, men det er Federers backhand ned langs linjen som presser fram en feil fra Djokovic til slutt, Federer holder til 30 denne gang, 3-2. De holder gamene sine ganske lett nå.
 • Djokovic holder enkelt til 3-3, iblandet en vill forehand fra Federer.
 • Djokovic får 0-30 i Federers serve. Federer setter en serve ut av banen til 15-30. Så slår Djokovic en elendig slice ut på en enkel ball til 30-30. Federer treffer ramma på en forehand, som likevel daler inn til 40-30. Federer slår nok en forehand ut til 40-40, deuce. En serve på linja med påfølgende forehand gir Federer fordel i gamet, men en ny kjemperetur gir Djokovic deuce igjen. Federer setter en ny forehand på linja til fordel for seg, men Djokovic fortsetter å returnere nydelig til en ny deuce. Federer vinner til slutt gamet i det Djokovic slår en forehand enkelt til side for banen. Han vurderer å slenge racketen, men gjør det ikke. 4-3 til Federer.
 • Ingen frustrasjon for de tapte mulighetene fra Djokovic´ side, holder til 15, 4-4.
 • Federer slipper unna med noen litt slappe nettangrep, men Djokovic sine passeringsslag er svake. Federer holder blankt til 5-4, og Djokovic skal serve for å holde seg i settet.
 • Djokovic får enkelt 30-0 i eget game, slår en backhandmiss til 30-15, men Federer setter en forehand ut til 40-15, og Djokovic slår en forehandvinner rundt nettstolpen til 5-5.
 • Fantastiske baller på de to neste poengene i Federers serve, som Federer vinner. Etter en lang duell ved nettet skjønner Djokovic at den siste volleyen er for dårlig, og vender rompa til Federer. Sveitseren er gentleman nok til ikke å sikte på den. Djokovic i stort humør i kveld! Federer holder til 15, og Djokovic skal igjen serve for å holde seg i settet.
 • Federer kommer til 15-30 med et heldig nettangrep, og får to settballer når han setter en forehand på linjen. Federer treffer feil på en backhand på den første. Federer prøver å seife på den neste, men setter en enkel backhand i nettet. Djokovic vinner en lang duell på neste ball, og Federer bommer nok en gang når han utfordrer linjedømmingen. Federer setter en forehand helt ned i serberens forehand-hjørne, og det er deuce igjen. Federer får settball etter en løpende diagonal backhand-slice-passering (!) som Djokovic, en meter fra nettet, ikke klarer å grave opp igjen. Federer tar settballen etter en forehand ut av Djokovic´ backhandhjørne, og slipper ut et lite brøl. 7-5 Federer i andre sett, og Djokovic ser gloomy ut. Han applauderer Federer i det han setter seg ned.

Tredje sett:

 • Vanskelig å se Federer tape dette nå. Federer holder til 30, etter en avsluttende backhand ned langs linjen. Backhanden har vært stabil i dag. 1-0 Federer.
 • Djokovic holder enkelt og greit til 1-1.
 • Federer slipper Djokovic inn igjen i gamet til 30-30. Slipper unna med et litt svakt nettangrep, og smasher hjem gamet. Djokovic sine passeringsslag har vært overraskende svake i dag. Djokovic har begynt å slice mer.
 • Djokovic holder igjen helt problemfritt, 2-2.
 • Temmelig dau kamp nå. Federer server seg til 3-2 uten å være truet.
 • Djokovic holder for tredje gang på rad uten problemer. 3-3.
 • Tar meg et eple for å holde blodsukkeret oppe, for tennisen som spilles nå, er ikke egnet til å gjøre det. Federer holder greit til 4-3. Er det nå han skal bryte Djokovic og serve hjem kampen etterpå?
 • Federer får 0-30, og ser mer interessert ut nå. Går til nettet på en okei backhand, men endelig sitter Djokovic sin passering, 15-30. Federer setter neste retur i nettet, 30-30. Federer får breakball når Djokovic sløvt setter en forehand midt i nettet. Djokovic kommer seg unna med en serve i kroppen på Federer, men Federer får en ny breaksjanse når Djokovic prøver seg på en elendig stoppball. En ny god serve av Djokovic hindrer breaket, og det er deuce igjen. Enda en god serve gir Djokovic en gameball, og Federer slår en backhand utenfor. Djokovic holder til 4-4.
 • Djokovic vinner en lang duell som gir ham 15-30 i Federers serve. En sjelden dobbeltfeil gir Djokovic to breaksjanser. Federer avverger den første med en smash etter en tøff ballveksling. Federer vinner den neste ballen når Djokovic slår en forehand ut, og det er deuce. Så slår Djokovic en backhandretur ut, og Federer har gameball. Djokovic slår en forehandretur i nettet, og det er 5-4 til Federer.
 • En svak backhandslice av Djokovic gir Federer 0-15. Lekker stoppball fra serberen gir ham 15-15, og så slår han inn en forehand på en svak retur fra Federer. Han presser Federer i neste ballveksling også, og får 40-15. Dobbeltfeiler til 40-30. Virker ukonsentrert på neste ball, en dårlig retur fra Federer setter han rett i nettet, og det er deuce. Federer får sjansen på en andreserve, men slår i nettet. Tar gamet når Federer kommer til nettet på en tynn angrepsball, og det er 5-5.
 • Federer tar ledelsen 6-5, ingen problemer i dette gamet.
 • Federer setter en forehandpassering til 0-15. Djokovic slår en dobbeltfeil, 0-30. Så kommer dagens ball: Federer må løpe hjemover etter en lobb, og med ryggen mot nettet slår han mellom beina sine, forbi Djokovic som sto ved nettet. 0-40, og Djokovic må slå en andreserve. Den er kort og enkel, og Federer løper rundt backhanden sin og slår en forehandvinner i Djokovic´ forehandhjørne. Game, set og match Federer, 7-6, 7-5, 7-5.

3 kommentarer

 1. Finalen fra Cincinnati var nok mer velspilt fra begge to, selv om det var mange morsomme ballvekslinger også i natt. Jeg synes vel Djokovic var litt uheldig med nettrullere, dommeravgjørelser etc, men som Åsmund er inne på var det helt og holdent hans egen feil at han lot seg bryte tilbake fra 4-2 i første sett og tilslutt tapte hele settet. Mye av spenningen glapp der.

  Finaletips: Federer i 4
  Mot alle andre enn Federer ville jeg tippet seier til Del Potro. Han har tatt stegene gradvis mot sin første GS-finale, til forskjell fra f.eks Søderling i FO og Murray i fjorårets USO. Første gang i en GS-finale er selvsagt vanskelig, og satt litt på spissen kan man si at det skiller klinten fra hveten. Sampras, Federer og Nadal vant sine første – Murray og Djokovic gjorde det ikke. Men så møtte heller ingen av de tre førstnevnte Federer i finalen …..

  Del Potro spiller ikke så ulikt Djokovic. Jeg mener han må være mer tålmodig enn hva Djokovic var i går. Han må ha troen på at han kan stå i mot Federer i lange ballvekslinger, og «tvinge» sveitseren til å avslutte ballen. Det vil gi Federer mange spektakulære vinnere, men forhåpentligvis enda flere upressede feil. På mange avgjørende baller i går var det Federer som «safet» og Djokovic som til slutt prøvde litt for hardt og slo feil. Mest av alt håper jeg Del Potro har lagt igjen frykten i garderoben, noe han burde ha all mulig grunn til etter den jevne semifinalen i French Open.

Legg igjen en kommentar